Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Den amerikanske humanistiske podcasten Humanist Network News har intervjuet ateisten og humanisten Brenda Frei som bodde 30 dager sammen et evangelisk kristent ektepar.

Den amerikanske humanistiske podcasten Humanist Network News har intervjuet ateisten og humanisten Brenda Frei som bodde 30 dager sammen et evangelisk kristent ektepar.

Redigert bort av hensyn til Fox

#I den amerikanske reality-serien "30 days" bodde ateisten Brenda Frei 30 dager sammen med et evangelisk kristent par. Hensyn til kanaleieren Fox gjor...

Publisert:

Sist oppdatert: 10.10.2006 kl 10:27

I den amerikanske reality-serien "30 days" bodde ateisten Brenda Frei 30 dager sammen med et evangelisk kristent par. Hensyn til kanaleieren Fox gjorde ifølge Frei at de mest interessante diskusjonene ble redigert bort.

Tekst: Even Gran
Publisert 10.10.2006

Konseptet i reality-tv-serien 30 days er å plassere mennesker med ulik bakgrunn i samme hus i 30 dager for å se hva som skjer. Det er Morgan Spurlock, mannen bak burger-dokumentaren Supersize Me, som står bak serien. 30 days sendes på den amerikanske tv-kanalen FX.

I august var turen kommet til ateisten og humanisten Brenda Frei fra Kansas, og hennes 30 dager lange opphold hjemme hos det evangelisk kristne ekteparet Michael og Tracy Shores fra Texas.

Den amerikanske podcasten Humanist Network News intervjuet Brenda Frei noen uker etter at programmet ble sendt.

Vil avdemonisere ateisme

- Årsaken til at jeg ble med, var først og fremst at jeg ville bryte ned det stereotype bildet mange amerikanere har av ateister. Vi er ikke bare sinte og bitre folk som er sure på kristendommen. Vi er helt vanlige folk som bare ikke tror det finnes noen Gud, poengterer Brenda Frei overfor Humanist Network News.

I intervjuet beklager hun seg over at mange av de mest interessante diskusjonene har blitt kuttet vekk. Og spesielt urovekkende er det at hensyn til den konservative Fox Entertainment Group har vært en medvirkende årsak til dette. Det er Fox som eier tv-kanalen FX.

- Vi hadde mange dype, ideologiske og teologiske diskusjoner om sentrale kristne dogmer som arvesynden, frelse, fortapelse og så videre. Jeg presset producerne på hvorfor mye av dette var fjernet, og de måtte etter hvert innrømme mye var kuttet av hensyn til Fox, forteller Frei.

- Jeg håper Fox eller noen andre kan ta sjansen på å gå dypere inn i de kristne trosforestillingene ved en senere anledning, legger hun til.

Ble ikke frelst

Brenda Frei understreker at hun ikke ble frelst av ekteparet Shores, tross en rekke iherdige forsøk.

- Jeg fikk imidlertid en del nedslående innsikter i hvordan reality-tv av denne typen blir laget, forteller hun til Humanist Network News.

- Den andre dagen jeg var der, konfronterte jeg ekteparet og sa at pengene de bruker på kirkene sine, heller kunne vært brukt til å hjelpe fattige i den tredje verden. Da fikk jeg påpakning fra tv-teamet om at jeg måtte være mindre konfronterende og ikke ødelegge stemningen, poengterer Frei.

Hun legger til at gjennom de 30 dagene la tv-teamet seg gjentagende ganger opp i hvordan hun snakket, om hun snakket for mye eller for lite, og så videre. Tv-gjengen kunne for eksempel bryte direkte inn i en diskusjon fordi de mente den utviklet seg i feil retning, forteller Frei.

Forstokket ektemann
Michael Shores, mannen i familien, var spesielt vanskelig å forholde seg til, forteller Frei. Han nektet på mange måter å akseptere at det i det hele tatt var mulig å ha ateisme/humanisme som et livssyn.

- Han var ikke i stand til å forstå hvordan man kan leve et godt liv og treffe riktige, moralske valg uten å ha Bibelen som rettesnor. Han ble virkelig overrasket over at ateister som meg kan oppdra barn og leve gode liv. Han var ikke psykologisk moden for tanken, rett og slett, sier Frei.

Mer forståelsesfull kone

Fruen i huset, Tracy Shores, viste en mer åpen holdning i løpet av den måneden Frei bodde hjemme hos det kristne ekteparet. I starten var hun imidlertid veldig avvisende. Frei forteller at Tracy Shores leste Bibelen i ansiktet hennes, og forlangte at hun leste en masse kristne bøker.

- Men etter hvert aksepterte hun at jeg hadde en annen holdning enn henne. Hun forstod at jeg var fornøyd med mitt livssyn, og tilbød seg etter hvert å være "enig om å være uenig", forteller Frei.

Dette var en stor innrømmelse fra Tracys side, og Frei synes det er synd at heller ikke dette ble vist på tv.

Tracy Shores var imidlertid nervøs før programmet gikk på lufta, forteller Frei.

- Hun fryktet at andre kristne ville bebreide henne for at hun var for forståelsesfull og for lite pågående i sine forsøk på å omvende meg, sier Frei.

- Tracy synes for eksempel det tok seg dårlig ut at hun i en av samtalene våre innrømmet at jeg og min familie var "bra folk". For å bøte på det ringte hun meg opp senere for å lese fra Bibelen noe om at "du må ha Gud for å være god", forteller Frei.

Hun legger til at det er synd at Tracy Shores' naturlige og sympatiske tanker om et annet menneske forkludres av en religion som forteller henne at slike følelser er feil.

Unnskylder at hun framstår som "veik"
Brenda Frei unnskylder seg overfor Humanist Network News for at hun kanskje framstår som litt veik når det gjelder en diskusjonen som oppstod rundt evolusjonslæren.

- Jeg sa at vi må akseptere at det er mye vi ikke vet, og at det er viktig å være kritisk til vitenskapen. Men slik det ble klippet framstår jeg nok som litt veik i forhold til å forsvare evolusjonsteorien, innrømmer Frei.

Det ble også en del diskusjon rundt etikkens gylne regel; "du skal gjøre mot andre slik du vil at de skal gjøre mot deg". Ekteparet Shores ville vite i hvilken grad Frei levde etter denne.

- Jeg fortalte at jeg selvsagt synes dette er en viktig leveregel. Jeg forklarte imidlertid så godt jeg kunne at kristendommen slett ikke har noe monopol på den gylne regelen, slik ekteparet Shores trodde. Jeg fortalte at regelen oppstod lenge før kristendommen. Men denne forklaringen ble heller ikke vist på tv. Dermed er det kanskje noen som vil mene at jeg "avslører meg selv" på dette punktet, og støtter meg på kristendommen i moralspørsmål, til tross for at jeg selvsagt ikke gjør det, medgir Brenda Frei.

Hvis du vil høre hele intervjuet med Brenda Frei, kan du gå til denne nettsida og trykke "Humanist Network News #10" i boksen nederst.

Hjemmesida til "30 days" finner du her