Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Boka "Den siste hjelper" av Jarle Ofstad diskuterer forhold som kan tale for og imot aktiv dødshjelp og barmhjertighetsdrap.

Boka "Den siste hjelper" av Jarle Ofstad diskuterer forhold som kan tale for og imot aktiv dødshjelp og barmhjertighetsdrap.

Tror eutanasi snart kan være en rettighet

#Forfatter av boka "Den siste hjelper", tidligere overlege Jarle Ofstad, tror snart det kan være en rettighet i Norge å bli "hjulpet ut av livet". Han...

Publisert:

Sist oppdatert: 16.02.2007 kl 14:07

Forfatter av boka "Den siste hjelper", tidligere overlege Jarle Ofstad, tror snart det kan være en rettighet i Norge å bli "hjulpet ut av livet". Han viser til en undersøkelse som tyder på at en slik ordning har bred folkelig støtte.

Tekst: Arild Knutsen
Publisert 16.2.2007

Jarle Ofstad er en nestor i norsk medisin og tar til orde for aktiv dødshjelp i sin bok: Den siste hjelper, utgitt på Arneberg Forlag. Jarle Ofstad er pensjonert overlege fra Haukeland sykehus og har ledet den nasjonale komiteen for medisinsk etikk.

I boken tar Ofstad for seg problemstillinger som taler for og imot aktiv dødshjelp. Han skriver utmalende om nazistenes kriminelle "eutanasiprogram" T4, før og under den andre verdenskrig, og om utviklingen til legale barmhjertighetsdrap i Nederland.

Eutanasi utføres ved omlag tre prosent av alle dødsfall i Nederland og det har vist seg at frykten for utbredelse ved legalisering av eutanasi er ubegrunnet, hevder Ofstad.

Kritiserte Lægeforeningen
Tirsdag 13. februar arrangerte HL-Senteret et seminar i anledning bokutgivelsen. Jarle Ofstad framholdt at livssynsposisjoner i sterk grad styrer hvordan man tenker på retten til selvbestemt død, versus "Guds vilje".

Ofstad benyttet anledningen til å kritisere Den Norske Lægeforening for bastant å avvise spørsmålet om dødshjelp. Lægeforeningen er i tillegg negative til debatt om eutanasi. Foreningens etikkutvalg har et mandat Ofstad synes er absurd.

- Komiteen har mandat til å binde foreningens medlemmer og mandat til å refse dem. Men med hvilken rett kan Lægeforeningen binde mennesker i samvittighetsspørsmål? spurte Ofstad.

Tror Norge vil følge Nederlands eksempel
Jarle Ofstad tror det etterhvert vil bli en rettighet i Norge å bli hjulpet ut av livet. Han er sterkt kritisk til de som formulerer sin motstand mot debatten om selvsbestemt død med at denne rettigheten kan være det første som får "døra på gløtt", og at døråpningen raskt kan bli større.

- Dette minner meg om eventyrets replikk, sier Ofstad; - Lite veit jeg og lite vil jeg vite.

Når det gjelder tilslutningen i befolkningen, ser Ofstad det slik at almenetikken er spesialetikkens grunnmur.

Den beste norske statistikken mener han er en landsdekkende representativ undersøkelse fra noen år tilbake, utført av Kari Vigeland.

75 prosent av de spurte i denne undersøkelsen tok standpunkt. Av disse var 75 prosent for og 25 prosent imot terminal dødshjelp. 56 prosent av de totalt antall spurte sa altså ja til aktiv dødshjelp.

- Dersom vi godtar Vigelands tall som uttrykk for den alminnelige rettsoppfatningen, ser vi at den er i uoverensstemmelse med den etikken samfunnet har lovfestet, understreket Ofstad.