Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Blir dette virkeligheten? Det er opp til navneendringsutvalget Leonid Rødsten skal lede.

Blir dette virkeligheten? Det er opp til navneendringsutvalget Leonid Rødsten skal lede.

Utvalg skal utrede navneskifte

#HEF vurderer å skifte navn på organisasjonen fra "human-etisk" til "humanistisk". Nå er det satt ned et utvalg som skal utrede saken. Tekst: Even G...

Publisert:

Sist oppdatert: 02.05.2008 kl 12:58

HEF vurderer å skifte navn på organisasjonen fra "human-etisk" til "humanistisk". Nå er det satt ned et utvalg som skal utrede saken.

Tekst: Even Gran
Publisert: 2.5.2008

Etter at et forslag om å endre navnet på forbundet til "Humanistisk forbund" ble avvist på landsmøtet i 2006, vedtok landsmøtet i 2007 å utrede saken.

- Vedtaket tyder på at det er en stemningsendring i forbundet. Stadig flere later til å mene at det er et behov for å vurdere et nytt navn, sa Kristin Mile etter landsmøtevedtaket i fjor.

Forrige fredag satte hovedstyret ned et utvalg som skal utrede saken. Utvalgsleder blir nestleder i styret, Leonid Rødsten. Han får med seg ti utvalgsmedlemmer med representanter både fra ansatte og tillitsvalgte (se boks under).

I styrevedtaket heter det at "utvalget skal legge til rette for en grundig demokratisk debatt i organisasjonen om en eventuell navneendring på forbundet."

Utvalget skal vurdere saken bredt, og trekke inn både ideologiske og historiske faktorer, omdømmemessige og strategiske hensyn, samt økonomiske konsekvenser. Målet er å fatte en eventuell beslutning på landsmøtet i 2010, heter det i vedtaket fra Hovedstyret.

Tredelt holdning

Utvalgsleder Leonid Rødsten har ingen sterke synspunkter i den ene eller andre retningen, og tror dette kan være noe av årsaken til at han ble valgt som leder.

Han viser til medlemsundersøkelsen fra mars i år som viser at medlemmene er delt i spørsmålet. 24 prosent ønsket å inkludere ordet "humanistisk" i navnet på organisasjonen, mens 37 prosent var uenig i dette. Vet ikke-gruppen var stor. Hele 37 prosent ønsket ikke å ta stilling.

- Min mening er vel omtrent som resultatet i denne undersøkelsen. Jeg har ingen sterk overbevisning, sier Rødsten.

Han vil ikke spå noe om hvordan dette vil gå.

- Men jeg håper og tror vi vil gjøre et klart vedtak når vi kommer så langt. Vedtektene krever en kvalifisert flertall for en slik endring, og det er bra. Vi bør ikke tråkke noen på tærne i en slik avgjørelse, sier utvalgslederen.

Fra human-etikk til humanisme
Da HEF ble grunnlagt i 1956 var det en stor debatt på stiftelsesmøtet om forbundets livssyn burde betegnes som "human-etikk" eller "humanisme".

Grunnlegger Kristian Horn fikk gjennomslag for at "human-etikk" var den beste betegnelsen, og dermed fikk forbundet sitt navn.

Med tiden har synet på dette endret seg. Begrepet "humanisme" har i stadig større grad blitt befestet som et rent sekulært livssyn, spesielt internasjonalt, og har etterhvert blitt det navnet som HEF har valgt å bruke på sitt livssyn.

En viktig endring i denne sammenhengen var vedtaket fra HEFs landsmøte i 2005, da forbundets seremonier endret navn fra "borgerlig" til "humanistisk".

Levi Fragell er blant de som har engasjert seg sterkest til fordel for navneskifte. I april tok han opp saken i en kommentar på Fritanke.no.