Kontakt
Rundt 5000 mennesker demonstrerte i Beirut på søndag mot Libanons praksis med å knytte borgerrettigheter direkte opp mot trostilhørighet. Foto: Fra Facebook/Ahmad Ezzeddine
Rundt 5000 mennesker marsjerte i helgen i Beiruts gater. Kravet er å bli sett som mennesker, og ikke først og fremst som medlem av en av landets anerkjente trosretninger.
Even Gran
Publisert: 28.04.2010 kl 08:12
Sist oppdatert: 28.04.2010 kl 09:58
Libanon har et intrikat system med kvoteordninger for at landets ulike religiøse grupper skal være representert og greie å leve i fred med hverandre. Landets president må for eksempel alltid være en maronittisk kristen, presidenten må være sunni-muslim, mens parlamentslederen må være shia-muslim.
Ekteskap på tvers av religionene er i praksis umulig, fordi religionene har ansvaret for vigsel og at det ikke finnes noe borgerlig tilbud. Man må derfor reise utenlands for å gifte seg (det er ikke forbudt som vi skrev i en tidligere versjon av artikkelen).
De fleste offentlige verv og stillinger fordeles etter religiøse skillelinjer, også nasjonalforsamlingen. Hver religion tildeles sin kvote etter størrelse, og har sine egne domstoler. Systemet kalles politisk konfesjonalisme. Hele 18 trosretninger er anerkjent.
- På arbeid og over alt ellers, blir du automatisk spurt hvilken religion du tilhører og ut fra det blir du satt i bås. I Libanon kan du ikke eksistere uten å tilhøre en av religionene, sier Lina, en 25-år gammel student som Time har snakket med.
- Systemet fører bare krig med seg
Sist søndag marsjerte rundt 7000 demonstranter i Beiruts gater i protest mot systemet. De synes det er feil å tvinge folk inn i forhåndsdefinerte båser, og krever å bli behandlet som individer.
"Hva er din religiøse gruppe? - Det har du ikke noe med!" stod det på en av plakatene.
- Dette systemet fører bare krig og kaos med seg. Vi vil ha en stat som ser på mennesker som mennesker, sier Yasser Andari til Los Angeles Times.
Demonstrantene mener at det konfesjonalistiske systemet sår splid mellom de religiøse gruppene, snarere enn å skape fred mellom dem, slik hensikten er.
Med et slikt system er jo alle andre religiøse grupperinger pr. def. en konkurrent, hevdes det. Kritikerne mener også at konfesjonalismen var sterkt medvirkende til den blodige libanesiske borgerkrigen mellom 1975 og 1990.
Søndagens arrangement var ikke det første i rekka av sekulære demonstrasjoner i Libanon. Men der tidligere arrangementer bare har trukket noen hundre hardcore sekularister, har medarrangøren Lebanese Laïque Pride vært med på å mobilisere rundt 7000 bekreftede deltagere, først og fremst gjennom Facebook, melder CNN.
Demonstrasjonen forente en rekke grupper som føler seg marginalisert av det konfesjonalistiske libanesiske styresettet. Folk under 30 dominerte, ifølge LA Times.
OPPDATERT 30.4:
Lars Gule er for tiden i Beirut. Han rapporterer til Fritanke.no at det også ble annonsert for demonstrasjonen på plakater rundt om i byen, i tillegg til Facebook-aksjonen mm.
- Det hang mange plakater omkring i Beirut. Dessuten var selve marsjen et samarbeid som flere NGO-er gikk sammen om. Selv fulgte jeg "The Secular Club", en av medarrangørene, fra det amerikanske universitetet i Beirut (AUB).
Gule stiller jeg tvilende til CNNs tall på 7000 deltagere, og tror det reelle ligger et sted rundt 5000. Vi har derfor oppdatert ingressen, og nedskalert tallet fra 7000 til 5000.
Se flere bilder fra demonstrasjonen her.
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.