Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Ayaan Hirsi Ali mener det er islam som var årsaken til 11.9.-angrepene. Terroristene var ikke først og fremst "sinte på urettferdigheten i verden". De ville straffe de vantro, sier hun.

Ayaan Hirsi Ali mener det er islam som var årsaken til 11.9.-angrepene. Terroristene var ikke først og fremst "sinte på urettferdigheten i verden". De ville straffe de vantro, sier hun.

- Skap så mye dissonans som mulig

#Ayaan Hirsi Ali ble tatt imot som en helt på den årlige konferansen til Atheist Alliance i USA sist helg. Hun tror ikke det er mulig å endre islam in...

Publisert:

Sist oppdatert: 03.10.2007 kl 12:55

Ayaan Hirsi Ali ble tatt imot som en helt på den årlige konferansen til Atheist Alliance i USA sist helg. Hun tror ikke det er mulig å endre islam innenfra, og velger heller konfrontasjon.

Tekst og foto: Even Gran
Publisert 3.10.2007

- Jeg ble oppdratt i en kultur fullstendig dominert av fundamentalistisk islam, ... vel, det vil si... islam, sa Ayaan Hirsi Ali med et smil, og salen lo.

Den 37 år gamle somaliske kvinnen ble verdenskjent da hun, etter å ha brutt ut fra en streng muslimsk oppdragelse i Somalia, Saudi-Arabia og Kenya, markerte seg som en sterk islamkritiker fra sitt eksil i Nederland.

Hun ble internasjonalt kjent i 2004, da den nederlandske film-produsenten Theo van Gogh ble myrdet av en muslimsk fundamentalist. Ved liket av van Gogh fant politiet et brev som truet med å drepe Hirsi Ali. Hun hadde samarbeidet med van Gogh om den islamkritiske filmen Submission. Etter dette har Hirsi Ali levd med politibeskyttelse døgnet rundt.

Optimist

Fra talerstolen på den årlige konferansen til Atheist Alliance International i Washington DC i forrige uke, tok Hirsi Ali et kraftig oppgjør med islam. Hun har ikke noe tro på at det er mulig å reformere religionen.

- Den eneste måten å hjelpe de som er inne i denne undertrykkende religionen, er å skape så mye dissonans og provokasjon som mulig. Det vil få flere folk til å tenke selv og bryte ut. Jeg har ikke noe tro på at islam kan "endres innenfra", slo hun fast.

Og hun er faktisk optimist.

- Jeg tror det går den riktige veien, og jo flere som bryter med kulturen og står fram, jo fortere går det, understreket hun.

De "vantro" var lykkelige
Det er spesielt kvinnesynet i islam som opptar Hirsi Ali.

- I islam er kvinnene fullstendig underlagt menn. De er ikke engang klare over at et annet liv er mulig, og er ofte de som strengest håndhever det bestående, fortalte hun.

Da Hirsi Ali gjennom oppveksten iblant stilte seg kritisk til religionen ble hun alltid strengt irettesatt av sin mor.

- I islam handler det meste om å lystre det man oppfatter som Guds vilje, slik at man skal bli belønnet etter man dør. Dette livet er bare en forberedelse til livet etter døden. Når mange mennesker har en slik tro, og samtidig nærer en sterk intoleranse mot de "vantro", står vi igjen med en livsfarlig blanding, poengterte Hirsi Ali.

Hirsi Ali flyktet fra foreldrene som ønsket å gifte henne bort mot hennes vilje, og havnet til slutt i Nederland, hvor hun ble veldig overrasket. Gjennom hele livet var hun blitt fortalt at islam var den eneste riktige veien og at de "vantro" var mindreverdige.

- Da jeg kom til Vesten så jeg at disse "vantro" så lykkelige ut. De kysset på gaten, de leide hverandre. De hadde det bra. Det var noe som ikke stemte, sier hun.

Hirsi Ali begynte å lese vestlige filosofer som Spinoza, John Stuart Mill og Bertrand Russell, og innså etterhvert hun at hun så langt hadde levd livet sitt i mørke.

- De vestlige tolerante og liberale samfunnene skaper mye bedre grunnlag for menneskelig livskvalitet enn kulturer preget av krav om underkastelse og lydighet. Hvis jeg skal tro på noe må det bli fornuft og rasjonalitet. Jeg vil gjøre hva jeg kan for at islam skal få sin egen opplysningstid, sa hun.

Hirsi Ali er ikke like bekymret for kristendommen som for islam.

- Kristendommen har hatt en opplysningstid. Her er det mer takhøyde. Det er lov til å være uenig og ha avvikende synspunkter uten å bli stemplet som "vantro". Det er det ikke i islam. Muslimer skjønner ikke at det er mulig å ha en moral uten islam, og alle som stiller selv moderate kritiske spørsmål, blir raskt stemplet som "vantro".

Islam forårsaket 11. september

Terrorangrepene mot USA den 11. september 2001 ble et vendepunkt for Hirsi Ali.

- Det var dette som virkelig fikk meg til å ta et oppgjør. Det mest skremmende er at tankegangen til selvmordbomberne er fullstendig logisk innenfor en muslimsk tankegang. Det eneste som er underlig, og forsåvidt gledelig, er at ikke flere muslimer gjør slike ting, sa hun.

Hirsi Ali avviser andre forklaringer på hvorfor terroristene gjorde som de gjorde den 11.9.2001.

- Terroristene var godt utdannet og hadde levd lenge i Vesten. De var ikke først og fremst "sinte på all urettferdigheten i verden" eller "Vestens utbytting av den tredje verden". Årsaken til at de drepte alle disse menneskene er at de hadde en blind tro på at de stod for det eneste sanne, og at alle vantro må dø. Det høres kanskje merkelig ut for mange i Vesten at muslimer står for et slikt ekstremistisk syn, men dette er en helt logisk integrert del av islam, poengterte Ayaan Hirsi Ali.