Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Pastorer og andre oppmøtte på en kristen konferanse i september 2016 i Ohio, ber for Trump.
 Foto: Scanpix/Afp/Mandel Ngan

Pastorer og andre oppmøtte på en kristen konferanse i september 2016 i Ohio, ber for Trump. Foto: Scanpix/Afp/Mandel Ngan

Rettferdiggjør Trump-støtte med bibelsk historie om Kyros

Donald Trump har et synderegister lenger enn sju onde år, og er neppe særlig religiøs selv heller. De kristne vet dette, men støtter ham likevel. Unnskyldningen finner de i Bibelen.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.10.2019 kl 08:01

I forkant av presidentvalgkampen i 2016, før nominasjonskampen var avgjort, spurte Pew Research Center hvordan folk vurderte religiøsiteten til de ulike kandidatene. Donald Trump kom på klar sisteplass.

Likevel ble ikke USAs hvite, evangelisk kristne skremt fra å stemme på det republikanske partiet da det ble klart at Trump ble kandidat. Tvert imot, de stemte for han i hopetall. Rundt 80 prosent av de evangelisk kristne stemte på Trump i valget i 2016. Til mange kommentatorers overraskelse fikk han mest støtte fra de mest dedikerte av dem.

Skandaler som at Trump har skrytt av å trakassere kvinner seksuelt eller betalt pornoskuespillere for å holde tett om utroskap, ser ikke ut til å påvirke støtten fra de ellers så moralistiske hvite evangelisk kristne.

Kjemper deres sak

Hvorfor er det slik?

Den vanligste forklaringen er at hvite evangelisk kristne er sterkt konservative og nasjonalistiske. De vil støtte enhver president som vil styrke nasjonen og knytte den til landets «kristne arv», samt gi trossamfunnene friere tøyler, bekjempe abort og innvandring fra Mexico og muslimske land.

Trump er for eksempel, gjennom dommerutnevnelser, i ferd med å sørge for at det blir kristenkonservativt flertall i Høyesterett. Dermed håper de kristenkonservative blant annet at den hatede «Roe vs. Wade»-dommen fra 1973, som sikret amerikanske kvinner rett til fri abort, kan bli omgjort.

Trump er også populær fordi han har tatt til orde for å fjerne en lov de hvite evangelisk kristne er sterkt imot, nemlig «The Johnson Amendment», selv om han ikke har fått gjennomslag så langt.

En religionssosiologisk studie fra mai 2018 fant at generell tilslutning til kristen nasjonalisme som ideologi er det som korrelerer sterkest med Trump-støtte. Kristne nasjonalister mener USA bør erklære kristendom som statsreligion, og mener staten bør fremme kristendom aktivt gjennom offentlige symboler, ritualer samt aktiviteter som bønn eller kristen trosopplæring i skolen.

Alt dette er gjerne koblet til en generell misnøye med økonomien, et konservativt syn på kjønnsroller samt motstand mot svarte, meksikanske innvandrere og muslimer.

Trump støtter opp under alt dette, og høster derfor lojal støtte fra velgergruppa. At Trump selv har gjort seg skyldig i alskens umoral, og neppe er særlig religiøs heller, er mindre viktig i denne sammenhengen. Alt det andre veier tyngre.

Som Kyros - utvalgt av Gud

Trumps livsførsel og manglende tro blir likevel sett på som et problem. Selv om støtten er sterk, er også synet på Trump noe som splitter hvite evangelisk kristne.

Blant annet for å gjøre noe med det, fremmer noen av dem en bibelsk forklaring på hvorfor USAs kristne bør se med vennlige øyne på den kontroversielle «ukristelige» presidenten.

De viser til en fortelling fra Esras bok i Bibelen der perserkongen Kyros, som en del av Guds plan, lot jødene vende tilbake til det som i dag er Israel. Dette til tross for at Kyros selv ikke var jødisk eller dyrket jødenes gud. Kyros blir i bibelfortellingen et verktøy for Gud – en person Gud har valgt ut for et viktig historisk oppdrag, til tross for at han var en «hedning».

Fortellingen viser, hevdes det, at Gud ikke alltid velger den mest moralsk dydige eller sterkest troende til viktige historiske oppdrag.

Og det er selvsagt her Trump kommer inn.

Med denne historien i bagasjen, er det enkelt å iscenesette Trumps presidentskap som «Guds vilje». Da kan man lett framstille Trump som «salvet av Gud» og som en brikke i Guds store plan for Amerika og verden. Kyros-historien legitimerer evangelikanernes politiske støtte til presidenten, hans utroskap og generelle ukristelighet til tross.

Profetiet oppfylt!

Sammenligningen mellom Trump og Kyros har versert i kristne miljøer en god stund, også før valget, men skjøt spesielt fart etter Trumps kontroversielle beslutning i desember 2017 om å anerkjenne Jerusalem som Israels hovedstad og flytte USAs ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem.

Det gikk rett inn i narrativet, og ble sett på som en klar bekreftelse på Trumps rolle i Guds store plan om at jødene skal vende tilbake til Israel, hvilket også var Kyros’ store heltedåd i bibelfortellingen som vi husker. Dette passet som hånd i hanske.

– Kyros! Du er Kyros! Det er det første jeg skal si til ham når jeg treffer ham på mandag, utbrøt Mike Evans, grunnleggeren av «Jerusalem Prayer Team» og «Friends of Zion Museum», i gledesrus over presidentens beslutning i desember 2017.

– Kyros reddet det jødiske folket! Gud brukte han som et instrument. Gud brukte dette syndige, feilbarlige mennesket som et instrument på en fantastisk måte for å gjennomføre sine planer og mål. Vi har bedt for dette i førti år, og nå står vi midt i oppfyllelsen av profetiet! slo Evans entusiastisk fast.

Også Ken Ham, grunnleggeren av det vitenskapsfornektende «Creation Museum» i Kentucky, er heller ikke i tvil om at Gud egenhendig har plassert Donald Trump som president i USA.

– Gud har total kontroll. Han gjør det veldig klart i Bibelen at han aler opp konger og ødelegger kongedømmer. Han brukte til og med en hedensk konge, Kyros, hans salvede, som sin tjener, sier Ham til Deseret News.

Mer kuriøse argumenter for koblingen mellom Trump og Kyros, er ren tallmagi. Trump er USAs 45 president, noe som samsvarer med kapittel 45 i Jesaias bok i Bibelen, som handler om Kyros, hevder predikanten Lance Wallnau i denne artikkelen.

Minnemynt med Trump og Kyros

Trump selv har bare nevnt navnet Kyros én gang, i mars 2017 da han ønsket iranere i USA til lykke med feiringen av høytiden Newroz. Selv om Trump ikke sammenlignet seg selv med Kyros direkte, hadde det en god effekt bare å nevne navnet. Da tar de troende signalet, skriver artikkelforfatter Tara Isabella Burton i Vox, og legger til at dette er noe Trumps rådgivere er veldig klar over.

Også konservative krefter i Israel fremmer sammenligningen mellom Kyros og Trump. Statsminister i Israel, Benjamin Netanjahu, sammenlignet Trump og Kyros direkte da han takket førstnevnte for å ha flyttet USAs ambassade til Jerusalem.

Det jødiske religiøse opplæringssenteret Mikdash i Israel har gått lenger. De har laget en minnemynt for å feire ambassadeflyttingen, der både Kyros og Trump er preget inn i metallet med en klar kobling dem imellom.

Nøkkelord