Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Britiske muslimer kan velge om de vil avgjøre sivile saker i en sharia-domstol eller i det vanlige britiske rettssystemet.

Britiske muslimer kan velge om de vil avgjøre sivile saker i en sharia-domstol eller i det vanlige britiske rettssystemet.

Rettskraftige sharia-dommer tillates i Storbritannia

Det britiske rettssystemet delegerer arveoppgjør, skilsmisse- og familievoldssaker til religiøse sharia-domstoler. Da får sønnene all arv, og voldsmenn sendes hjem med et klapp på skuldra.

Publisert:

Sist oppdatert: 22.11.2013 kl 11:27

I en arveoppgjørssak bestemte nylig sharia-domstolen i Nuneaton, i tråd med de muslimske sharia-lovene, at sønnene skulle få dobbelt så mye av arven som døtrene. I en vanlig britisk rettssal ville arven ha blitt fordelt likt.

I en annen sak var en mann tiltalt for seks tilfeller av familievold. Han fikk beskjed om å ta kurs i sinnemestring og lytte på råd fra eldre religiøse ledere. Ellers fikk han ingen straff.

Sheikh Faiz-ul-Aqtab Siddiqi forteller til Daily Telegraph at i mange familievoldssaker som skal opp i en av sharia-domstolene, så trekker kvinnene ofte anmeldelsene sine før de kommer opp.

Siddiqi, som deltar i koordineringen av sharia-domstolene i Storbritannia, mener det må være en fordel at sharia-domstolene hjelper folk til å bli enige, slik at de ikke belaster det vanlige rettssystemet med småsaker.

Regler for privat rettergang åpner for sharia

Årsaken til at Sharia-dommene kan være rettskraftige er Storbritannias lovgiving for privat rettergang - voldgift. Resultatet fra den private rettergangen regnes som rettskraftig hvis begge parter er enige om å anerkjenne domstolen.

Det britiske rettssystemet har i stillhet anerkjent dommene fra sharia-domstolene og gitt dem status som rettskraftige dommer, skriver Daily Telegraph. Tidligere var voldgiftsavsigelsene mer rådgivende og forutsatte i større grad at begge parter anerkjente hver enkelt beslutning, skriver avisa.

Så langt har det blitt opprettet sharia-domstoler i London, Birmingham, Bradford/Manchester og Nuneaton/Warwickshire. To nye planlegges i Glasgow og Edinburgh.

Sharia-domstolene begynte å avsi dommer i august 2007 og har det siste året avgjort over 100 saker om skilsmisser, arveoppgjør, nabokrangler mm.

Seks av sakene har handlet om familievold mellom gifte par. Her har sharia-domstolene samarbeidet med politiet, melder Daily Telegraph.

Oppmerksomheten rundt sharia-domstolene i Storbritannia har kommet i etterkant av Rowan Williams mye kritiserte uttalelse om at slike sharia-domstoler er "uunngåelige".

Williams er erkebiskop av Canterbury og leder dermed den anglikanske kirken.

- Dommene er ulovlige

Praktiseringen av sharia i det britiske rettsvesenet vekker sterke reaksjoner.

Det konservative parlamentsmedlemmet Dominic Grieve sier til Daily Telegraph at han anser beslutningene fra slike sharia-domstoler som ulovlige.

- Britisk lov er absolutt, og slik må det fortsatt være, sier han.

Bloggeren Damian Thompson synes også det bør bli en slutt på praksisen.

- Det er ekkelt når politiet tillater sharia-"domstoler" å overtale kvinner til å trekke anmeldelsene mot sine ektemenn. Jeg bruker anførselstegn her, for dette er selvsagt ikke virkelige domstoler. Dette er lokale muslimske ledere som først og fremst er opptatt av at muslimske regler skal gjelde foran vanlige sivile borgerrettigheter, skriver Thompson.

Sharia i Norge?
Norge har en voldgiftslovgiving ikke ulik den britiske. Så vidt Fritanke.no kjenner til, har det ikke blitt gjort forsøk på å bruke denne loven til å opprette sharia-domstoler i Norge.

Fritanke.no har forsøkt å få kontakt med Islamsk Råd Norge i morgentimene i dag for å få en kommentar, men har ikke fått noe svar. Vi kommer tilbake til dette senere.