Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Vel blåst! Tre års eksistens må feires med kake og lys.

Vel blåst! Tre års eksistens må feires med kake og lys.

Tre år med Humanistisk Ungdom

Det er tre år siden Human-Etisk Forbund fikk sin egen ungdomsorganisasjon - Humanistisk Ungdom. Det ble feiret med kake og egenlaget bursdagssang.

Publisert:

Sist oppdatert: 17.08.2010 kl 11:08

Human-Etisk Forbunds ungdomsorganisasjon, Humanistisk Ungdom, ble startet på sommerleiren for humanistungdom på Tjøme for tre år siden*. I anledning dagen inviterte HU-leder Dan-Raoul Husøebø Miranda og organisasjonskonsulent Mari-Kristine Morberg til kakefest på kontoret.

Siden ungdommen i HU allerede hadde feiret bursdagen på sommerleiren i begynnelsen av august, studiestart står like for døren og store deler av de tillitsvalgte befinner seg ellers i landet, var det stort sett eldre støttespillere og HEF-ansatte som dukket opp og gratulerte.

- Takk til alle som har bidratt til å gjøre organisasjonen til det den er i dag! Det gjelder dere her, og alle ungdommene rundt omkring i landet, sa Dan-Raoul Husebø Miranda.

- Friskere i frasparket

Den første og nyvalgte lederen, Lars-Petter Helgestad, uttalte den gang at HU skulle være friskere i frasparket og mer aksjonistisk enn moderorganisasjonen.

Men det var ikke bare fryd og gammen. Noen HEF-tillitsvalgte var bekymret for at en ungdomsorganisasjon skulle svekke HEF, men i år har HU fått støtte fra fylkesledere som har ønsket mer satsning på HU fra HEFs side.

HU klarte målet om å få 300 medlemmer før årets slutt i 2007 - som var grensen for å motta statsstøtte - men klarte dessverre ikke få alle til å betale før årsslutt, og fikk derfor ikke offentlig støtte i 2008.

Siden har Humanistisk Ungdom vokst jevnt og trutt, om ikke så hurtig som man først trodde. I dag har organisasjonen omkring 1000 registrerte medlemmer, og 15 aktive lokallag over hele landet.

Aksjonistisk tilværelse

Blant de mer aksjonistiske tiltakene HU har gjennomført i løpet av sine første år, er demonstrasjon for nye lærebøker etter den skuffende revideringen av KRL-faget, avdøpingsseremoni foran Stortinget, . I 2008 fikk organisasjonen stor oppmerksomhet omkring sin "ørepropp-aksjon" mot skolegudstjenester, der HU'ere delte ut ørepropper under slagordet "DON'T PREACH in my School and I WON'T THINK in your church". I år kommer oppfølgeren - nå vil HU utdanne sine aktivister til inkluderingskonsulenter som kan påvirke elevråd og bidra til at skolene arrangerer inkluderende juleavslutninger som samler elever på tvers av tro og livssyn. En annen sak HU har engasjert seg i, er Den norske kirkes tilhørigeordning.

Hver sommer siden stiftelsen har HU også arrangert faglig og sosial sommerleir for ungdom - sist nå i begynnelsen av august - og det har blitt organisasjonens viktigste rekrutteringsredskap.

* Det var riktignok i går, Fritanke.no er litt i etterkant.