Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Pave Frans har myknet fronten mot verdens homofile og lesbiske, men liker ikke å bli presset til å akseptere en homofil ambassadør skal tro lekkasjene fra Vatikanet.
 Foto: Korea.net

Pave Frans har myknet fronten mot verdens homofile og lesbiske, men liker ikke å bli presset til å akseptere en homofil ambassadør skal tro lekkasjene fra Vatikanet. Foto: Korea.net

Vatikanet nøler med å godkjenne homofil ambassadør

Frankrike utnevnte den åpent homofile Laurent Stefanini som ambassadør til Vatikanet tidlig i januar. Han er fortsatt ikke akseptert.

Publisert:

Sist oppdatert: 30.04.2015 kl 18:03

Det brygger opp til diplomatisk krise mellom Frankrike og Vatikanstaten, etter at ambassadøren Frankrike utnevnte i januar fortsatt ikke er godkjent.

Pave Frans hadde et privat møte med Frankrikes utnevnte ambassør Laurent Stefanini den 18. april. Flere store aviser, blant annet britiske The Times, siterte den 22. april den franske satireavisen Le Canard Enchâiné på at paven i dette møtet skal ha gitt Stefanini beskjed om at Vatikanet ikke vil godkjenne ham som ambassadør fordi han er homofil.

Britiske The Guardian skriver at pave Frans, i møtet med Stefanini, angivelig skal ha uttrykt misnøye med at Frankrike i 2013 innførte ekteskap for homofile, og at dette er årsaken til at saken drøyer. I tillegg skal paven ha vært misfornøyd med det han oppfatter som utilbørlig press fra Frankrike for å akseptere en ambassadør de visste ville bli kontroversiell.

Vatikanet har ikke kommet med noen offisiell begrunnelse for forsinkelsen ennå, eller på noen måte bekreftet at Stefanini vil bli nektet. Medier som har prøvd å få svar, har møtt en lukket dør. Saken er med andre ord uavklart.

Tror Vatikanet prøver å tvinge Frankrike

Den franske katolske avisen La Croix siterer en anonym person i Vatikanet som anser det som en provokasjon at Frankrikes regjering, som i 2013 anerkjente homofile ekteskap, nå har utnevnt en homofil person som ambassadør til Vatikanet, skriver Reuters.

Nettstedet Pinknews noterer seg at pave Frans, til tross for hans forsøk på å legge an en mildere tone mot verdens lesbiske og homofile, fortsatt har til gode å gjøre noe konkret for å få en slutt på kirkens sterkt homofordømmende politikk og holdninger.

Det australske nettstedet Gaynewsnetwork skriver at treneringen av saken fra Vatikanets side blir sett på som et forsøk på å tvinge Frankrike til å utnevne en ny ambassadør.

Frankrike står på sitt

Edward Pentin, en nyhetskorrespondent med Vatikanet som spesialområde, skriver at Vatikanet kan komme til å godkjenne Stefanini likevel. Han tror årsaken til forsinkelsen kan være noe prosaisk, som for eksempel et nylig bytte av «utenriksminister» i Vatikanstaten, eller ganske enkelt byråkratisk sendrektighet.

Pentin avviser imidlertid ikke at det kan ligge reell motstand mot Stefanini bak forsinkelsen. Vatikanet uttaler seg aldri om ambassadører som ulike land utnevner, forteller han. Regelen er heller at det er vanlig å tolke manglende godkjenning som et tegn på at kandidaten ikke er ønsket, og at avsenderlandet derfor bør trekke tilbake utnevnelsen og finne en annen kandidat.

Hvis det er tilfellet her, kan det være duket for konfrontasjon. Frankrike har nemlig ingen planer om å utnevne noen ny ambassadør.

– Ingenting er endret. Frankrike har foreslått en kandidat og vi venter fortsatt på Vatikanets svar etter de vanlige diskusjonene og vurderingene av kandidaturet hans, sier Stephane Le Foll, talsperson for den franske regjeringen.

President i Frankrike, François Hollande, har også sagt at han står fast på sitt førstevalg til jobben.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus