Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Hit bærer det hver jul for Uranienborg skole. Den lokale kirken, Uranienborg kirke, ligger rett bak Slottet i Oslo Foto: Google Street view

Oslo-skole inviterer til «krybbevandring» uten å informere om fritak

– Dette er snik-kristning, sier oppgitt far.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 01.12.2017 kl 11:35

«Denne uken starter vi med krybbevandring. I løpet av november/desember skal alle på 1. trinn få besøke Uranienborg kirke for å ha en fin førjulsstund».

Dette er teksten i infoskrivet som ble delt ut til foreldre på 1. trinn ved Uranienborg skole i Oslo tidligere i høst.

En far ved skolen, som ønsker å være anonym, synes skolen opptrer kritikkverdig.

– Det står ingenting i skolens skriv om fritak fra denne «krybbevandringen». Informasjonen er veldig diskret og liketil. Jeg får følelsen av at skolen spekulerer i at foreldrene ikke skal oppdage det, slik at flest mulig barn blir med til kirken. Det er rett og slett snik-kristning, sier faren.

Han forteller at han har hatt andre barn på skolen tidligere, og at dette ikke er noe nytt. Han har tidligere bedt om at hans barn må slippe å bli med. Dette aksepterer skolen, men da finnes det ikke noe likeverdig alternativt tilbud. Da blir elevene bare plassert i en av de andre klassene.

– Klassene drar til kirken klassevis. Når mine barn ikke er med, har de fått vanlig undervisning sammen med en av de andre klassene, sier han.

– Hva sier skolen når du konfronterer dem på dette og ber om fritak?

– De sier at dette ikke er forkynnelse av kristendom, men bare er kulturformidling som man ikke trenger å få fritak fra.

– Hva synes du om det?

– Det er noe stort tull. Selvsagt er det forkynnelse av kristendom når skolen tar med seg barn i kirken for dramatisere juleevangeliet i såkalte «krybbevandringer», sier han.

Faren forteller at i tillegg til «krybbevandringen» så arrangerer skolen vanlige skolegudstjenester. Her er det fritaksrett og alternativ undervisning slik det skal være, men Uranienborg skole praktiserer ikke aktiv påmelding, slik Utdanningsdirektoratet har gitt råd om får vi høre.

Arvesølvet i kulturen

Eirik Rice Mills er fungerende sogneprest i Uranienborg kirke. Han forteller at «krybbevandringen» går ut på at kirken inviterer skoler og barnehager til et rollespill der barna kler seg ut og leker juleevangeliet.

– Dette er jo arvesølvet i kulturen vår. Det er klart at barna bør lære om det, sier han.

Mills bekrefter at det er tradisjon at det går ut invitasjon fra kirken til skoler og barnehager i bydelen.

– Det er litt ulikt hvem som kommer. Det bestemmer selvsagt skolene og barnehagene selv, sier han.

I tillegg til krybbevandring inviterer Uranienborg kirke også til tradisjonell skolegudstjeneste.

Rektor: – Alle lærerne ønsker dette og det er meget profesjonelt

Rektor ved Uranienborg skole, Randi E. Tallaksen, skriver i en epost til Fritanke.no at dette er noe som har foregått i årevis, lenge før hun startet som rektor på skolen. Hun presiserer at alle lærere har ønsket dette, uansett hvilken religiøs bakgrunn de har selv, og at de opplever det som meget profesjonelt.

Rektoren skriver videre at ingen foreldre har gitt noe annet enn positive tilbakemeldinger. Hun antar at det nok også er derfor 1.trinnslærerne booket seg inn i år også, da invitasjonen kom fra kirken.

Det var imidlertid én henvendelse som kom til en av lærerne på 1. trinn i år, og da sørget denne læreren for at det aktuelle barnet fikk en annen positiv opplevelse denne dagen, skriver hun.

Rektor Tallaksen legger ved invitasjonen fra Uranienborg kirke og presiserer at dette er en «helt spesiell, raus og flott samarbeidskirke».

– Det er vi glad for, da vår skole fronter blant annet inkludering og arbeider mot all fundamentalisme, skriver hun.

HEF: – «Krybbevandring» er ingen norsk tradisjon

Livssynsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Lars-Petter Helgestad, rister på hodet over praksisen ved Uranienborg skole.

– Det er opplagt at en utflukt til kirken med formidling av sentrale myter i kristendommen, som juleevangeliet, er forkynnelse. Her virker det som skolen prøver å omgå reglementet for skolegudstjenester, sier han.

Han lurer på hvilken del av læreplanen disse utfluktene går under, ettersom «krybbevandring» neppe kan sies å være en viktig del av norsk kulturarv.

– Det kan ikke være en del av KRLE-faget, for der er det lovforbud mot forkynnelse. Det kan heller ikke være en del av læreplanens formuleringer om generell tradisjonsformidling, for det finnes jo ingen tradisjon i Norge for «krybbevandringer». Dette er et påfunn som kirken har kommet opp med de siste årene, etter hvert som skolegudstjenestene har blitt mindre populære. Jeg tror mange skoler har litt for lav bevissthet rundt dette. De bør huske at Den norske kirke er et misjonerende trossamfunn, sier Helgestad.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...