Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Konfirmanter kneler ved alteret i Hamar Domkirke. Andelen kirkelige konfirmanter i årskullene går stadig nedover.
 Foto: NTB-Scanpix

Konfirmanter kneler ved alteret i Hamar Domkirke. Andelen kirkelige konfirmanter i årskullene går stadig nedover. Foto: NTB-Scanpix

Rekordfå velger kirkelig konfirmasjon

Bare 56 prosent av norske 15-åringer valgte konfirmasjon i kirken i 2018. Det er den laveste andelen registrert av SSB.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.05.2019 kl 10:14

Da målingene startet i 2001, valgte 68 prosent av 15-åringene kirkekonfirmasjon.

Samtidig skyter andelen humanistiske konfirmasjoner i været. I 2018 ble nesten 19 prosent av 15-åringene konfirmert i Human-Etisk Forbund, og ny rekord ventes i 2019.

– De siste ti årene har andelen som konfirmerer seg i Den norske kirke, sunket jevnt og trutt. Særlig siden 2011 ser vi en bratt nedgang i andelen som velger kirkekonfirmasjon, sier Øyvind Bolsgård, seniorrådgiver i seksjon for utdannings- og kulturstatistikk i SSB.

Tallene er del av en større trend rundt kirkedeltakelsen. Flere melder seg også ut av kirken, færre går i gudstjeneste og færre døpes og gifter seg i kirken.

I fjor var det for første gang flere som giftet seg borgerlig enn kirkelig, og mens 73,9 prosent av alle fødte barn ble døpt i 2006, hadde andelen dalt til 51 prosent i 2018.

Sogn og Fjordane er fylket med høyest andel kirkekonfirmanter, med hele 82 prosent. Nabofylket Møre og Romsdal følger på andreplass med 74 prosent, og Oppland er fylket med tredje størst andel – 69 prosent.

Lavest andel kirkekonfirmanter er det i Oslo, der bare 27 prosent av 15-åringene ble konfirmert i kirken i fjor.

Sorry, something failed. We have logged the issue
error id: F1IXQWO6
to main page

#Kirkelig konfirmasjonVis flere