Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Hayley Stevens (26) er spøkelsesjeger. I helga fortalte hun sin historie på den 15. europeiske skeptikerkongressen.
 Foto: Even Gran

Hayley Stevens (26) er spøkelsesjeger. I helga fortalte hun sin historie på den 15. europeiske skeptikerkongressen. Foto: Even Gran

15th European Skeptics Congress:

Skeptisk oppvåkning

– Jeg følte meg så utrolig lurt. Plutselig innså jeg at skeptikerne hadde rett, sier den 26 år gamle spøkelsesjegeren Hayley Stevens.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.08.2013 kl 16:35

Gjennom hele oppveksten trodde Hayley Stevens på spøkelser. Ikke minst fordi moren hennes så spøkelser og gjenferd over alt. Rundt 2005 begynte hun systematisk å undersøke påstander om spøkelser og gjenferd. I starten trodde hun på dem – hun ønsket å få bekreftet at de fantes. Men etter hvert som hun undersøkte gikk det mer og mer opp for henne at spøkelseshistoriene kanskje ikke var så mystiske likevel.

Det første som fikk henne til å tvile var en avsløring av den "synske" Derek Acorah på det britiske tv-programmet Most haunted i 2005. En medarbeider på tv-settet greide å plante en ide hos tv-personlighetenom om det oppdiktede spøkelset "Kreed Kafer" (anagram for "Derek faker"). Acorah gikk fem på. På Youtube kan du se en video av Acorah bli "besatt" av det oppdiktede spøkelset.

– Avsløringen av Acorah var kanskje det første som fikk meg på tanken om at det måtte være noe muffens. Men den endelige omvendelsen kom i 2007 da vi skulle lete etter et påstått spøkelse på en pub. Det var bare ren flaks at vi oppdaget at innehaveren rett og slett jukset. Han gjemte seg bak en dør og laget «mystiske lyder», forteller Stevens til Fritanke.no

Da begynte hun å spørre seg om alt det andre hun hadde opplevd også var juks.

– Plutselig ramlet alt på plass. Skeptikernes versjon av det hele ga plutselig mening. Da jeg innså dette, fikk jeg naturlig nok en sterk trang til å fortelle alle andre spøkelsestroende der ute at de blir lurt. Og det er vel i stor grad det jeg fortsatt driver med, sier hun.

Jakter spøkelser uten dyrt utstyr

Når Hayley Stevens driver spøkelsesjakt, måler hun ikke elektromagnetiske forstyrrelser eller temperaturforskjeller med avansert elektronikk, som mange andre. Hun nøyer seg med å stille kritiske spørsmål og lete etter naturlige forklaringer.

– Mange "spøkelsesjegere" er bare ute etter å få bekreftet at spøkelser finnes, og tror de skal greie det ved å bruke avansert utstyr. Slik jobbet jeg også før. Men man finner ikke spøkelser på den måten. Min jobb er å finne den naturlige forklaringen, slår hun fast.

Hun synes det er utrolig hvor fort folk gir opp når det er noe de ikke forstår.

– De konkluderer bare med at det er et «spøkelse». Men det er jo det samme som å gi opp. De naturlige løsningene ligger der for de som gidder å lete, sier hun.

Nylig undersøkte Stevens for eksempel et bilde som ble tatt av et «spøkelse» på en nattestengt pir i Clevedon nær Bristol i England. Bildet hadde blitt tatt midt på natten, og han som tok bildet var overbevist om at figuren som stod ute på piren var et spøkelse. Saken fikk en del medieoppmerksomhet, blant annet i avisene The Sun og Daily Mail.

Men så viste det seg at noen fiskere hadde fått lov til å stå der ute og fiske om natten. Den lokale fiskeren Vic leste oppslaget i The Sun og og skjønte at det var han selv som var «spøkelset». Les resten av historien på Hayley Stevens nettsted.

Moren har blitt mer skeptisk

Nå har moren hennes også begynt å bli litt mer skeptisk.

– Jeg tror dette har påvirket henne. Hun tror fortsatt, men er mye mer tvilende, forteller Stevens.

Hun understreker at det ikke var så morsomt å vokse opp med en mamma som så spøkelser over alt.

– Jeg følte at huset vårt var hjemsøkt. Det er klart det er skremmende for et barn. Jeg levde i frykt, og foreldrene mine fikk meg ikke til å sove alene. Mamma fyrte selvsagt opp under dette, forteller hun.

Europeisk skeptikerkonferanse

Hayley Stevens var en av mange foredragsholdere på den 15. europeiske skeptikerkonferansen som ble holdt i Stockholm i helga. Fritanke.no var tilstede sammen med rundt 150 skeptikere fra Sverige og resten av Europa.

Av de andre foredragene er den kjente legen og statistikeren Hans Rosling verdt å nevne. Han har utviklet et unikt verktøy for å visualisere statistiske data over tid. På nettstedet Gapminder.org kan vi se mange av disse visualiseringene. Statistikken forteller oss en oppløftende historie; det står slett ikke så ille til med verden som mange vil ha det til.

Et viktig poeng er at verdens befolkning ikke eksploderer. Den vil stabilisere seg på rundt 9 - 10 milliarder. Hovedårsaken er at fødselstallene går ned når den materielle velstanden øker. Kinas ettbarnspolitikk har også bidratt til utviklingen.

Men samtidig er det helt uunngåelig at befolkningen vil øke opp til dette nivået, forklarte Rosling.

- Økningen kommer fordi vi er i stabiliseringsfase der snittalderen øker. Dagens overvekt av unge vil få barn etterhvert. Det vil føre til befolkningsøkning uansett hva vi gjør. De som argumenterer for å stoppe befolkningsveksten på dagens nivå argumenterer for folkemord, slo Rosling fast.

Vi fikk også vite at kvinner på verdensbasis kun har ett år lavere utdanningslengde enn menn, en forskjell de fleste skeptikerne på konferansen trodde var mye større da de ble spurt.

- Vi ser oss blind på ekstreme tilfeller som Afghanistan og Mali. Men disse landene utgjør en veldig liten andel. Det store bildet er at kvinner er på vei opp, over hele verden, sa Rosling og viste instruktive grafer for å understreke poenget.

Se Hans Rosling vise verdens velstandsøkning på BBC med sine selvforklarende boblediagrammer.

Avslørte svensk helseguru

Den svenske journalisten Anna Bäsén var også på konferansen. Hun jobber undercover for å avsløre dårlige forhold i det svenske helsevesenet, samt at hun har avslørt en rekke alternative «helseguruer».

En av dem er Gert Hallenberg. Han mente Bäsén var nærmest på dødens rand etter å ha diagnostisert henne, men samtidig kunne selvsagt alt dette fikses hvis hun bare kjøpte hans mirakelkur. Men Bäsén var ikke syk. Hun var helt frisk, og hengte ut Hallenberg i Expressen. Det hele endte med at Hallenberg fikk forbund mot å praktisere.

Fritanke.no snakket også med bloggeren Michael «Marsh» Marshall. Han avslører hvordan pr-bransjen får inn nyhetssaker om absurde «undersøkelser» i ledende medier – nyhetssaker der hensikten utelukkende er å reklamere. Vi kommer tilbake med et intervju med Marshall i en egen artikkel.

Les en mer detaljert gjennomgang av konferansen.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus