Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
På Moholt i Trondheim har Svanholm begravesesbyrå innredet et livssynsnøytralt seremonirom som er mye i bruk til humanistiske gravferder. Foto: Svanholm

På Moholt i Trondheim har Svanholm begravesesbyrå innredet et livssynsnøytralt seremonirom som er mye i bruk til humanistiske gravferder. Foto: Svanholm

Rundt 20 prosent krangler om livssyn

#Rundt 20 prosent av gravferdskonfliktene handler om livssyn, sier Lars Erik Svanholm. Han oppfordrer folk til å si fra på forhånd hvordan de vil ha d...

Publisert:

Sist oppdatert: 07.06.2007 kl 14:30

Rundt 20 prosent av gravferdskonfliktene handler om livssyn, sier Lars Erik Svanholm. Han oppfordrer folk til å si fra på forhånd hvordan de vil ha det for å unngå konflikter. Gravferdsrådgiver i HEF, Vinjar Tufte, slutter seg til oppfordringen.

Tekst: Even Gran
Publisert: 7.6.2007

- Det er nok ikke livssynsorienteringen som er den største årsaken til uenigheter blant de pårørende, sier Lars Erik Svanholm i Svanholm begravelsesbyrå i Trondheim til Fritanke.no.

Han anslår at rundt 20 prosent av konfliktene som oppstår mellom pårørende rundt gravferdsseremonien dreier seg om hvorvidt gravferden skal være kristen eller humanistisk.

I går gikk Svanholm ut i Adresseavisen og rådet folk til å planlegge sin egen begravelse, og gi klare beskjeder til familien om hvordan man vil ha det.

Begravelsesbyrået har laget et eget skjema for dette. Her kan folk melde fra om de vil kremeres eller jordbegraves, om det skal være kristen eller humanistisk seremoni, om det skal være minnestund eller ikke, samt å melde inn ønsker om blomster, sanger og gaver til gode formål. De kan også peke ut en av sine etterlatte som ansvarlig for begravelsen, forteller Svanholm.

- Vi ser ofte at familiekonflikter dempes når opplysninger om avdødes egne ønsker for begravelsen kan fremskaffes, sier Svanholm til Adresseavisen.

Han forteller at konfliktene noen ganger blir så uløselige at det faktisk blir arrangert to gravferder for samme person.

- Fra den ene til den andre bisettelsen kan vi ha full utskifting av blomster, sanger og annen musikk, sier Svanholm. Både han og flere andre i bransjen beklager utviklingen. De ser at konfliktene sliter på alle involverte, også begravelsesbyråenes egne ansatte.

- Konfliktene fører til at den enkeltes bearbeiding av egen sorg blir utsatt. Dermed vil sorgprosessen strekke seg over mye lengre tid enn nødvendig, sier han.

- Fyll ut skjemaet "min siste vilje"
Gravferdsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Vinjar Tufte, slutter seg til oppfordringen fra Svanholm om å melde fra hvordan man vil ha sin egen gravferd.

- Vi har et eget skjema for dette som heter "Min siste vilje" som kan lastes ned fra HEFs nettsider, forteller Tufte. Her kan folk melde inn hvem de ønsker skal holde tale, hvilke sanger man ønsker seg, hvilket symbol man ønsker i dødsannonsen og lignende.

Tufte kan ikke huske å ha vært innblandet i konflikter mellom pårørende om hvorvidt gravferden skal være kristen eller humanistisk.

- Når folk kommer til oss, er jo dette avgjort. Men jeg har fått referert at dette har blitt diskutert blant de pårørende i forkant, sier han.

Tufte forteller også at han har blitt oppringt av familiemedlemmer som vil ha råd og informasjon om humanistisk gravferd, og hvor det er tydelig at det pågår en diskusjon blant de pårørende. Noen ganger kommer de tilbake, andre ganger ikke, forteller han.

- Vi er veldig opptatt av ikke å presse oss på. Vi stiller opp når vi er ønsket, men dette er selvsagt helt og holdent opp til familien, sier Vinjar Tufte.

Les intervjuet med Lars Erik Svanholm i Adresseavisen
Last ned skjemaet "Min siste vilje" (pdf)