Kontakt
- Dette blir å dra det for langt, sier Asgeir Spange Brekke i Forsvarsdepartementet. Sannheten er at departementet ikke har tatt stilling ennå.
- Gårsdagens meldinger om at forsvarsministeren "sier nei til et religionsnøytralt forsvar" stemmer ikke, sier seniorrådgiver i Forsvarsdepartmenetet Asgeir Spange Brekke.
Even Gran
Publisert: 17.04.2009 kl 12:53
Sist oppdatert: 17.04.2009 kl 13:30
I går meldte NTB at forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen "sier nei til religionsnøytralt forsvar". Meldingen ble videreformidlet i en rekke medier.
Dette skal ha vært forsvarsministerens reaksjon på at feltprestkorpset i Forsvaret i en intern utredning foreslår å opprette en egen religionsnøytral avdeling, der representanter fra alle tros- og livssynsretninger kan gjøre tjeneste.
Leser man intervjuet med forsvarministeren nærmere, ser man imidlertid at forsvarsministeren kun sier at "dette per i dag ikke er noe forslag hun har tatt stilling til", men at hun "ikke anser det som veldig realistisk, for det tilsier at vi må ha geistlige fra alle typer religioner. "
Hun poengterer også at forholdet mellom Forsvaret og Den norske kirke er sterkt.
- Feltprestkorpset har en veldig sentral rolle i Forsvaret og vil også ha det framover, sier Strøm-Erichsen til NTB.
Seniorrådgiver i Forsvarsdepartmenetet, og talsperson for forsvarsministeren, Asgeir Spange Brekke, understreker at forsvarsministeren slett ikke har tatt stilling til sakens innhold, som mediene har gitt inntrykk av.
- Jeg synes nok avisene drar disse sitatene litt langt når de skriver at forsvarsministeren "sier nei til et religionsnøytralt forsvar". Det eneste hun egentlig har sagt er at dette ikke kan gjennomføres før man har sett nærmere på saken, sier seniorrådgiver i Forsvarsdepartmenetet, og talsperson for forsvarsministeren, Asgeir Spange Brekke.
Han poengterer at dette uansett ikke er noe Forsvarsdepartementet bør styre med alene.
- Dette henger sammen med en mer overordnet problemstilling om hvordan staten skal forholde seg til livssynssektoren rent generelt, understreker han.
Både Frp og Krf reagerte i går negativt på forslaget fra feltprestene.
- Dette ser jeg på som nok et skritt i snik-islamiseringen av Norge, sa Frps Odd Arne With på NRK Dagsnytt atten i går ettermiddag.
Senere i debatten konstaterte han at muslimene godt kunne snakke med presten, hvis de trenger noen å snakke med.
I en pressemelding fra Frp brukes statskirkeordningen som et argument for å beholde feltprestordningen som i dag.
- Den norske kirke er en integrert del av Forsvaret, og slik må og skal det være i et land som har kristendommen som sin statsreligion, heter det fra Frp.
Krfs leder Dagfinn Høybråten mener forslaget er et ledd i "avkristiningen av Norge".
- Av hensyn til små minioriteter skal K-en vekk fra KRL, ja noen vil ha K-en vekk fra tidsregningen. Hva blir det neste? spør Høybråten i bloggen sin.
Bjørn Jacobsen fra SV forsvarte forslaget på Dagsnytt atten i går.
- Jeg er stolt over å sitte i forsvarskomiteen når vi har et forsvar som kommer opp med så gode ideer, sa Jacobsen til NRK.
I går skrev vi at Kristin Mile og Jens Brun-Pedersen fra Human-Etisk Forbund helst hadde sett at Forsvaret utelukkende holdt seg med en livssynsnøytral omsorgstjeneste for alle, og at de kunne videresende folk til de spesifikke livssynsretningene ved forespørsel.
- Jeg synes det er litt underlig at Forsvaret ser på det som en oppgave å drive med religion. Hadde det ikke vært bedre med en felles livssynsnøytral omsorgstjeneste, så kunne man heller henvise de som ønsket det til sine respektive trossamfunn? sa HEFs generalsekretær Kristin Mile til Fritanke.no i går.
HTML .fb_share_link { PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px }
Del på Facebook
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.