Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Uttrykket "One nation, under God" brukes flittig av amerikanske kristne for å gi inntrykk av at USA er et kristent land.

Uttrykket "One nation, under God" brukes flittig av amerikanske kristne for å gi inntrykk av at USA er et kristent land.

"Under God" ikke grunnlovsstridig i USA

Hver morgen må de fleste amerikanske skolebarn bekjenne sin troskap til "one nation, under God". - Dette er i strid med grunnloven, mener humanister. Det er ikke retten enig i.

Publisert:

Sist oppdatert: 23.03.2010 kl 14:08

Den amerikanske grunnloven slår utvetydig fast at det skal være en "wall of separation" mellom stat og religion, og at staten ikke kan vedta lover "respecting an establishment of religion" (Establishment Clause of the First Amendment).

Likevel må skolebarn i den offentlige skolen i de fleste av USAs delstater hver morgen avlegge en troskapsed til sitt hjemland, der det blant annet heter at man sverger troskap til "one nation, under God".

Dette har ateist- og humanistbevegelsen i USA kjempet mot i lang tid. De hevder at dette er et offentlig pålagt uttrykk for religiøs tilhørighet, og dermed i strid med grunnloven.

Nå har denne kampen gått på et nederlag. Lagmannsretten i vestkyststatene (Court of appeals, ninth circuit) har nylig avvist at den amerikanske troskapseden, med "under God" og det hele, er i strid med grunnloven.

Retten mener at når man ser hele troskapseden under ett, går det klart fram at hensikten er å inspirere til patriotisme, ikke å oppmuntre til noen spesiell form for religionsutøvelse. Derfor er det ikke grunnlovsstridig at alle elevene må framsi eden, mener retten. To dommere stemte for, én imot.

Anker trolig til høyesterett

Rettskjennelsen er siste nytt i en rettsprosess som har pågått i snart ti år. I 2000 klaget Michael Newdow datterens skole inn for retten, fordi hun ble tvunget til å framsi troskapseden.

I første omgang vant Newdow gjennom, og fikk i 2002 medhold i den samme lagmannsretten som nå har avvist klagen hans, på at "under God" i troskapseden er i strid med grunnloven. Saken ble anket inn for høyesterett av Bush-regjeringen. Der ble imidlertid saken avvist i 2004 av formelle årsaker (Newdow hadde ikke full foreldrett til datteren).

I 2005 ble saken fremmet på nytt. Det laveste rettsnivået (district court) ga Newdow medhold nok en gang. Dette ble så anket til lagmannsretten, og det er resultatet av denne anken som nå har kommet: Newdow fikk ikke medhold.

Det er ventet at Michael Newdow vil anke kjennelsen til høyesterett.

Lagt til i 1954

American Humanist Association (AHA) er skuffet over kjennelsen, og påpeker at ordene "under God" ble innført i troskapseden først i 1954. Opprinnelig var eden religionsnøytral.

- Da "under God" ble lagt til i 1954, midt i McCarthy-tida, gjorde USA seg dessverre delelig, og ikke udelelig (indivisible) slik det står i troskapseden. Dagens formulering stenger ute millioner av sekulære amerikanere, sier David Niose, president i American Humanist Association

Pressetalsperson for samme organisasjon, Roy Speckhardt, er skuffet over kjennelsen i lagmannsretten.

- Selv et så uspesifikt og angivelig altomfattende ordvalg som "under God" gir et feilaktig inntrykk av at USA er et monoteistisk land. Det ekskluderer nær 30 millioner amerikanere som ikke bekjenner seg til noen religion, eller som tror på flere enn en gud, sier han i en pressemelding.

Han slår fast at American Humanist Association vil støtte Newdow i en eventuell anke til høyesterett.