Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Store ord fra Trump, men i realiteten endrer han ingenting.

Store ord fra Trump, men i realiteten endrer han ingenting.

Opp som en løve og ned som en skinnfell

Store ord fra Trump, men USAs skille mellom stat og kirke står fast. Gårsdagens pressekonferanse var et avansert mediajippo uten politisk innhold, mener sekulære ACLU.

Publisert:

Sist oppdatert: 05.05.2017 kl 14:05

I tiltredelsestalen sin i januar lovte USAs president Donald Trump at han ville fjerne den såkalte «Johnson Amendment». Dette er en lov som sier at trossamfunn ikke kan støtte kandidater i en valgkamp så lenge de nyter godt av fordeler som momsfritak og fradragsberettigelse for pengegaver.

Trumps valgløfte om at denne loven skulle fjernes på grunn av trossamfunnenes «religionsfrihet og ytringsfrihet», var en av grunnene til den sterke støtten han fikk fra USAs evangelisk kristne miljøer i valget.

American Humanist Association og ulike borgerrettighetsgrupper i USA anser The Johnson Amendment som en nødvendig del av det grunnlovsfestede skillet mellom stat og kirke i USA. Hvis trossamfunnene skal få økonomiske fordeler av staten, noe som i utgangspunktet er problematisk, må de i det minste holde seg unna politikk, mener de. Les mer.

Trump gjentar begrensningen i loven

I går, på selveste «National Day of Prayer», signerte Trump en presidentordre utenfor Det hvite hus med stort presseoppbud og en innleid strykekvartett, der han blant annet proklamerte at «USAs kristne ikke lenger skal knebles».

Historien som har gått ut i mediene både i USA og internasjonalt er at det nå blir mye lettere for USAs trossamfunn å drive valgkamp uten frykt for å miste økonomiske fordeler.

Så enkelt er det imidlertid ikke. Trump har utstedt en presidentordre. Han har ikke makt til å oppheve loven. Det kan bare kongressen gjøre.

Trumps presidentordre, som altså ikke kan bryte med gjeldende lov, er å instruere IRS – den amerikanske skatteinnkrevingsinstansen – om å tillate trossamfunn å uttale seg om politiske og moralske spørsmål så lenge de ikke går inn for at den ene eller andre politiske kandidaten skal vinne eller tape (les mer i USA Today).

Presidentordren gjentar altså den sentrale begrensningen i loven, men ber bare forvaltningen om å ikke praktisere den så strengt. Presidentordren har i tillegg en rekke formaninger om at offentlige organer må respektere trossamfunnenes religionsfrihet, og være raus når det gjelder å la troende reservere seg fra generelle lovkrav på grunn av religiøs overbevisning, noe for eksempel butikkjeden Hobby Lobby fikk lov til i en kjent høyesterettssak fra 2014.

Men ingen lover er altså endret. Trumps presidentordre er formaninger og politiske signaler. Det er fortsatt forbudt for amerikanske trossamfunn å involvere seg i valgkamp hvis de vil beholde de økonomiske fordelene sine – momsfritak og fradragsberettigelse for pengegaver.

ACLU - American Civil Liberties Union - er klare på hvordan de vurderer gårsdagens seanse.

ACLU - American Civil Liberties Union - er klare på hvordan de vurderer gårsdagens seanse.

«Et avansert mediajippo uten politisk innhold»

Mange av de organisasjonene som har argumentert mot å oppheve The Johnson Amendment, blant annet American Humanist Association, har gått hardt ut mot Trumps presidentordre, men flere puster nå lettet ut og medgir også at dette ikke er så alvorlig som de fryktet.

– Presidentordren endrer egentlig ingenting. Loven gjelder fortsatt, sier jusprofessor Lloyd Mayer fra Notre Dame Law School ifølge USA Today.

Borgerrettighetsorganisasjonen ACLU, som er sterke motstandere av å oppheve The Johnson Amendment, slutter seg til og kaller Trumps presidentordre «et avansert mediajippo uten politisk innhold»

De tenkte opprinnelig de skulle saksøke Trump hvis den varslede presidentordren gikk imot loven, men nå ser de ingen grunn til det ettersom de ikke tror dette vil få noen reell effekt.

Kommentator i CNN, Daniel Burke, mener de kristenkonservative nå står igjen som en gutt som ønsket seg et digert. kult lekegevær til jul, men ble sittende igjen med et par sokker.

Ryan T. Anderson fra den konservative tenketanken The Heritage Foundation, er enig.

– Trump lovet at han skulle stå opp mot politisk korrekt mobbing fra venstresida. Hvorfor gjør han ikke det når det gjelder religionsfrihet? Nå har han sviktet oss to ganger, skriver han.

Michael Farris fra «Alliance Defending Freedom», en kristenkonservativ gruppe, sier ifølge USA Today at «selv om vi liker intensjonen i dagens utspill er det bare vage beskjeder til forvaltningsenhetene som de enkelt kan se bort fra».

Roy Speckhardt fra American Humanist Association var i debatt om saken på Fox News på mandag.

Roy Speckhardt fra American Humanist Association var i debatt om saken på Fox News på mandag.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus