Kontakt
Magnus Bernhardsen skal bli mer synlig som Skepsis-leder enn hans forgjenger Jan-Erik Sandberg var. Foto: Dan-Raoul Husebø Miranda
Magnus Bernhardsen ble valgt til ny leder av Skepsis på lørdag. Han medgir at organisasjonen har vært lite synlig det siste året, men det skal det bli en slutt på nå.
Even Gran
Publisert: 11.02.2014 kl 14:57
Sist oppdatert: 11.02.2014 kl 15:11
I fjor ble Jan-Erik Sandberg valgt til leder av Skepsis, og så forsvant organisasjonen under jorda. Det siste året har vi ikke hørt så mye til dem.
Men tausheten har hatt en grunn. Organisasjonen har nemlig ikke hatt helt orden i sysakene, og det har Sandberg brukt det siste året på å rydde opp i. Nå har Skepsis fått seg et skikkelig medlemsregister og organisasjonsnummer i Brønnøysund. Les mer i Sandbergs tale til årsmøtet den 8.2.14.
Her er det nye Skepsis-styret som ble valgt på lørdag:
Nyvalgt leder Magnus Bernhardsen sier til Fritanke.no at Skepsis nå er klare for å bli mer synlige igjen. Det blir en viktig oppgave for ham som leder. En veldig viktig begivenhet for Skepsis blir Kritisk masse-konferansen som er planlagt til høsten.
– Talerlisten er allerede klar, og jeg synes den ser veldig spennende ut. Vi vil selvsagt bruke Kritisk Masse for å skape blest og engasjement rundt Skepsis og saken vi står for, sier han.
Innlederne som allerede er klare er Sanal Edamaruku, Annechen Bahr Bugge, Audhild Skoglund, Didrik Søderlind, Gunnar Tjomlid, Hayley Stevens, Ida Jackson, Leo Igwe og Svein Sjøberg.
Bernhardsen antyder at det kan komme flere navn på lista. Les om den siste Kritisk masse-konferansen i 2012.
Bernhardsen vil at Skepsis skal bli mer allsidige. Ett område det kunne vært interessant å se nærmere på er hifi-bransjen.
– Hifi-bransjen kommer med mange påstander om hva til dels veldig kostbart hifi-utstyr er i stand til å gjøre med lydkvaliteten. Likevel greier ikke folk å høre forskjell i blindtester. Audiofili er en form for overtro – en mannlig sådan – som skeptikere bør se nærmere på, sier han.
Den nye Skepsis-lederen mener det er viktig å argumentere slik at folk kjenner seg igjen. Et eksempel er konspirasjonsteorier.
– Jeg tror en del skeptikere kanskje ikke har tenkt godt nok over hvorfor konspirasjonsteorier er så forlokkende. Det er jo mye makt ut utøves bak lukkede dører, og som kan framstå som globale konspirasjoner. Vi må ha forståelse for den følelsen av maktesløshet dette kan gi, og heller prøve å argumentere for at skjult maktutøvelse på et begrenset område, som kanskje er reelt, ikke betyr at "Illuminati styrer hele verden". Vi må unngå at det «baller på seg», sier den nye Skepsis-lederen, og refererer til en låt av rapperen Evig Poesi.
En annen endring Bernhardsen varsler, er at Skepsis skal konsentrere seg mer om alternativbransjens markedsføring av udokumentert kreftbehandling.
– Vi har fått inn så mange tips om markedsføring på kreftfeltet, at vi har valgt å fokusere hovedsaklig på det. Alternativbransjens forsøk på å tjene penger på folk som er rammet av kreft er jo noe av det mest alvorlige, sier han.
Under årsmøtet ble også prisen «Årets folkeopplyser» delt ut for første gang.
Den gikk til Andreas Wahl og Jan-Ole Hesselberg fra NRK-programmet Folkeopplysningen. Se mer i faktaboksen øverst til høyre.
Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.
Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.