Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Artikkelen om alternativ medisin har blitt oppdatert etter at Fritanke.no skrev om Svein Sjøbergs kritikk på mandag.

Artikkelen om alternativ medisin har blitt oppdatert etter at Fritanke.no skrev om Svein Sjøbergs kritikk på mandag.

Vil overlate ansvaret til Nafkam og Nifab

Sjefredaktør i Store norske leksikon, Petter Henriksen, ser at noen av leksikonets artikler om alternativ medisin kan være ubalanserte, og vil overlate fagansvaret til Nafkam og Nifab.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.03.2009 kl 12:51

Tidligere denne uka gikk professor Svein Sjøberg ut og kritiserte Store Norske Leksikon for å gi et ukritisk bilde av alternativmedisin.

I dag svarer sjefredaktør Petter Henriksen et leserinnlegg på Fritanke.no.

Henriksen medgir at noen av artiklene om alternativ medisin gjør for dårlig greie for kritikk av fenomenet, og lover at dette skal bli rettet opp.

- Leksikonets mål er å beskrive nøytralt og upartisk, og å gjengi omforent norsk syn. Dette er særlig utfordrende på et felt som alternativmedisin som en betydelig del av befolkningen støtter seg til uten empirisk vitenskapelig fundering, skriver Henriksen.

Når Fritanke.no sjekker artikkelen om alternativ medisin i dag, viser det seg at den har blitt oppdatert. En av de nye setningene som har kommet inn er: "De fleste alternative behandlingsformene har ingen dokumentert effekt når de etterprøves naturvitenskapelig".

Overlater ansvaret til Nafkam og Nifab

For sikre at artiklene om alternativ medisin blir nøytrale, har Henriksen henvendt seg til Nafkam og Nifab-miljøene ved Universitetet i Tromsø, for å overta fagansvaret.

- Dette vil være på plass innen kort tid, og leksikonredaksjonen vl følge nøye med på at fagansvaret blir forvaltet på riktig vis, skriver Henriksen.

Nafkam og Nifab er imidlertid fagmiljø som får kritikk for å være forutinntatt og vinklet når det gjelder alternativ medisin.

Nylig gikk for eksempel femten professorer ut med bred kritikk av Nifab (Nasjonalt informasjonssenter for alternativ behandling), mens Darwin-forfatter Erik Tunstad nylig har langet ut mot Nafkam (Nasjonalt Forskningssenter innen komplementær og alternativ medisin).

- Er du klar over at Nafkam og Nifab får tildels sterk kritikk fra vitenskapelig hold?

- Vi er klar over det, og har stor respekt for de krav til etterprøvbarhet som Sjøberg målbærer. Nasjonalleksikonets oppgave er å finne et fagansvarmiljø som favner over begge leirer i Norge på en seriøs måte, og til det har vi fått anbefalt Nafkam-miljøet ved Universitetet i Tromsø. Vi vil følge nøye med på at oppgaven røktes leksikalt, og er glad for en løpende debatt om dette, sier Henriksen.

Ikke så ille

Han mener også at en del av de nevnte eksemplene i artikkelen egentlig ikke er så vinklede som det blir gjort inntrykk av.

- Artikkelmanusene ble i sin tid gjennomgått redaksjonelt nettopp for å skyte inn forbeholdende formuleringer av typen "det er et ubredt syn at", "en forutsetning for at behandlingen skal virke, skal være at ...". (hjelpeverbet "skal" er et viktig distanserende middel). Jeg vil oppfordre til at man leser gjennom de kritiserte tekstene én gang til med dette for øyet, skriver Henriksen.

Han synes det er bra og viktig at det er debatt om disse tingene.

- Artiklene om alternativ medisin ble i hovedsak skrevet til leksikonets tredje bokutgave rundt 1995, og har fått stå i fred i fjorten år. Nå har leksikonet vært tilgjengelig i ny åpen modell i fjorten dager og debatten er i gang. Det er bra og viktig, skriver Henriksen.

Les hele leserinnlegget