Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Representanter fra de nordiske humanistorganisasjonene var i helgen samlet i Oslo. Human-Etisk Forbund var vertskap i sine nye lokaler i Brugata.
 Foto: Arnfinn Pettersen

Representanter fra de nordiske humanistorganisasjonene var i helgen samlet i Oslo. Human-Etisk Forbund var vertskap i sine nye lokaler i Brugata. Foto: Arnfinn Pettersen

Vil lage nytt felles humanistmanifest i Norden

De nordiske humanistorganisasjonene var for første gang samlet til stormøte i Oslo i helga. Planen er mer samarbeid, blant annet om nytt felles humanistmanifest.

Publisert:

Først publisert på human.no.

I helgen ble det første fellesmøtet med de nordiske humanistorganisasjonene gjennomført i Human-Etisk Forbunds lokaler i Brugata i Oslo. Nå samarbeides det allerede om utviklingen av et nytt felles humanistmanifest.

Norge står i en særposisjon når det kommer til antall medlemmer i en nasjonal humanistorganisasjon. I Norge har vi nesten 84 000 medlemmer i Human-Etisk Forbund, mens totalen i hele Norden er på om lag 100 000. Likevel har organisasjonene mye til felles – flere av landene som var til stede på helgens møte jobber med de samme politiske sakene som Human-Etisk Forbund gjør i Norge.

– Det er nyttig og givende at vi nå har etablert en mer systematisk kontakt mellom humanistorganisasjonene i de nordiske land, sier Bente Sandvig, fagsjef i Human-Etisk Forbund i Norge.

– Vi har mye å lære av hverandre, og særlig interessant er det å se hvor mange felles utfordringer vi har når det gjelder forholdet mellom stat og kirke og kristendommens plass i skolen,

Mye av de samme problemstillingene

På møtet kom det fort frem at alle de nordiske landene har nærliggende problemstillinger. Alle organisasjonene er opptatt av et skille mellom stat og kirke, men bare Sverige har frem til nå fått til et skille. I Danmark har debatten knapt vært reist. Det er også et fellestrekk i alle landene at statskirken har mistet et betydelig antall medlemmer de siste årene.

Samarbeid om internasjonale problemstillinger

Det ble også tatt opp at Norge i større grad burde stå sammen med de andre landene for å påvirke dagsorden hos de internasjonale humanistorganisasjonene IHEU (International Humanist and Ethical Union) og EHF (International Humanist Federation).

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.