Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Det er ikke riktig at ett trossamfunn skal ha ansvaret for en fellestjeneste på vegne av oss alle, mener Human-Etisk Forbund. Nå er saken opp til ny vurdering i departementet.
 Foto: Wikimedia commons @ Halvard Hatlen

Det er ikke riktig at ett trossamfunn skal ha ansvaret for en fellestjeneste på vegne av oss alle, mener Human-Etisk Forbund. Nå er saken opp til ny vurdering i departementet. Foto: Wikimedia commons @ Halvard Hatlen

Regjeringen vurderer å fjerne kirkemonopolet på gravferd

Bør en fristilt religiøs organisasjon ha ansvaret for offentlige fellestjenester?

Publisert:

Sist oppdatert: 14.10.2016 kl 07:53

Ifølge Gravferdsloven har Den norske kirke ansvar for alle gravferder i Norge, uansett om den avdøde var medlem i kirken eller ikke. Det praktiske løses av de kommunale kirkelige fellesrådene.

Loven åpner for at Kirkelig fellesråd kan delegere dette ansvaret til kommunen, men dette er pr. i dag kun gjort i fem norske kommuner; Bærum, Modum, Sandefjord, Vennesla og Gjesdal. På noen få steder (Oslo, Skedsmo og Sandnes) gjør kommunen det praktiske arbeidet på oppdrag fra Kirkelig fellesråd. I de aller fleste andre kommuner er det fellesrådet som tar seg av det.

Gravferdstjenester er en fellestjeneste alle har bruk for, uavhengig av tros- og livssyn. Human-Etisk Forbund er derfor blant de som i alle år har protestert mot at Den norske kirke skal ha eneansvaret for dette. Forbundet mener ansvaret bør overføres til kommunene.

Dette var også det enstemmige rådet fra Stålsett-utvalget som la fram forslag til ny og helhetlig tros- og livssynspolitikk for Norge i januar 2013.

Regjeringen vurdere å overføre ansvaret til kommunene

Nå er Den norske kirke i ferd med å bli løsrevet fra staten. Fra og med nyttår er Den norske kirke en selvstendig enhet, organisatorisk sett på linje med andre tros- og livssynssamfunn.

At Den norske kirke endrer status fra å være en statlig enhet til å bli en selvstendig religiøs organisasjon, kaster et nytt lys over diskusjonen om hvem som bør ha ansvar for gravferdsforvaltningen. Det er ikke det samme å la en frittstående organisasjon få eneansvaret for en offentlig fellestjeneste, som å la en statlig enhet ta seg av det.

Departementet jobber med saken. I statsbudsjettet som ble lagt fram i forrige uke heter det på side 121 i Kulturdepartementets framlegg at «det vil være aktuelt å gjennomgå ansvarsfordelingen mellom kommunene og de kirkelige fellesrådene innen gravplassforvaltningen».

Mener fellestjenester bør være nøytrale

Det er Oslo kommune som mest tydelig har presset departementet for å få til en lovendring, slik at kommunene kan få ansvaret for fellestjenestene. I 2015 vedtok Oslo bystyre enstemmig at kommunene bør overta ansvaret for gravferdsforvaltning fra kirken.

Argumentet fra Oslo bystyre, Human-Etisk Forbund, Stålsett-utvalget og andre som ønsker kommunal gravferdsforvaltning, er at forvaltningen av offentlige fellestjenester må være livssynsnøytrale, noe som blir stadig viktigere jo mer livssynsmangfoldig samfunnet blir. Det er feil å la ett utvalgt trossamfunn ha eneretten på dette.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus