Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
UngDialogs Irene Incerti ønsker å fremme dialog om livssyn, for å bringe folk nærmere hverandre. Hun opplever god respons fra dagens flerkulturelle osloungdom. Hos denne statuen, derimot, fikk Incerti kun en kald skulder.
 Foto: Marianne L. L. Melgård

UngDialogs Irene Incerti ønsker å fremme dialog om livssyn, for å bringe folk nærmere hverandre. Hun opplever god respons fra dagens flerkulturelle osloungdom. Hos denne statuen, derimot, fikk Incerti kun en kald skulder. Foto: Marianne L. L. Melgård

Ungt initiativ til dialog om livssyn

Det nyetablerte nettverket UngDialog inviterer hver måned ungdom fra ulik livssynsbakgrunn til samtaletreff. Her handler det om dialog og økt forståelse, fremfor diskusjon og selvhevdelse.

Publisert:

Sist oppdatert: 01.03.2011 kl 17:06

– Det er viktig å jobbe for å fremme dialog mellom unge fra ulike religioner og livssyn, forteller styreleder Irene Incerti.
– Det finnes flere samtalegrupper for unge innen de enkelte livssynsorganisasjoner, men ingen som favner det tverr-religiøse.

På nettsidene www.ungdialog.no er mottoet ”Dialog minsker avstanden og skaper forståelse mellom mennesker”, og her finner du praktiske verktøy for å fremme dialog, samt informasjon om de månedelige Minidialogene på Antirastistisk Senter i Oslo. Incerti forteller om gode samtaler, der alle unge med interesse for livssyn er velkomne.

– Det er betydningsfullt for de som deltar å oppleve å bli hørt og forstått, ved å ta del i et fellesskap der man aksepteres uavhengig av livssyn. Dessuten ser vi det som viktig å bidra til å fremme dialog som metode blant unge mennesker, for mange vil høre om møtene og samtalene hos oss. Forhåpentligvis vil vårt arbeid føre til at flere baserer sin kunnskap på menneskene de møter, fremfor fordommer og rykter, sier styrelederen.

Humanistisk Ungdom (HU) har også engasjert seg i nettverket, og HUs Ida Keihl Olsen er nå styremedlem i UngDialog.
– Religions- og livssynsspørsmål er viktige i mange unges liv, og vi ønsker å legge til rette for at ungdommen kan høre andres oppfatninger, forteller Keihl Olsen.
– Det er ikke alle som har omgangsvenner som snakker om disse spørsmålene på en god måte. Dessuten er det positivt med rammer, og en klar målsetning for samtalen – målet er dialog og gjensidig forståelse, fremfor debatt og forsøk på å overbevise andre eget livssyn.

Aktiv lytting for mindre avstand

Ildsjelene bak UngDialog avholdt stiftelsesmøte i februar, og etablerte vedtekter og en arbeidsplan for den ferske organisasjonen. Ideen om å skape en samtalearena for trosmangfoldet av norsk ungdom, oppsto under et seminar på Nansenskolen i 2009, i regi av LNU (Landsrådet for barne- og ungdomsorganisasjoner). Per i dag avholdes det møter kun i Oslo, men Incerti håper at ungdom fra flere deler av landet snart får mulighet til å delta i dialogmøter om livssyn.

– Vi opplever at ungdom er svært interesserte i å snakke om livssyn og tro, og vi ønsker å få kontakt med flere unge i Oslo, samt etablere lokallag av UngDialog også andre steder i landet.

Incerti forteller om en spennende samling i fjor høst, da rundt 50 livssynsinteresserte unge møttes på Nobels Fredssenter for dialogtreff. Også H.K.H. Kronprins Haakon deltok denne dagen, og temaet var verdighet på tvers av religion. De månedlige Minidialogene har hatt rundt 15 deltakere, fra så mange som 10 ulike livssynsbakgrunner. Fokuset er på åpne spørsmål, aktiv lytting og økt kunnskap, fremfor at hver enkelt skal fremme sitt syn som det rette.
– Alle våre Minidialoger har vært ulike, både i tema og i gruppesammensetning. Men alle har vært gode, og vi ser frem til kommende dialoger, sier Incerti.

Dialog er mye lettere når man har noen regler å følge. Dette gjør at alle deltakerne i dialogen er klar over hva som ønskes og forventes. Dialogen blir bedre når man bygger på en felles plattform, dette gjør at dialogen blir både behagelig og interessant.

Vegard Amundsen, styremedlem, fra nettsidene

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.