Kontakt
Humanistisk vigsel er snart den mest populære livssynsseremonien i Skottland. Dette bildet er fra en humanistisk vigsel i Norge. Foto: Human-Etisk Forbund
De skotske humanistene fikk vigselsrett for ti år siden og ser i år ut til å gå forbi den skotske statskirken i antall vigsler.
Kirsti Bergh
Publisert: 18.06.2015 kl 13:58
Sist oppdatert: 19.06.2015 kl 10:15
Det skotske humanistforbundet har hatt vigselsrett omtrent like lenge som Human-Etisk Forbund og feirer nå tiårsjubileum for den første humanistvigselen. Den fant sted i Edinburgh Zoo 18. juni 2005, og paret som var det første som ble humanistisk gift, Karen Watts og Martin Reijns, er fortsatt gift og feirer 10-års bryllupsdag i dag.
Årsaken de oppga for å gifte seg humanistisk ligner på den mange norske par oppgir. Watts sa til media den gang at siden ingen av dem er religiøse ville det føltes hyklersk å gifte seg i en kirke, mens den borgerlige vigselsseremonien ville ha føltes «litt kald».
– Vi ønsket noe mer meningsfylt enn den borgerlige seremonien.
Humanistvigsler i Skottland er en gedigen suksess. Ifølge BBC passerte humanistisk vigsel den katolske kirkes vigsel i 2010, mens Gordon MacRae i Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Skottland, Humanist Society Scotland, anslår at det i år vil gjennomføres 4200 humanistvigsler. I så fall kommer humanistene til å gå forbi den skotske statskirken, Church of Scotland, i antall. Kirkens andel av vigslene har dalt fra mer enn 10 000 på begynnelsen av 2000-tallet til 4616 i 2013, og stadig synker tallene.
I Skottland utgjør halvparten av alle vigsler borgerlige seremonier utført av offentlig tjenestemann, slik som i Norge. På samme måte som i Norge har en rekke livssynssamfunn vigselsrett, og disse seremoniene klassifiseres som religiøse eller trosbaserte (belief) seremonier.
Det var etter vurdering av den europeiske menneskerettighetskonvensjonen at skotske myndigheter bestemte at humanistene skulle få ha «autoriserte vigslere» på lik linje med prester, pastorer og andre religiøse ledere.
I resten av Storbritannia er humanistiske vigsler fortsatt ikke lovlige. Par i England, Wales og Nord-Irland kan få en humanistisk vigselsseremoni, men må på tinghuset for å gjøre den juridisk bindende. Human-Etisk Forbunds søsterorganisasjon i Storbritannia, British Humanist Association, har lobbyert for å få legalisert humanistisk vigsel i hele landet, og ikke bare i Skottland.
Sommeren 2013 kom nyheten om at den konservative britiske regjeringen, etter påvirkning fra støttepartiet liberal-demokratene (LibDem), hadde satt i gang arbeid for å gi også humanister vigselsrett. Det var selvsagt en god nyhet for landets humanister.
Men tidlig i desember i fjor kom den dårlige kontrabeskjeden: Statsminister James Cameron la ned veto mot forslaget. Årsaken skal angivelig være at Camerons politiske rådgiver Lynton Crosby mente spørsmålet var for marginalt.
Nyheten ble ikke tatt godt imot av British Humanist Association (BHA):
– Det er en skam at statsministeren hindrer tusenvis av unge par en mulighet til å starte samlivet sitt på en måte som er personlig og betydningsfullt for dem. Forslaget skader ikke noen, det har bred folkelig og politisk støtte, og det vil øke antallet mennesker som gifter seg hvert år, konstaterte generalsekretær i BHA, Andrew Copson, i en pressemelding.
Les også: Kjent statskirkeprest i England: Hadde kanskje ikke møtt opp hvis en venn giftet seg humanistisk
Human-Etisk Forbund fikk vigselsrett i 2004, som trådte i kraft nyttårsaften 2004. Da fant den første humanistiske vielsen sted. Ti år senere – nyttårsaften 2014 – ble tre par viet av forbundets vigslere: Ett i Nordland, ett i Oppland og ett i Østfold.
Les mer om Humanistisk vigsel her.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.