Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Jonas Kinge Bergland ønsker velkommen til «Dr. Bergland og den alternative medisin» på Latter i Oslo fra den 6. februar.
 Foto: Even Gran

Jonas Kinge Bergland ønsker velkommen til «Dr. Bergland og den alternative medisin» på Latter i Oslo fra den 6. februar. Foto: Even Gran

For første gang i Norge:

Stand-up om alternativ medisin

6. februar er det klart for «Dr. Bergland Og Den Alternative Medisin» på Latter i Oslo. – Det blir et underholdende og opplysende show, lover lege og komiker Jonas Kinge Bergland.

Publisert:

Sist oppdatert: 29.01.2014 kl 11:11

Norges første stand-up show om alternativ medisin har premiere på Latter i Oslo den 6. februar. I første omgang er det planlagt åtte forestillinger av showet «Dr. Bergland Og Den Alternative Medisin»

Alternativ medisin er ikke et tilfeldig valgt tema. Jonas Kinge Bergland jobber som lege i Oslo, og har stadig pasienter som har prøvd ulike former for alternativ behandling. Selv om det ligger gode historier her, bruker han ikke noe av dette i showet. Bergland snakker heller om seg selv.

– Jeg har kronisk tinnitus (øresus), noe som selvsagt er et stort problem for meg. Jeg fikk en idé om å sjekke hva alternative behandlere har å tilby av hjelp. Mine erfaringer fra disse besøkene er en viktig del av showet. Det blir litt som da Folkeopplysningen på NRK dro rundt og spurte hva alternative behandlerne kan gjøre, forteller han.

Det er også med noen generelle betraktninger Bergland har gjort seg som lege i møtet med det alternative.

– Jeg bruker noen pasienthistorier som er veldig generelle, slik at ingen kan kjenner seg igjen. Men når jeg har med slike ting, er det for å belyse min egen utilstrekkelighet. Det er mye morsommere at en lege driter seg ut, enn å gjøre narr av folk som er syke, sier han til Fritanke.no.

– Trodde du alternativbehandlerne kunne hjelpe deg med tinnitusen?

– Nei, jeg trodde vel egentlig ikke det. Men jeg hadde et lite håp. Hadde det virket, ville jeg blitt veldig glad, sier han.

Men så er han faktisk litt glad for at det ikke virket også.

– For da kan jeg skrive det av på skatten som research! Det kan kanskje være en idé til andre som blir snytt av alternativbehandlere. Sett opp et humorshow og skriv av pengene på skatten, sier han med et smil, og røper samtidig litt av tonen i showet.

– Det kan kanskje være en idé til andre som blir snytt av alternativbehandlere. Sett opp et humorshow og skriv av pengene på skatten.

Party-pooper

Bergland synes det er fascinerende hvor stor alternativbransjen er i ferd med å bli, og hvor vanskelig det er å være kritiker.

– Jeg har fulgt denne saken med svertekampanjen mot Gunnar Tjomlid. Det er tragisk. Det virker som de ikke tåler kritikk og slår tilbake med personhets når de ikke har argumenter. Det gjelder spesielt kritikk av Snåsamannen. Man får rett og slett ikke lov til å være kritisk. Da er man et ondt menneske – en gledesdreper, en party-pooper, sier han.

Bergland synes det er merkelig at folk ser ut til å tviholde på en magisk tankegang.

– Det virker som om mange foretrekker at spørsmål forblir ubesvart. For meg blir dette veldig fremmed. Det må da være et mål å undersøke påstander kritisk for å finne ut av ting? sier han.

Samtidig gjør disse spenningene at Bergland synes temaet blir interessant.

– Ja, faktisk så interessant at jeg har satt opp et stand-up show om det. Jeg har vært veldig interessert i dette i en god del år nå, sier han.

Gjør narr av leger også

Mye av humoren i showet ligger som sagt i alternativbransjens forsøk på kurere Berglands tinnitus. Og i den bransjen får man som kjent aldri tommelen ned.

– De har alltid noe på lager. Du får aldri beskjed om at de ikke kan hjelpe. Mange av dem gikk rett inn i sånn TV-shop modus da jeg spurte. Det var klassiske selgertriks og innøvde svar på alt jeg spurte om. Men ikke alle var like skråsikre på effekten. Spesielt homøopaten og akupunktøren var forsiktige med å love for mye. Men også de tok seg betalt for en «tinnitus-behandling» som virket fullstendig improvisert. Det var bare noe de diktet opp der og da. Hvor seriøst er egentlig det? spør han.

– Hvem var mest skråsikker i sine lovnader om effekt?

– Det var en kiropraktor som mente at han «ville fikse dette ganske greit», og så var det en fyr jeg traff på alternativmessa som presenterte seg som naprapat. Han kunne nærmest garantere effekt. Men da jeg spurte om han hadde tatt utdannelsen sin i Sverige, som de fleste andre naprapater i Norge, ble han flakkende i blikket. Han visste tydeligvis ikke at det ikke finnes noen naprapatutdannelse her til lands, forteller Bergland.

Bergland legger til at de han traff på alternativmessa ikke spurte hvor lenge han hadde hatt tinnitus og hva som utløste det, noe det ville ha vært naturlig for en lege å spørre om.

– De gikk bare rett i gang med innsalget, sier han.

– Hva vil du med showet utover å underholde?

– Det er kanskje litt farlig å bli for tydelig på slikt, men jeg ønsker jo egentlig at folk skal gå fra showet og tenke litt sånn «så teite de alternativfolka er». Jeg ønsker å opplyse og bidra til at folk tenker mer kritisk om disse tingene. Men samtidig vil jeg selvsagt underholde. Det er også viktig å få med at jeg gjør mye narr av oss leger også, og hvor hjelpeløse vi kan være mange ganger, sier han.

– Mange av dem gikk rett inn i sånn TV-shop modus da jeg spurte. Det var klassiske selgertriks og innøvde svar på alt jeg spurte om.

Avbrutt av healer

Showet har hatt en del prøveoppvisninger allerede på ulike steder, og Bergland har opplevd at folk har blitt sterkt provosert. I Fredrikstad ble han avbrutt av en dame som presenterte seg som healer. Hun ville ha seg frabedt at Bergland gjorde narr av jobben hennes.

– Jeg hadde en diskusjon med henne i baren etterpå, og det ble faktisk ganske fruktbart. Jeg tror vi ble enige om at også healere må finne seg i å bli kritisert, sier han.

På det samme showet ble han også avbrutt av en mann som kom opp på scenen og presenterte seg som healer. Han prøvde å fortelle en vits om Bergland som en slags hevn.

– Han tok fra meg mikrofonen og fortalte en grovis om ett eller annet jeg hadde oppi rompa. Det ble ganske pinlig. Men samtidig skaper jo slikt en viss dramatikk i forestillingen. Det skjer noe, på ekte, sier han.

I Fredrikstad ble han avbrutt av en dame som presenterte seg som healer. Hun ville ha seg frabedt at Bergland gjorde narr av jobben hennes.

En annen erfaring fikk han etter et show i Overhalla i Nord-Trøndelag.

– Der var du faktisk en avviker hvis du ikke trodde på Snåsamannen. «Du trur itj på Snåsakaill’n du», sa de på en sånn jovial nordtrøndersk måte. Da måtte jeg svare at nei, det gjør jeg ikke, og så kom det en masse fortellinger om folk som hadde vært til han og alle de miraklene han hadde utrettet.

Bergland understreker at man noen ganger ikke har annet valg enn å sitte og lytte til slike historier.

– Når du er hjemme på besøk til folk er det grenser for hvor mange store diskusjoner det er noe poeng å dra i gang. Anekdoter beviser selvsagt ingenting, men det handler om normal høflighet, sier han.

I Overhalla valgte han å advare tilhørerne på forhånd om at han kom til å tulle med Snåsamannen.

– Men det gikk helt fint. Folk lo og jeg fikk gode tilbakemeldinger, forteller Bergland.

– Det er bare satt opp åtte show i Oslo og halvparten av dem er utsolgt allerede. Blir det flere hvis alt selger ut? Og er det en mulighet for at resten av Norge kan få med seg dette?

– Absolutt. Blir det stor interesse, settes det opp flere forestillinger. Jeg vil gjerne at så mange som mulig skal få det med seg. Jeg har allerede booket inn en liten turne i Nord-Norge nå i vår. Jeg skal til Bodø, Harstad, Lofoten. Alta og Honningsvåg. Jeg kommer gjerne andre steder også. Det er enkelt og billig å ta med seg dette showet på tur. Det er jo bare meg og en koffert, avslutter han.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus