Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Slik blir du en troverdig spådame

...eller avslører triksene til sjarlatanene rundt deg. Ida Jackson gir deg en oppskrift i seks punkter for hvordan du kan utnytte det voksende markedet for spådamer.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2008 kl 09:45

Disse enkle rådene gjelder enten du skal gjennomskue ukebladhoroskoper eller tanter som spår i tarot og teblader. Selv stortingspolitikere som Saera Khan bruker lønna si på spåmenn, og Fritanke gjør sitt for å redusere arbeidsledigheten ved å gi deg oppskriften på hvordan du kan lure folk for penger.

Jeg lærte meg kunsten på slutten av ungdomskolen en gang. Det var miljøbetinget. Jeg er vokst opp i en verden hvor lufta var stinn av røkelse, hvor alle pratet om hvem de hadde vært i sitt tidligere liv, hvor folk svingte pendler over de gravide magene sine for å avdekke barnets kjønn og alle problemer kunne løses med avspenning og akupunktur.

Når du for alle praktiske formål er født inn i en alternativmesse, er det like logisk å lære seg å legge tarotkort, lese folk i hånden og stille horoskoper som det er å lære seg å strikke, spille tuba og løpe maraton i andre miljøer. I begynnelsen trodde jeg på det - mest ved osmose.

Når du lærer deg noe alle rundt deg tar for gitt er sant, stiller du ikke kritiske spørsmål. Jeg spådde folk på skolen og i selskaper, og jeg spådde kjentfolk og vilt fremmede. Etter hvert som jeg begynte å skjønne at tegnene jeg «tolket» ikke hadde noen sammenheng med hendelser i livet, begynte jeg å føle meg hyklerisk. Likevel fortsatte jeg å spå folk på oppfordring, som et slags sosialt eksperiment.

Du skjønner, jeg er en troverdig spådame. Jeg går «Klarsynte Kassandra» og venninnene hennes i Dagbladet en høy gang. Jeg har hverken overnaturlige evner eller mer magiske redskaper enn en fillete kortstokk. Likevel fungerer det skremmende bra. Jeg møter sjelden venners venner uten at de sier «Spå meg!» og rekker meg puselanken. «Kan du ikke ta med tarotstokken?», klynker venninnene. «Det er noe jeg bare måååå få svar på!»

Tarotstokken er bare noe som tar oppmerksomheten bort fra at jeg faktisk forteller andre mennesker hva de bør gjøre med livene sine og hvordan det vil gå med dem. Ved enkelte anledninger har folk betalt meg mange penger for at jeg skal fortelle dem hva de skal gjøre med livene deres. Hadde jeg vært mer samvittighetsløs, hadde jeg vært rikere.

«Hvordan kan jeg spå folk om jeg bare er en ateist med en kortstokk?», spurte jeg meg selv. Enden på visa ble at jeg satt meg ned og grublet på hva slags triks jeg bruker når jeg har spådd folk i hånden, analysert dem nummerologisk, lagt tarotkort for dem, kastet runer og tolket dem astrologisk.

Jeg tenkte jeg skulle dele dem med deg. Dette er hvordan jeg spår deg så du tror at jeg er klarsynt:

Regel 1: Les alt, lær alt. Skal du være overbevisende, må du ha lest det meste som finnes av tilgjengelig materiell om området du vil bli sjarlatan innenfor. Dette har to funksjoner. Det første er å ikke bli fersket av folk som også har peiling på tarot-symbolikk og astrologi. Det andre er å virke esoterisk og opphøyd. Folk tror automatisk at alle som bruker fremmedord og faguttrykk snakker sant. Hva høres mest imponerende ut? «Ser du den streken her? Den handler om hvorvidt du har en sjette sans» eller «Ah, du har en intuisjonslinje på Lunaberget! Du har en uvanlig sjette sans!»? Snakk om kardinalegenskaper, bruk de latinske navnene på stjernetegnene og lær alle tarotkortene utenat. At Narren er Merkurs kort har ikke noen betydning for om venninnen din bør bytte skole, men AKK så troverdig det høres ut.

Regel 2: Vær sær. Om du har rare ritualer rundt hvordan folk skal stokke tarotkortene dine eller aldri spår folk når du har mensen fordi energiene blir forkludret, tror folk at det skjer noe spesielt de ikke er innvidd i når du spår dem. Altså må alt være sant.

Regel 3: Kroppsspråk. Du trodde jeg kunne se på linjene i hånden din at du var en åpen og selvsikker person? Hah! Selv om jeg aldri har møtt deg før, sier måten du gir meg hånden din på om du er tøff eller sjenert. Slapper du av i armen, sier jeg at du er en avslappet person. Det er ikke magi, men menneskekunnskap.

Regel 4: Spioner på folk. Jo mer kunnskap du har om personen du skal spå før du spår dem, jo bedre effekt. Det beste trikset er å vite fødselsdato før du spår folk. En setning som «Du er Løve, det kan jeg se» gjør alt du sier av svada etterpå til forgyllet sannhet.

Regel 5: Si opplagte ting. Påpek ting i dine venners liv dere begge vet, med utgangspunkt i kortene eller linjer i hånden. Selv om personen du spår er synlig høygravid, gir det å «se» graviditeten i kortene alt annet du sier en følelse av troverdighet. «Joda, det stemmer!» sier folk fornøyd.

Regel 6: Folk tror pene ting. Så lenge du sier rosende ting, kan du kjøre på. Ingen er kritiske til komplimenter.

Hvordan takler du som sjarlatan skeptikere? Ikke bli sint, smil sukkersøtt og si: «Du er skeptisk, du!» mens du snur det første kortet deres. Følg nøye med på hva du forteller vedkommende, og gjengi alt så ordrett som mulig hvis det kommer kontrollspørsmål til deg. Vil noen diskutere tarotkort som fenomen, så snakk om hvor urgamle og tradisjonsrike de er, og legg til noen gloser om Jung og arketyper. Husk at gammelt alltid er mer troverdig enn nytt - du bare tolker kortene slik folk har gjort i generasjoner.

Selv om det bør være overflødig å komme med dette rådet på Fritanke.no: Ikke tro på spådamer, klarsynte og astrologer. Du lar du en person som sitter og snur på pappbiter fortelle deg hva du bør gjøre med livet ditt.

Jeg har lurt nok folk ved å gi ukvalifiserte råd med linjer i hånden og planetposisjoner som unnskyldning. Jeg kunne spådd folk i knapper og glansbilder om de hadde trodd på det, og kategorisert personlighetene deres etter ulike iskremtyper, ikke stjernetegn. «Åh, du en klassik pistasj! Nei, du bør ikke satse på folk som er sjokolade. Gå for krokan.» Det er ingen sammenheng mellom stjernene på himmelen og ditt liv. Ingen sammenheng mellom linjene i hånden din og hvor mange barn du får. Og det er hvert fall ingen gode svar på hvordan du bør løse de økonomiske problemene dine i bilder av keisere og sverd i tarotstokken min.

Så, da vet du både hvordan sjarlataner tjener til mat på bordet og hvordan du skal avsløre dem. Bruk kunnskapen fornuftig. Alle spådamer er like mye lureri som meg. Forskjellen er bare at enkelte av dem lurer seg selv i tillegg.

Ida Jackson, er skribent og illustratør, og driver bloggen Revolusjonært Roteloft.

HTML .fb_share_link {
PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px
}

Del på Facebook