Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Jonas Gahr Støre holdt sin landsmøtetale i ettermiddag. I forkant av talen besøkte han Aftenposten. Da sa han at han ikke har planer om å fjerne K-en i KRLE-faget.
 Foto: Arbeiderpartiet

Jonas Gahr Støre holdt sin landsmøtetale i ettermiddag. I forkant av talen besøkte han Aftenposten. Da sa han at han ikke har planer om å fjerne K-en i KRLE-faget. Foto: Arbeiderpartiet

Tvil om kristen K i Arbeiderpartiet

Stikk i strid med tidligere uttalelser fra Arbeiderparti-hold, sier partileder Jonas Gahr Støre at han ikke har planer om å fjerne K’en i KRLE-faget. Kristin Mile i HEF er skuffet.

Publisert:

Sist oppdatert: 16.04.2015 kl 17:59

– Blir K-en i KRLE-faget fjernet hvis du blir statsminister, spør politisk redaktør i Aftenposten, Trine Eilertsen, Aps partileder Jonas Gahr Støre.

– Jeg har ingen umiddelbare planer om det, svarer Støre.

Uttalelsene til Støre falt i Aftenpostens nye debattkonsept «2 mot 1». Eilertsen stiller spørsmålet 9:10 ut i sendingen.

I strid med partifelle

Signalet fra Støre er noe helt annet enn hva Marianne Aasen, medlem av utdanningskomiteen på Stortinget for Arbeiderpartiet, tidligere har sagt.

På spørsmål om Ap kan forsvare å beholde K’en svarer Aasen i Vårt Land den 16. januar at «Nei. Det kan vi ikke gjøre. Ap har vært mot navneskifte og endringer i RLE-faget hele tiden. Navnet KRLE er kort og godt ikke vår politikk»

Handler ikke konkret om KRLE

Aasen er imidlertid ikke med på at Støre nå freder K’en. På spørsmål om Støres uttalelser til Aftenposten sier Aasen at det ikke handler konkret om KRLE.

– Jeg opplever ikke at han svarte konkret på KRLE-faget, men så det inn i en sammenheng med mange standpunkter vi må vurdere. Vi vil stemme mot endringen i Stortinget, men dersom stortingsflertallet vil det annerledes må vi vurdere veien videre. Det er ikke sikkert den beste løsningen i 2017 er å skru tida tilbake til 2013.

– Er det uenighet om KRLE-saken i Arbeiderpartiet?

– Vi vil stemme mot endringen i Stortinget. Vi vil rett og slett ikke ha det, og det finnes det mange gode argument for. Jeg er helt trygg på at også Jonas mener det, sier Aasen.

–Ingen usikkerhet

– Men forstår du at det skaper usikkerhet at du og Gahr-Støre sier ulike ting i denne saken?

– Ja, men det er ingen usikkerhet knyttet til hva vi vil stemme i Stortinget.

– Kommer dere til å fjerne K’en hvis dere kommer i regjering?

– Jeg mener det er Arbeiderpartiets primære standpunkt å fjerne K’en, men det er strid om regjeringens politikk på mange områder. Derfor må vi se an hva som er viktigst å endre på i 2017. Det kommer blant annet an på samarbeidskonstellasjoner.

– Men hvis det er opp til deg?

– Vårt primærstandpunkt er å fjerne K’en. Så må vi se an mange ting før 2017.

Human-Etisk Forbund overrasket og skuffet

Generalsekretær Kristin Mile i Human-Etisk Forbund er overasket og skuffet over Støres uttalelser. Hun mener Arbeiderpartiet vingler i KRLE-saken.

– Det virker som Arbeiderpartiet sier ulike ting utfra hvem de snakker med. Vi forventer at de snakker med en stemme i denne saken. Vi hadde forventet at Arbeiderpartiet var krystallklart i disse spørsmålene, sier Mile.

Mile sier hun oppfatter dette som et forsøk på å nærme seg KrF.

– KrFs mål er ikke å forbedre skolen, men å innføre mer kristendom. Det er et dårlig mål for utdanningspolitikken, sier Mile.

Kristin Mile: – KrFs mål er ikke å forbedre skolen, men å innføre mer kristendom.

KrF: Hyggelig signal

Uttalelsene til Støre sender kanskje kaldt blod i årene på de som ønsker seg en kjapp reversering, men i KrF møter helomvendingen stor forståelse.

– At Støre sier han ikke har planer om å fjerne K’en er et hyggelig signal som viser at også Arbeiderpartiet ønsker ro rundt religionsfaget, sier partiets utdanningspolitiske talsmann Anders Tyvand.

Han mener endringene i KRLE-faget dreier seg om en bokstav og et navn.

– Uttalelsene viser at også Jonas Gahr Støre ser at det kan være fornuftig med et fagnavn som samsvarer bedre med innholdet, sier Tyvand.

Det har ikke lyktes Fritanke.no å få en kommentar fra Jonas Gahr Støre.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus