Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Audun Lysbakken skjerper tonen overfor trossamfunnene. Hvis de insisterer på å diskriminere kvinner og homofile, så må de fra nå av komme med en saklig begrunnelse.

Audun Lysbakken skjerper tonen overfor trossamfunnene. Hvis de insisterer på å diskriminere kvinner og homofile, så må de fra nå av komme med en saklig begrunnelse.

Trossamfunn mister retten til å diskriminere

Tidligere har religiøse trossamfunn hatt rett til å diskriminere blant annet på grunnlag av seksuell legning og kjønn. Nå skal de ikke lenger ha denne rettigheten.

Publisert:

Sist oppdatert: 12.04.2010 kl 14:45

Tidligere har religiøse trossamfunn hatt et lovfestet unntak fra diskrimineringsloven, som har gjort at de for eksempel kan nekte homofile og kvinner å blir medlemmer.

Når har Barne- likestillings- og inkluderingsdepartementet bestemt at denne unntaksretten skal falle bort.

- Jeg er opptatt av å styrke vernet mot diskriminering på alle samfunnsområder. Det vil bli klarere regler for når forskjellsbehandling er tillatt, og det mener jeg vil være en fordel for alle parter, sier barne- likestillings-, inkluderingsminister Audun Lysbakken (SV) i en pressemelding.

Kan bety status quo

Det betyr ikke nødvendigvis at Det mosaiske trossamfunn fra nå av blir tvunget til å ansette kvinnelige rabbier, eller at strengt konservative indremisjonssamfunn kan bli tvunget til å akseptere homofile, men det betyr at de fra nå av er nødt til å begrunne forskjellsbehandlingen saklig overfor staten.

Spørsmålet blir dermed om staten vil regne det som en saklig begrunnelse å henvise til trossetninger, bibelsitater og tradisjon.

- Tiden vil vise om dette gir seg praktiske utslag, sier Dag Nygård fra Norges nye kristne råd til Fritanke.no.

Likestillings- og diskrimineringsombudet er svært fornøyd med vedtaket.

- Dette er et skritt i riktig retning, og er et viktig signal overfor trossamfunn. Vi har kjempet lenge for å få fjernet det generelle unntaket fra likestillingsloven for indre forhold i trossamfunn, sier likestillings- og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik i en pressemelding.

Hun håper lovendringen kan gi en kraftig symboleffekt og at trossamfunnene opptrer lojalt i forhold til loven, selv om det fortsatt er mulighet til forskjellsbehandling.

Fritanke.no kommer tilbake tl denne saken.