Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Dette julekortet er nå sendt til 43 skoler i Romsdal-regionen. Sitat fra teksten på julekortet innfelt øverst til høyre.
 Foto: Malt av Inga Dalsegg

Dette julekortet er nå sendt til 43 skoler i Romsdal-regionen. Sitat fra teksten på julekortet innfelt øverst til høyre. Foto: Malt av Inga Dalsegg

Sender julekort og ber skolene kutte julegudstjenesten

Human-Etisk Forbunds lokallag i Molde har sendt julekort til 43 skoler i Molde og omegn. Her ber de skolene kutte julegudstjenesten og innføre likeverdige skoleavslutninger.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.11.2013 kl 16:09

Human-Etisk Forbunds lokallag i Molde går nye veier for å få skolene i distriktet til å slutte og arrangere skolegudstjenester. På baksiden av et julekort i tradisjonell stil med nisse, grøtfat og katt, oppfordrer lokallaget skolene til å kutte skolegudstjenesten og la alle samlinger på skolen være livssynsnøytrale.

Julekortet ble i går kveld sendt til 43 skoler i Molde og omegn. Rektor, FAU og elevråd på hver skole får hvert sitt kort. Det blir 129 i alt.

I julekortet viser lokallaget til at Barneombudet har uttalt at tradisjonen med julegudstjeneste bør avvikles.

– Skolegudstjeneste strider mot barnekonvensjonens artikkel om respekt for barns rett til tanke-, samvittighets- og religionsfrihet, samt mot opplæringslovens formålsbestemmelse om at opplæringen skal vise respekt for den enkeltes overbevisning, heter det i julebrevet.

I julehilsenen pekes det også på at skolegudstjeneste ikke er forenelig med idealet om at den norske fellesskolen skal være samlende og at elevene skal behandles likeverdig.

Hvis skolen, til tross for lokallagets oppfordringer, bestemmer seg for å gjennomføre skolegudstjeneste, ber lokallaget om at foresatte og elever får informasjon i god tid om både skolegudstjenesten og det likeverdige, alternative aktivitetstilbudet.

– Vi mener – som Barneombudet – at det skal være aktiv påmelding til deltagelse i en eventuell skolegudstjeneste, heter det i julebrevet. Til slutt ønskes mottakeren god jul.

Hensikten er ikke å provosere

Styreleder i Molde HEF, Øyvind Rakvåg, sier til Fritanke.no at de valgte denne aksjonsformen fordi det er en hyggeligere måte å aksjonere på enn bare å sende et formelt brev.

– Vi har sendt formelle brev om dette tidligere, uten at det har hatt noen effekt. Så i år tenkte vi at vi kunne gjøre det på en ny og litt hyggeligere måte, sier han.

– Tror du folk kan bli provosert av at det som tross alt er et kritisk budskap blir pakket inn i en koselig julekort-form?

– Det er veldig vanskelig å forutsi. Det er alltid noen som mener at vi i Human-Etisk Forbund ikke bør blande oss borti jula i det hele tatt. Det er selvsagt bare tull ettersom vi feirer jul som alle andre, men kanskje de vil reagere? Uansett er ikke hensikten med dette å provosere. Vi vil at alle skal være med og feire jul sammen, og at man ikke skal legge opp til aktiviteter som splitter, sier Rakvåg.

Varme og sjarm

Arild Johan Waagbø, som sitter i skoleutvalget til Molde HEF og har jobbet med utsendelsen, tror ikke det vil bli noe bråk rundt dette.

– Vi har valgt en tilnærming med varme og sjarm i år fordi vi ikke vil stemples om gledesdrepere. Vi har et imageproblem der, men det er jo slett ikke sånn at vi er imot «kos» i jula, som vi ofte blir beskyldt for. Vi humanetikere koser oss like mye som alle andre i jula. Poenget vårt er jo det stikk motsatte, nemlig at alle må inkluderes i fellesskapet og det hyggelige samværet vi skal ha i jula. Da bør man slutte å arrangere ting som splitter, som for eksempel skolegudstjenester, sier Waagbø.

Han har mer tro på at elevrådene og foreldrene i FAU tar tak i dette, enn at rektorene vil gjøre noe. I fjor sendte nemlig lokallaget ut et brev til noen av rektorene i Molde kommune. I retur fikk de bare en kopi av et rundskriv fra departementet om at skolegudstjenester kan arrangeres hvis de ikke er en del av RLE-faget og hvis det arrangeres likeverdige alternativ.

– Derfor prøver vi oss med en litt hyggeligere variant i år, så får vi se hvordan det går. Uansett jobber vi langsiktig med dette. Vi tror ikke alle problemene løser seg i år, sier Waagbø.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus