Kontakt
Stadig flere protesterer mot regjeringens forsøk på å verne religion og religiøse følelser mot kritikk. Sjekk oppropet her.
Regjeringen vil innføre et "vern av ulike religioner og den enkeltes religiøse følelser" i straffeloven. Lars Gule og Nina Hjerpset-Østlie har lansert et protestopprop.
Even Gran
Publisert: 19.01.2009 kl 10:06
Sist oppdatert: 19.01.2009 kl 12:20
Regjeringen ønsker å verne religioner og religiøse følelser mot ytringer som er "forhånende eller på annen måte sterkt krenkende, fjernt fra ethvert saklig meningsinnhold".
Dette har fått Lars Gule og Nina Hjerpset-Østlie til å lansere et protestopprop.
- Jeg er bekymret for at det varslede forslaget vil forhindre reell og nødvendig religionskritikk, heter det i oppropet.
Oppropet slår fast at det ikke bør være et offentlig anliggende å beskytte eller legitimere subjektive, religiøse følelser.
- En slik politikk kan lett åpne for subjektiv vilkårlighet i en eventuell straffeforfølgelse av religionskritiske ytringer, heter det.
Oppropet etterlyser også en konkretisering av hva som skal regnes som "kvalifiserte angrep på religioner og livssyn". Oppropsteksten uttrykker videre en bekymring for at det varslede forslaget vil forhindre reell og nødvendig religionskritikk.
- Dette vil isåfall styrke religiøse dogmer på bekostning av annerledestroendes/ ikke-troendes ytringsfrihet. Med andre ord risikerer vi at hva noen føler er hellig, vil måtte holdes hellig av alle. Dette kan i seg selv representere en uakseptabel innskrenking av fritenkeres og ikke-troendes ytringsfrihet, og i verste fall innebære en diskriminering av ikke-troende, heter det i oppropet.
- Denne saken er for viktig til at den kan passere i stillhet. Jeg synes det er underlig at ingen medier later til å være interessert i saken. Dette oppropet er et forsøk på å gjøre noe med det, sier initiativtaker Nina Hjerpset-Østlie til Fritanke.no.
Hun ser en klar parallell mellom dette utspillet fra regjeringen, og det som skjer i FN for tiden.
- Både i FNs menneskerettighetsråd og i FNs generalforsamling har man nylig fattet vedtak som søker å beskytte religion på bekostning av ytringsfriheten. Mange vestlige land har stemt imot, men har blitt nedstemt at de islamdominerte statene og deres allierte. Dette er en skremmende utvikling, sier Hjerpset-Østlie. (se lenker nederst for mer detaljer)
Hjerpset-Østlie tror oppmerksomheten rundt saken vil øke etterhvert som flere kjente personer slutter seg til oppropet.
- Vi har mange kjente personer på underskriftslista, og etterhvert som pressen skjønner at dette faktisk handler om at ytringsfriheten er truet, så tror og håper jeg saken vil få mer oppmerksomhet, sier hun.
Her kan du lese og skrive under oppropet
Les mer:
HTML .fb_share_link { PADDING-RIGHT: 0px; PADDING-LEFT: 20px; BACKGROUND: url(http://static.ak.fbcdn.net/images/share/facebook_share_icon.gif?2:26981) no-repeat left top; PADDING-BOTTOM: 0px; PADDING-TOP: 2px; HEIGHT: 16px }
Del på Facebook
Fritanke.no - dette nyhetsnettstedet - fungerer i dag som et arkiv for over 4500 nyhetssaker, reportasjer, kommentarer og bakgrunnsartikler mm. produsert i perioden august 2006 - januar 2022.