Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Tidslinjematta viser livets utvikling over 2,5 meter. Foto: Charlie's Playhouse

Satser på Darwin-leker

Barna til Kate Miller digger dinosaurer. Men da hun jaktet på leketøy som forklarte deres plass i livets utvikling fant hun ingenting. Det bestemte hun seg for å gjøre noe med.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 30.03.2009 kl 13:29

- Mine barn er dinosaurfans og har en hel haug. Som mor og vitenskapskvinne ville jeg gjerne kjøpe leker som kunne lære dem om evolusjon og dinosaurenes plass i livets utvikling. Jeg lette og lette, men fant rett og slett ingenting. Det finnes millioner av dinosaurleketøy, men når du ser på dem vil ingen av dem fortelle deg om sin plass i evolusjonen. Ja, du vil ikke finne ordet evolusjon nevnt en gang, forteller Kate Miller på telefon fra USA.

Hun er ikke i tvil om at dette skyldes politiske årsaker og evolusjonsteoriens lave oppslutning i USA. Så Miller, som er samfunnsforsker med pause fra jobben for å være hjemme med sine må barn, tok rett og slett saken i egne hender.

Nettbutikk for Darwin-leker

I samarbeid med sine dinosaurelskende barn begynte hun å planlegge egne evolusjonsleketøy. På slutten av 2008 lanserte hun nettbutikken "Charlie's Playhouse" med spill og leker inspirert av Charles Darwin.

- Foreløpig har vi en veldig fin tidslinjematte, plakater og kort. I tillegg har jeg to andre produkter underveis, et brettspill og et lekesett, men av patenthensyn kan jeg ikke si mer om det, forteller hun. Og responsen så langt har vært bra. Ikke uventet er amerikanske humanistgrupper blant dem som har invitert henne til å komme og presentere Charlie's Playhouse.

- Dette er jo et nisjeprodukt, læringsverktøy for en bestemt vitenskap. Men det virker som det er mange foreldre der ute som har hatt samme erfaring som meg: de har vært på leting og ikke funnet noe.

- Opplever du at det du gjør kan ha en viktig funksjon i det amerikanske samfunnet?

- Ja, definitivt. Det er antagelig ikke slik i ditt land, men her er dette spørsmålet politisk. Det er jo som å si at spørsmålet om gravitasjon er politisk, men slik er det, og det skaper en falsk debatt om temaet. Det jeg vil med Charlie's Playhouse er først og fremst å tilfredsstille foreldre som er ute etter det samme som jeg var ute etter. Men også å komme med en offentlig erklæring for å vise at vi kan snakke om evolusjon med barn uten at verden vil kollapse. Og gjør vi det, vil kanskje neste generasjon bli bedre til å forstå vitenskap og kunne bli mer ansvarlige beslutningstakere, sier Miller.

Evolusjonsleketøy i stua

Hun forteller hvordan hun hoppet opp og ropte hurra da Barack Obama i sin innsettingstale snakket om å gjenopprette vitenskapen.

- Det er virkelig blitt nedprioritert i vårt samfunn. Nå håper jeg vi kan snakke mer realistisk om dette, især med barn. Det er utrolig viktig, og barna elsker det jo. Så jeg tror mitt lille bidrag er en liten bit av en mye større bevegelse.

- Har du opplevd å få noen respons fra kreasjonisme- og ID-folk?

- Ikke ennå, og jeg kan nesten ikke vente - jeg vil at de skal finne meg og bli opprørte, ler hun.

- Men jeg har ikke tenkt å aktivt bry meg om kreasjonister eller oppsøke dem for å ha debatt. Jeg vil ikke kaste bort tida med å bli dratt inn i deres argumentasjon, men bruke den konstruktivt på utvikling av foretaket mitt, sier hun.

Samarbeider med kirkesamfunn
Da bruker hun heller tida på folk det går an å snakke til. For eksempel har hun fått formidlet produkter til lokale kirker gjennom en organisasjon som kalles The Clergy Letter Project. Prosjektet har som målsetting å samle inn flest mulig underskrifter fra gestlige i ulike kirkesamfunn på et brev som støtter evolusjonsteorien.

- Jeg fant et kirkesamfunn her i Rhode Island gjennom The Clergy Letter-prosjektet. Jeg tilbød dem gratis tidslinjematte og fikk veldig positiv respons. En kvinnelig prest ønsket å legge den utover i midtgangen i kirka under gudstjenesten.

Da Miller og Charlie's Playhouse' feiret Charles Darwins fødselsdag 12. februar, kom flere av de over 100 deltagerne fra disse kirkesamfunnene. Miller er selvsagt bekymret for hvordan det skal gå å lansere et slikt konsept i starten av en finanskrise. Hun har mange ideer, men merker at det tar tid og energi å utvikle dem. Hun håper på det beste.

- Det er jo totalt galskap det jeg har gjort her. Jeg har jo ingen erfaring. Men barna og jeg gjør det sammen, og jeg har det veldig gøy. Barna mine er årsaken til at jeg gjør dette, de er både min inspirasjon, mine visepresidenter og mine produkttestere. Hvis de liker lekene og lekene tåler deres lek, er det godkjenningen.

Også publisert i Fri tanke nr. 1-2009

html .fb_share_link { padding:2px 0 0 20px; height:16px; background:url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat top left; }Del på Facebook

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...