Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Preses i Den norske kirkes bispemøte, Helga Haugland Byfuglien, tror debatt og vedtak kirkelig vigsel av likekjønnede par og digitalt verktøy for inn- og utmelding har vært medvirkende til tallene de seinere år.
 Foto: Den norske kirke/Hege Flo Øfstaas

Preses i Den norske kirkes bispemøte, Helga Haugland Byfuglien, tror debatt og vedtak kirkelig vigsel av likekjønnede par og digitalt verktøy for inn- og utmelding har vært medvirkende til tallene de seinere år. Foto: Den norske kirke/Hege Flo Øfstaas

Over 12.000 meldte seg ut av Kirken i fjor

Men det er faktisk det laveste antall utmeldinger på fire år.

Publisert:

Hver måned i fjor meldte i gjennomsnitt over 1.000 personer seg ut av Den norske kirke – men for Kirken er tendensen er positiv.

Antallet utmeldinger – til sammen 12.097 – var det laveste på fire år, mens 2.252 innmeldinger var det tredje høyeste de siste seks årene, ifølge Dagen. I 2014 meldte 11.003 medlemmer seg ut av Den norske kirke, mens antallet utmeldelser hadde en topp for to år siden, med 41.024, viser tallene avisen har hentet fra Kirkerådet.

2018 er det året da antallet medlemmer i Kirken har falt minst siden 2013, da 5.464 meldte seg ut og 1.063 personer meldte seg inn.

Preses i Bispemøtet i Den norske kirke, Helga Haugland Byfuglien, finner det gledelig at antallet utmeldelser går ned, men sier hun samtidig har respekt for at personer av forskjellige grunner ønsker å tre ut av trossamfunn. Det er først de siste årene det har vært relativt store svingninger i antall ut- og innmeldinger.

– De siste årene har der vært betydelig større utslag. Det har hatt to hovedgrunner, som var fremtredende: Debatt og vedtak om kirkelig vigsel av likekjønnede par og digitalt verktøy for inn- og utmelding, sier Byfuglien.