Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Leder i Pressens faglige utvalg, Kjersti Løken Stavrum (t.h.), synes det er problematisk å spre påstander om at hus er hjemsøkt av spøkelser uten å snakke med huseieren først.

Leder i Pressens faglige utvalg, Kjersti Løken Stavrum (t.h.), synes det er problematisk å spre påstander om at hus er hjemsøkt av spøkelser uten å snakke med huseieren først.

PFU-leder:

– Vær Varsom-plakaten gjelder Åndenes makt også

Er det greit å spre rykter om at det spøker i hus på riksdekkende tv, uten å snakke med huseieren først?

Publisert:

Sist oppdatert: 26.06.2014 kl 15:15

Søndag 15. juni fortalte Åndenes makt på TVNorge om Lohrmannnsgate 2 i Drammen. Huset skal angivelig være rammet av spøkelser. Sendingen den 15. juni var en reprise. Programmet ble først sendt i september i fjor.

Huseieren ser TVNorges program om eiendommen som et overgrep. Han benekter på det sterkeste at det «spøker i huset», og misliker sterkt at TVNorge fortsetter å spre rykter om eiendommen hans – rykter som helt reelt kan påvirke prisen på eiendommen, eller hans mulighet til å leie den ut.

– Presseetikk gjelder Åndenes makt også

Generalsekretær i Norsk Presseforbund, Kjersti Løken Stavrum, sier til Fritanke.no at slike programmer har store presseetiske utfordringer.

– Dette er et krevende område innen presseetikken, fordi presseetikk i stor grad handler om å dokumentere påstander. Det er ikke mulig her. Derfor blir det ekstra viktig med et stort kildemangfold, sier hun.

– Mener du sendingen fra Drammen er et brudd på Vær Varsom-plakaten og god presseskikk?

– Det er rådet i PFU som uttaler seg om slikt, så det kan jeg ikke si noe om. Som sagt er det viktig med stor kildebredde i slike saker, og huseieren er i dette tilfellet er en relevant og naturlig kilde, sier hun.

Løken Stavrum presiserer at Vær Varsom-plakaten og presseetikken gjelder like mye for TVNorge og Åndenes makt som for alle andre former for journalistikk.

Dømt i tilsvarende sak

Løken Stavrum viser til en PFU-sak fra juni 2012 der Åndenes makt ble dømt for å ha framstilt navngitte avdøde mennesker som gjenferd og spøkelser uten å ha snakket med de pårørende først.

– Saken TVNorge ble dømt på i 2012 er litt annerledes enn den du tar opp, men den har også mange likhetspunkter. TVNorge ble dømt fordi de ikke i tilstrekkelig grad hadde snakket med berørte partene. Huseieren i saken du tar opp er en berørt part, sier hun.

TVNorge: – Leiligheter kan ikke injurieres

Kommunikasjonsdirektør i TVNorge, Espen Skoland, skriver i en epost til Fritanke.no at Løken Stavrum har rett i at dette er et krevende felt når det gjelder presseetikk. Han avviser imidlertid at de skal ha brutt god presseetikk i dette tilfellet, ettersom en leilighet neppe kan injurieres.

– Vi er ekstra varsomme når det gjelder Åndenes makt, spesielt med tanke på pårørende. Vi ser ikke helt at vi skal ha brutt Vær varsom-plakaten i dette tilfellet. Det er ikke snakk om sterke beskyldninger eller angrep, og påstanden rammer ikke personlig. En leilighet kan neppe injurieres, skriver han i en epost til Fritanke.no

Skoland innrømmer at de burde ha tatt en prat med huseieren før programmet ble sendt i reprise.

– Det er lett å være enig med den nåværende huseieren i at vi kunne ha orientert ham om at episoden ville bli vist i reprise på TVNorge. Men å følge opp samtlige eierskifter for alle eiendommer som har vært vist i serien gjennom ni sesonger er ikke realistisk. Hvordan en eier har disponert eller eksponert en eiendom før den selges, bør være en sak mellom kjøper og selger, skriver Skoland.

– Er det mange andre huseiere som reagerer på tilsvarende måte, når leieboere står fram i programmet?

– Nei, vi opplever ikke mange slike henvendelser.

Vil klage til PFU

Huseier Belete Ayele Asfaw varsler at ha kommer til å klage saken inn for PFU.

– Jeg vil gjerne vite om det er greit at pressen kan gjøre slikt eller ikke. De som stod fram på TV og påstod at det er spøkelser i huset mitt eier jo ikke huset. Det er klart at TVNorge burde ha snakket med meg før de sendte programmet, sier han til Fritanke.no.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.