Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Erna Solberg, Olaf Thommesen og Bjarne Håkon Hansen kommer, og kanskje kommer Kristin Halvorsen.

Erna Solberg, Olaf Thommesen og Bjarne Håkon Hansen kommer, og kanskje kommer Kristin Halvorsen.

Vil beskytte Kadra og hylle ytringsfriheten

Initiativtakerne bak kveldens markering mot vold på ytringer tror mange ønsker en mulighet til å vise Kadra Yusuf sin støtte etter angrepet på henne. ...

Publisert:

Sist oppdatert: 20.04.2007 kl 09:02

Initiativtakerne bak kveldens markering mot vold på ytringer tror mange ønsker en mulighet til å vise Kadra Yusuf sin støtte etter angrepet på henne. Og blant appellantene er Bjarne Håkon Hanssen, Erna Solberg, Abid Q. Raja og leder for Islamsk råd, Senaid Kobilica.

Tekst: Kirsti Bergh
Publisert: 20.4.2007

I kveld stiller en rekke appellanter på Youngstorget i en markering mot vold som reaksjon mot ytringer. Bakgrunnen for markeringen er det fysiske angrepet på Kadra Yusuf etter at hun i media etterlyste endringer i islams kvinnesyn.

"Vi markerer: 1.) at vi ikke aksepterer vold; 2. at vi ikke aksepterer kvinneundertrykking; 3. at vi hyller ytringsfriheten" heter det i invitasjonen fra arrangørene, som betegner seg som "samfunnsborgere som ønsker å si klart ifra at vi ikke kan akseptere vold som reaksjon på ytringer".

Listen over appellanter inkluderer statsråd Bjarne Håkon Hanssen, politikerne Erna Solberg og Olaf Thommessen, advokaten Abid Q. Raja, professor og islam-ekspert Unni Wikan, leder for Islamsk råd, Senaid Kobilica, Ny Tid-redaktør Martine Aurdal og Sara Azmeh Rasmussen, som i det siste har markert seg som en moderat muslimsk stemme i offentligheten.

- Vi opplever at det er et stort ønske blant vanlige folk om å få markere avstand til at folk blir overfalt på bakgrunn av meninger. Mange er kjempeprovosert, og vi vil skape en mulighet til å gi uttrykk for dette, forteller Arild Knutsen, en av privatpersonene som står bak markeringen.

Initiativtaker var skuespilleren Jarl Flaaten Bjørk, som på debattforumet underskog.no etterlyste noen som ville være med og lage en markering. Arild Knutsen, som ellers er leder for Foreningen for human narkotikapolitikk og aktiv blant annet i Human-Etisk Forbund, meldte seg umiddelbart.

Knutsen forteller at initiativet er møtt med stor entusiasme. Høyre-leder Erna Solberg avlyste en tur til Bergen, og de håper også å få finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen til å komme. Dessuten mener Ap-medlem Knutsen at Arbeiderpartiets landsmøtedelegater bør ta turen ut av møtesalen i Folkets hus like ved.

- Dette er et folkeinitiativ for å vise at vi støtter hennes rett til å ytre seg uten å bli møtt med vold. Vi støtter hennes rett til å ytre seg uten å være i fare. Det er hennes ytringsfrihet det går på. Og vi vil vise i praksis at hun har fire millioner livvakter, fra grasrota og til samfunnstoppene, og håper å fylle hele Youngstorget. Vi gjør i praksis det skribentene etterlyser!

Knutsen understreker at dette ikke er en kritisk markering mot muslimer. En av de som er invitert til å holde appell er nettopp leder i Islamsk råd, Senaid Kobilica, men det er ikke for at han skal stå til ansvar for angrepet.

- Islamsk råd er blitt møtt med et voldsomt trykk i denne saken. Jeg så tidligere leder i Islamsk råd, Lena Larsen, bli tatt i verste mening hele tiden i en tv-debatt, og representanter for muslimene må stort sett møte i styrte debatter eller bli gjengitt av journalister. Vi synes de fortjener å komme til orde uten filter. Jeg er så lei av at når noe slikt skjer noe slik skjer får muslimer skylda. Det florerer med generaliserende kommentarer, men vi kan ikke generalisere mennesker på den måten.

- Det er klart at mange muslimer tar avstand fra dette angrepet, og nå ønsker vi at vi alle skal samles på tvers av politiske og livssynsmessige grenser for å ta avstand fra dette, avslutter Knutsen.

Les mer om markeringen her