Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Folk vil bestemme selvSeremonisjef i Human-Etisk Forbund, Yngvild Kvaale (bildet), synes utviklingen er gledelig.

Folk vil bestemme selvSeremonisjef i Human-Etisk Forbund, Yngvild Kvaale (bildet), synes utviklingen er gledelig.

Stadig færre gifter seg i statskirken

I 1995 var det 63 prosent som giftet seg kirkelig. I 2005 hadde dette tallet sunket til 47 prosent. Dette viser en fersk rapport fra Statistisk sentra...

Publisert:

Sist oppdatert: 30.08.2006 kl 23:37

I 1995 var det 63 prosent som giftet seg kirkelig. I 2005 hadde dette tallet sunket til 47 prosent. Dette viser en fersk rapport fra Statistisk sentralbyrå.

Av Even Gran
Publisert 31.8.06

Mens stadig færre velger å gifte seg i statskirken, velger flere å gifte seg borgerlig, eller i utlandet. 33 prosent valgte å gifte seg borgerlig i 2005, mens 17 prosent giftet seg i utlandet. Det totale antallet par som giftet seg i 2005 var 22.400.

Vigsler utført av Human-Etisk Forbund (HEF) og andre tros- og livssynssamfunn med vigselsrett utgjør fortsatt kun en liten andel (2,8 prosent) av det totale antallet vigsler. Denne sektoren tok seg av 630 vigsler i fjor, hvorav HEF stod for 488.

-
- Dette betyr at folk i økende grad velger en måte å gifte seg på som passer akkurat til dem. De føler seg ikke lenger like knyttet til tradisjoner, bare for tradisjonenes skyld. De krever noe mer.

Kvaale er spesielt opptatt av at så mange reiser til utlandet for å gifte seg.

- Dette understreker nettopp poenget mitt. Vigselen skal være en spesiell opplevelse, noe utenom det vanlige. Og da trenger man ikke gå opptråkkede stier og gifte seg i kirken.

Seremonisjefen understreker at utviklingen også viser at folk flest begynner å få øynene opp for noe som Human-Etisk Forbund har hevdet lenge, nemlig at kirken ikke har noe monopol på høytid og verdighet.

- Høytidsstemt og verdig kan det bli uansett, uavhengig av om man gifter seg i statskirken, gjennom Human-Etisk Forbund eller på annet vis, poengterer hun.

Kvaale peker ellers på at nedgangen i andelen kirkevigsler viser at vi har fått et større livssynsmangfold i Norge.

- Jeg synes det er fint at folk har blitt mer bevisst og velger selv, avslutter hun.

Les hele pressemeldingen fra Statistisk sentralbyrå her