Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Nicole Kidman er den største stjernen i den aktuelle filmen Det gylne kompasset. Filmen er basert på en bok av Philip Pullman.

Pullman: - Tolkien er banal og Lewis avskyr vår verden

#Forfatteren bak storfilmen Den gylne kompasset, Philip Pullman, langer ut mot kristne fantasyforfattere som C.S. Lewis og J.R.R. Tolkien i et intervj...

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 12.12.2007 kl 14:18

Forfatteren bak storfilmen Den gylne kompasset, Philip Pullman, langer ut mot kristne fantasyforfattere som C.S. Lewis og J.R.R. Tolkien i et intervju med HNN.

Tekst: Even Gran
Publisert 12.12.2007

I disse dager går storfilmen Det gylne kompasset på norske kinoer. Filmen er basert på en roman av briten Philip Pullman og er nummer én i trilogien Den mørke materien. Det gylne kompasset er fantasy-litteratur i samme sjanger som Narnia-bøkene til C.S. Lewis og Ringenes herre av J.R.R. Tolkien.

Men der Lewis og Tolkien er kristne, er Philip Pullman uttalt ateist.

Han har ikke så veldig sans for sine to kristne forgjengere i fantasy-sjangeren. I et intervju med Humanist Network News (HNN) går Pullman ut med kritikk av begge to, og spesielt mot C.S. Lewis.

- Det jeg først og fremst misliker hos Lewis, er hans frykt og avsky mot den verden vi lever i. Etter å ha tatt Pevensie-barna gjennom denne fantastiske Narnia-verdenen der de antas å ha lært og erfart en rekke ting, så dreper han dem alle sammen. Hadde det ikke vært bedre om de heller kunne bruke den erfaringen de har fått i Narnia til å gjøre noe godt i den virkelige verden? spør han.

- Men dette later ikke Lewis til å være opptatt av. Det virker som han avskyr vår verden, konstaterer Pullman.

Meningsløs dyrking av uskyldsrenhet
En annen ting Pullman misliker med Narnia-bøkene, er at en av hovedpersonene, Susan, utelukkes fra det "evige Narnia" eller "himmelen" som de andre hovedpersonene kommer til etter å ha blitt drept.

Pullman tror årsaken til at Lewis gjør dette er at Susan er i ferd med å vokse opp og at hun oppdager sin egen kropp og seksualitet. Han viser til at storebroren Peter sier at Susan ikke lenger er en "venn av Narnia", og at hun bare er interessert i "nylonstrømper, leppestifter og invitasjoner".

- Dette er tydeligvis så forskrekkelig for C.S. Lewis at han stenger henne ute, sier Pullman.

- Man må vokse opp for å få visdom
Som en kontrast til dette trekker han fram sin egen historie.

- I mine bøker prøver jeg å vise at den verdenen vi lever i er fantastisk, og at det er flott å vokse opp, å ha følelser, drifter og slikt, sier han.

Pullman understreker at hans heltinne, Lyra, opplever at det å vokse opp er et prosjekt som noen ganger er fylt av problemer og konflikter, men som tross alt er noe flott og viktig.

Han kritiserer C.S. Lewis for å forutsette at uskyldsrenhet er nødvendig for å komme inn i Narnia.

- Oppvekst er helt nødvendig for å få visdom, og for å få visdom kan du ikke være et uskyldig barn. Så her skiller jeg meg klart fra kristne forfattere som Lewis, sier Pullman.

Ringenes herre - et trivielt verk

Når det gjelder J.R.R. Tolkiens verk Ringenes herre, er det mangelen på dybde som opptar Pullman.

- Det er ingen tvil i Ringenes herre om hvem som er snille og hvem som er slemme, og hvorfor de er det. Tolkien problematiserer ikke dette på noen måte. Han er heller ikke opptatt av hva som er godt og hva som er ondt. Fasiten leses opp i klartekst. Derfor synes jeg Ringenes herre, til tross for sin komplekse handling, er et trivielt verk, slår Pullman fast.

Pullman har følgende å si om forskjellen på Lewis og Tolkien.

- Katolikken Tolkien er langt mindre eksplisitt i referansene til kristendommen enn protestanten Lewis. Sistnevnte kommer fra en tradisjon der man skal leve seg inn i kristne problemstillinger, og la dette styre livet sitt, sier Pullman.

Resultatet er at Narnia-bøkene, selv om han misliker dem, dreier seg om de store trosspørsmålene; Finnes det en Gud? Hvis ja, hvordan ser han ut? Hvordan ser en falsk gud ut? Hva skal vi gjøre for å bli frelst?

- Det er slike ting er Lewis opptatt av, forteller Pullman.

Han finner ikke noe av dette hos Tolkien.

- Å sette Lewis og Tolkien sammen som kristne apologeter dekker derfor over de store forskjellene mellom dem, mener han.

- Katolikkene bekrefter hvor de står

Philip Pullman kommer også med noen kommentarer om boikottaksjonen som filmen De gylne kompasset har blitt utsatt for i USA av en gruppe katolikker. Årsaken til aksjonen er hovedsakelig at "magistratet", den onde kraften i filmen, kan tolkes som en kritikk av religiøs makt generelt, og den katolske kirken spesielt.

Pullman sier at de katolikkene som protesterer mot filmen oppfører seg akkurat slik magistratet oppfører seg i filmen.

- De undertrykker ytringsfriheten, og det er vel egentlig ikke så overraskende. De har vel ikke lest boken heller. Slike folk liker ikke å lese ting som ikke bekrefter det de allerede visste på forhånd, sier han.

Hør hele intervjuet med Philip Pullman på Humanist Network News.

Les Arnfinn Pettersens kommentarer til Pullmans utspill på bloggen Den tvilsomme humanist

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...