Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Slik skal nye Sandnessund krematorium i Tromsø bli seende ut. Det livssynsnøytrale seremonilokalet ligger i samme bygning.
 Foto: Arkitektene AS

Slik skal nye Sandnessund krematorium i Tromsø bli seende ut. Det livssynsnøytrale seremonilokalet ligger i samme bygning. Foto: Arkitektene AS

Tromsø får nytt livssynsnøytralt seremonirom drevet av kommunen

Men Kirkelig fellesråd får ansvaret for det nye krematoriet og beholder ansvaret for gravplassene.

Publisert:

Sist oppdatert: 27.10.2016 kl 15:20

I mai fortalte vi hvordan Tromsø kommune først vedtok at kommunen selv skulle ha ansvaret for det nye Sandnessund krematorium med tilhørende livssynsnøytralt seremonirom. Deretter ba administrasjonen Kirkelig fellesråd å utrede saken. Konklusjonen der ble at Kirkelig fellesråd selv, og ikke kommunen, burde få ansvaret for krematoriet og seremonilokalet.

I går kveld ble saken behandlet i Tromsø kommunestyre. Resultatet ble delt. Politikerne innførte et skille mellom krematoriet og seremonilokalet. De lot Kirkelig fellesråd få ansvaret for krematoriet mens kommunen får ansvaret for seremonirommet.

Kirkelig fellesråd beholder også ansvaret for gravplassarealene.

I vedtaket ble det også lagt inn en klausul om at kommunen skal vurdere saken på nytt dersom Gravferdsloven endres og gravferdsforvaltningen overføres fra Kirkelige fellesråd til kommunen.

Kompromissforslag

Saken har vært mye diskutert i Tromsø. Human-Etisk Forbund har kjempet for at kommunen burde få ansvaret både for krematoriet, seremonilokalet og gravlundene, noe som i Tromsø-politikken først og fremst blitt støttet av Jonas Stein fra Venstre.

Under kommunestyrebehandlingen i går foreslo Stein at kommunen tar ansvar for seremonirommet, men at det inngås en avtale med Kirkelig fellesråd for drift av krematoriet. Dette var et kompromissforslag fra Stein. Det ble vedtatt med 30 mot 12 stemmer. Dermed kom Gunnar Pedersen fra Høyre og Kristoffer Kanestrøm fra Frp i mindretall. De ønsket at Kirkelig fellesråd skulle få ansvaret for alt.

Høyre og Ap fristilte sine representanter i saken, melder avisa Nordlys.

Ifølge avisa iTromsø mente Ap-representant Marta Hofsøy at det var meningsløst og dyrere enn nødvendig at Tromsø kommune skal drifte et rom i et bygg som ellers vil driftes av noen andre. SVs Ingrid Marie Kielland var uenig og slo fast at et livssynsnøytralt seremonirom må oppleves inkluderende og åpent for alle, og da er det riktig at kommunen driver det.

Helga-Marie Bjerke (KrF) hadde liten forståelse for at noen kunne oppleve seg diskriminert av at Kirkelig fellesråd driver.

- Jeg forstår ikke hvordan noen kan oppfatte det som diskriminerende at en ansatt hos Tromsø kirkelige fellesråd er den som tar telefonen når man skal booke rommet, eller at det er Tromsø kirkelige fellesråd som står for brøyting og vasking. Hvis man opplever seg diskriminert av det, mener jeg ærlig talt at man er ganske hårsår, påpekte Bjerke ifølge iTromsø.

Mellomfornøyd HEF

Lokallagseleder for Human-Etisk Forbund i Tromsø, Aud Tåga, er mellomførnøyd med resulatatet.

– Jeg synes det var unødvendig å endre på vedtaket fra 2014 der kommunen fikk ansvaret. Det er synd at kommunestyret ikke forstår at en fellestjeneste som dette må være livssynsnøytral, sier hun.

– Er du fornøyd med at det tross alt ble et kompromiss?

– Ja, selvsagt. Resultatet er bedre enn hvis Kirkelig fellesråd hadde overtatt alt. Og jeg er spesielt glad for det siste, nemlig at saken blir tatt opp igjen hvis Gravferdsloven blir endret og kommunene får ansvaret for gravferdsforvaltningen, sier hun.

Les hele saksutredningen og vedtaket.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.