Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Oslo Aps stat/kirke-talsmannm, Frode Jacobsen, synes det er bra at Human-Etisk Forbund gjør hva de kan for å påvirke landsmøtedelegatene i Ap til å gjøre det rette, og roser gårsdagens avisbilag i Dagsavisen.

Oslo Aps stat/kirke-talsmannm, Frode Jacobsen, synes det er bra at Human-Etisk Forbund gjør hva de kan for å påvirke landsmøtedelegatene i Ap til å gjøre det rette, og roser gårsdagens avisbilag i Dagsavisen.

- Toget har ikke gått

#Frode Jacobsen liker ikke gårsdagens oppslag i Dagsavisen, der et flertall av fylkeslederne støtter Giske-løsningen i statskirkesaken. På helgas Ap-l...

Publisert:

Sist oppdatert: 18.04.2007 kl 23:37

Frode Jacobsen liker ikke gårsdagens oppslag i Dagsavisen, der et flertall av fylkeslederne støtter Giske-løsningen i statskirkesaken. På helgas Ap-landsmøte skal Jacobsen legge fram synspunktet til Oslo Ap, det eneste Ap-fylkeslaget som går for fullt skille.

Tekst og foto: Even Gran
Publisert: 19.4.2007

I går kunne Dagsavisen berette at Ap "samler seg om Giske-kirken". Avisa har ringt rundt til et utvalg fylkesledere i Ap og spurt hva de mener om forslaget til løsning på statskirkespørsmålet som Aps sentralstyre vedtok tidligere i år, også kalt "Giske-løsningen". Et flertall på sju fylkeslederne går for Giskes løsning, mens fire vil ha fortsatt grunnlovsfestet statskirke.

Vil ikke ha bastardløsning
Frode Jacobsen representerer Oslo Ap, det eneste fylkeslaget som går for fullt skille. Han har fått i oppdrag å presentere fylkespartiets syn på statskirkeordningen under Aps landsmøte til helgen, i et tre-minutters innlegg. Han tror ikke toget har gått for skille-tilhengerne.

- Selv om Dagsavisen har fått disse svarene, tror jeg mange av fylkeslederne egentlig ønsker et skille. Enkelte av dem tror kanskje bare toget har gått fordi sentralstyret har konkludert. Jeg håper jeg kan greie å overbevise noen av disse til å endre syn når vi får diskutert saken på landsmøtet, sier han.

Jacobsen synes landsmøtet bør konsentrere seg om hva partiet selv skal mene, uten å skjele for mye til hva som kan få flertall.

- Jeg håper det blir en reell debatt om hvilken modell vi vil ha, og da må vi tenke klart og prinsipielt. Kompromissene og forhandlingene bør komme i neste omgang, etter at partiet har fått et primærstandpunkt. En bastardløsning bør ikke være noe utgangspunkt her, sier han.

- Vil du og de andre statskirkemotstanderne på landsmøtet greie å dreie flertallet, tror du?

- Jeg håper og tror det er mulig å nå fram med gode argumenter. Jeg vil understreke at det ikke er noen i denne høringsrunden som har foreslått den løsningen som sentralstyret har falt ned på. Det er et godt bevis på dette er en kunstig modell.

- Hva tror du blir resultatet, hvis du skal være realistisk?

- Jeg er nok redd for at sentralstyrets vedtak går gjennom, kanskje med noen føringer om at man kan åpne for å skille stat og kirke senere, når "tiden er mer moden".

Stort mindretall i Oslo

Det var bare et knapt flertall som sikret at Oslo Ap gikk for fullt skille. Fylkeslaget var delt omtrent på midten, forteller Jacobsen. Den andre halvparten gikk for sentralstyrets vedtak.

Jacobsen understreker at disse representantene formelt vil være fristilt til å stemme som de vil på landsmøtet, men at det er tradisjon i Ap å være lojal mot flertallsvedtak.