Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Korister fra de sju norske humanistkorene ønsker velkommen til minikonsert på operataket i Oslo førstkommende søndag. Tonje Hellstrøm i HUM-koret i Oslo håper mange tar turen.
 Foto: Kirsti Bergh

Korister fra de sju norske humanistkorene ønsker velkommen til minikonsert på operataket i Oslo førstkommende søndag. Tonje Hellstrøm i HUM-koret i Oslo håper mange tar turen. Foto: Kirsti Bergh

Din tanke er fri på Operataket

Denne helga ønsker HUM-koret i Oslo nærmere 200 korister velkommen til seminar med sang og erfaringsutveksling. Og på søndag inviterer de sju norske humanistkorene til felles minikonsert i kirketida – på Operataket.

Publisert:

Landets sju humanistkor, med sine til sammen over 180 korister og dirigenter, samles i Oslo denne helga til nasjonalt humanistkortreff. I tre dager skal de synge for og sammen med hverandre, utveksle erfaringer og knytte bånd.

– Første gang alle korene var samlet, var ved Human-Etisk Forbunds 50-årsjubileum i 2006, forteller Tonje Merete Hellstrøm, tidligere leder for HUM-koret i Oslo og medlem i arrangementskomiteen for helgens kortreff.

Hun tar et avbrekk fra de siste forberedelsene for å møte oss utenfor Operabygget i Oslo, der sangere fra alle de sju korene holder felles minikonsert på søndag. Men mer om det seinere.

Faglig forum

Det første rene kortreffet var i 2008, i Stavanger, og det var en så stor suksess at det er blitt en tradisjon annethvert år. Siden den gang er det arrangert både i Bergen, Molde, Larvik og Kristiansand.

– Vi arrangerer disse kortreffene fordi det oppleves inspirerende for alle koristene, først og fremst. Det er en tydeliggjøring av at vi tilhører organisasjonen og er del av den frivillige innsatsen i Human-Etisk Forbund – og ikke et frittstående kor på utsiden av forbundet, understreker Hellstrøm.

– Kortreffet er også et faglig forum for oss og en god arena for å utveksle ideer til repertoar.

Korene har med seg egne sanger som framføres for de andre korene i løpet av helgen. Disse og det som øves inn til fellesnumre – som sangene de skal framføre på operataket – er gjerne valgt for at det skal være interessant for de andre korene å ta med hjem.

Siden 2012 har Human-Etisk Forbund hatt hovedstyremøte parallelt med de nasjonale kortreffene, og slik er det også i år. På lørdag er hovedstyrets medlemmer invitert til konsertfestmiddag.

Hellstrøm forteller at det i løpet av de siste rene er gjort et stort arbeid for å inkludere korene i forbundets organisasjonsstruktur, enten som et utvalg eller som frittstående kor med samarbeidsavtale.

Garantert salmefri

– Men hvem er det som synger i disse humanistkorene?

– Den helt store fellesnevneren for oss, er at vi synes det er fint at et humanistkor er garantert salmefri sone. Det har vi alle helt felles, ler hun.

Man må ikke være medlem i Human-Etisk Forbund, men de aller flest er det og mange kommer også fra annet organisasjonsengasjement i forbundet.

– Vi synger i humanistkor for det første fordi vi liker å synge og vil synge i et kor. Korsang er en livsstil, et stort fellesskap og nettverk. Dessuten er det veldig helsebringende, det er mentalhygiene.

– Det andre er at det oppleves som meningsfylt å bruke denne interessen til å bidra inn i større sammenhenger. Humanistkorene bidrar i navnefester, konfirmasjoner og andre arrangementer forbundet har hvor det kan være fint med kor. Vi opplever det som et bidrag til humanistisk arbeid. Vi hadde ikke brukt så mye tid på det hvis det ikke hadde føltes viktig. Og vi blir veldig fornøyd når vi blir invitert til å bidra!

Bortsett fra salmer synger disse korene omtrent hva det skal være – alt fra madrigaler til jazz, viser, klassisk korsang og pop.

– Bare arrangementet er godt er det nesten ingenting vi ikke kan synge.

Inviterer til konsert

Hellstrøm inviterer alle som vil til å komme og oppleve et humanistkor – Norges største faktisk, siden det består av sju kor og opp mot 175 sangere – på førstkommende søndag.

– Da skal korene i fellesskap skal korene framføre «The Abolition of Slavery», som refererer til opphevelsen av slaveriet i de britiske koloniene i 1834. Den er veldig flott og med vidunderlig vakker tekst.

I tillegg skal de synge «Do You Hear the People Sing» fra musikalen Les Miserables.

– Og siden dette er klokka halv tolv – i beste kirketid – må vi synge «Din tanke er fri». Vi håper de ikke bygger på Deichmanske-tomta da.

– Dere håper rett og slett på «helligdagsfred»?

– Ja, hehe, for en gangs skyld kan det være godt med det, smiler Tonje Hellstrøm.