Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Regjeringen mener det fortsatt i sin helhet skal utdannes prester på Universitetet i Oslo. Human-Etisk Forbund mener kirken kan utdanne sine egne.
 Foto: Råfoto: Microstock

Regjeringen mener det fortsatt i sin helhet skal utdannes prester på Universitetet i Oslo. Human-Etisk Forbund mener kirken kan utdanne sine egne. Foto: Råfoto: Microstock

Regjeringen vil beholde presteutdanning på universitetet

– La kirken utdanne prestene sine selv, sier Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Sist oppdatert: 24.06.2015 kl 18:05

Kulturdepartementet sendte i vår ut et høringsforslag om endringer i organiseringen av Det praktisk-teologiske seminar. Dette er praksisutdanningen som alle prester i Den norske kirke må gjennom.

Praksisutdanningen for prester har i lang tid vært skilt fra den øvrige teologiutdanningen. Den har vært organisert under Kulturdepartementet.

Nå vil Kulturdepartementet flytte praksisseminaret over til Universitetet i Oslo, under Teologisk fakultet. Dermed flyttes praksisutdanningen fra ett departement til et annet - fra Kulturdepartementet til Kunnskapsdepartementet.

Vil beholde full presteutdanning på TF

Dette reagerer Human-Etisk Forbund på. Forbundet mener det hadde vært langt ryddigere hvis Den norske kirke sørget for praksisutdanningen til sine kommende prester selv. Dette er en modell som brukes blant annet i Sverige og Danmark.

Det er også modellen departementet velger for en annen statlig praksisutdanning for prester, nemlig Kirkelig utdanningssenter i nord (KUN). Her mener departementet praksisutdanningen kan legges direkte inn under Den norske kirke.

Årsaken til at departementet fortsatt mener «Det praktisk-teologiske seminar» i sin helhet bør ligge under Universitetet i Oslo, er at universitetet ved Det teologiske fakultet «fortsatt skal kunne utdanne prester til Den norske kirke».

Hvis praksisutdanningen ble løsrevet fra universitetet, ville ikke studier ved Universitetet i Oslo i seg selv være nok til å bli prest. Det er ikke en situasjon som regjeringen ønsker seg. De argumenterer for at teori og praksis i teologistudiet bør være integrert.

Greit i nord - uakseptabelt i sør?

Human-Etisk Forbund synes dette er en underlig argumentasjon, og finner ikke belegg for den i høringsnotatet. Spesielt synes dette underlig når en annen praksisutdanning for prester, Kirkelig utdanningssenter i Nord, foreslås lagt under kirken. Det som synes akseptabelt i Nord-Norge, er altså uakseptabelt i Oslo.

Human-Etisk Forbund viser til at Kirkelig utdanningssenter i nord samarbeider om slik utdanning med hele fem ulike universiteter og høgskoler, samt til lignende ordninger i Sverige og Danmark. Da bør det være mulig å samkjøre teori og praksisutdanningen for prester i Oslo også, selv om ulike institusjoner har ansvar for den, mener Human-Etisk Forbund.

Halvstatlig løsning

Human-Etisk Forbund reagerer også på at høringsnotatet gir inntrykk av at det nå er innført «et tydelig skille mellom stat og kirke».

Det er ikke innført et slikt skille, argumenterer forbundet. Den norske kirke står fortsatt i en særstilling som et strengt lovregulert, statlig trossamfunn, selv om kirken har blitt litt mer selvstendig, mener Human-Etisk Forbund.

– Vi gir vår fulle tilslutning til regjeringsplattformens mål om at «Både samfunnet, kirken og staten er best tjent med et tydelig skille mellom kirke og stat.» Vi skulle derfor gjerne sett at Kulturdepartementet fulgte opp dette uten å foreslå halvstatlige løsninger, konkluderes det i HEFs høringsuttalelse.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.