Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk

Human-Etisk Forbunds nye nestleder er så godt som vegetarianer, bassist, har nesten sort belte i taekowndo og er lidenskapelig opptatt av et ryddig skille mellom stat og kirke. Foto: Arnfinn Pettersen

Tidenes yngste nestleder i HEF

HEFs nye nestleder, Anders Garbom Backe (24), er opptatt av at religiøse ikke er mindre intelligente selv om de tror på Gud. Men enda mer viktig er et ryddig skille mellom stat og kirke.

Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Human-Etisk Forbund

Publisert:

Sist oppdatert: 18.06.2015 kl 10:21

Helgens landsmøte i Human-Etisk Forbund (HEF) valgte avtroppende leder av Humanistisk Ungdom (HU), Anders Garbom Backe, til ny nestleder i Human-Etisk Forbund (HEF). Han er med sine 24 år den yngste nestlederen i forbundets historie. Han vant med 47 mot 43 stemmer.

Fritanke.no har tatt en prat med den ferske nestlederen om valget, hva som engasjerer ham og hvorfor han vil fronte organisasjonen.

– Det er veldig gøy. Jeg er rørt av all støtten. Men det ligger også et forventningspress i det om at jeg skal levere. Jeg liker det presset, og motiveres ofte av forventninger, sier Garbom Backe.

Forholdet stat-kirke

Han omtaler seg selv som organisasjonsnerd. Han har vært overbevist humanist siden ungdomsskolen og aktiv i ungdomsorganisasjonen omtrent like lenge. Hovedinteressen den gang som nå er forholdet mellom stat og kirke.

– Ryddighet mellom staten og kirken er viktig. Det handler blant annet om religion i skolen og hvor grensene for det livssynsåpne samfunnet skal gå. Her er det fortsatt mye å diskutere. I motsetning til hva mange tror påvirker forholdet mellom staten og kirken folk. Det har faktisk betydning hvordan dette er.

Dette er noe av det han ser frem til å jobbe med som nestleder. Han vil også ta det ut offentlig, og delta på de arenaer der han mener HEF bør synes. Økt synlighet er et uttalt mål. Internt er fanesakene rekruttering og det å ta vare på de frivillige.

– Har du noen saker utenfor HEF som du vil løfte frem?

– Jeg holdt på å si miljøvern, men det har jo blitt en HEF-sak nå. Det er jeg veldig glad for. Ellers er jeg veldig opptatt av dyrevelferd. Jeg lever nærmest helt vegetarisk. Vi har litt for lett for å bli for antroposentriske når vi setter mennesket i sentrum og glemmer da andre følende og tenkende vesener.

Nervepirrende

Selve valget i helgen omtaler han som nervepirrende. Frem til landsmøtet var han eneste kandidat til nestledervervet. Fredag ble sittende hovedstyremedlem og tidligere fylkesleder i Akershus, Terese Svenke lansert som nestlederkandidat. Lørdag opprettholdt valgkomiteen sin innstilling på Garbom Backe.

Det var imidlertid ikke gitt at Garbom Backe selv ville opprettholde sitt kandidatur. Han hadde brukt tre måneder på å bestemme seg da han ble spurt om å stille, og blitt fortalt at det skulle mye til før valgkomiteen ville se til en annen kandidat. Fredag fikk han høre at de var usikre.

– Jeg gikk i tenkeboksen da, og spurte meg selv: Er dette en kamp jeg vil ta? Er jeg virkelig den rette? Men så fikk jeg mange tilbakemeldinger fra folk om at jeg var best egnet til den jobben, og det motiverte meg til å fortsatt stille.

Ung alder

Alderen ble under landsmøtet brukt både for og mot ham. Han ble direkte kontaktet av folk som mente han ikke burde stille fordi han manglet erfaringer som først kommer med årene, eller at hans ungdom ville få forbundet til å fremstå useriøst. Noen mente alder var uten betydning. Mens andre igjen mente ungdommelig pågangsmot, nye tanker og ungt blikk bare ville være en fordel.

– Hva tenker du selv om din alder?

– Jeg er veldig heldig og har fått mye og bred erfaring de siste årene, både i HU og andre steder. Jeg har opplevd å få utvidet perspektivene og fått muligheter til å bidra med mine synspunkt. Men det er et stort ansvar, og det gjør meg ydmyk.

– Samtidig har jeg et håp om at andre unge skal se at alder ikke nødvendigvis er et hinder, så lenge en engasjerer seg. Uansett om du er 21, 23 eller 24 så handler det om mer at du evner å sette deg inn i saker og har noe fornuftig å melde, enn om alder.

– Mens vi snakker om alder. I etterkant av landsmøtet har blant annet en forsker som var tilstede som observatør pekt på et mulig aldersskille innad i HEF, der ungdommen er mer dialogorienterte enn enkelte andre. Er dette også ditt inntrykk?

– Det er ikke nødvendigvis et generasjonskille i seg selv. Men i HU ser man et tydelig skifte til en dialogorganasisjon. Det ser man særlig på den nye ledelsen, der alle tre har markert seg i blant annet UngDialog. Der er det også folk som kommer fra religiøs bakgrunn uten å ha brutt ut på noen aggressiv måte. De har bare akseptert at de tenker annerledes, men fortsatt har en dyp respekt for de religiøse.

– De er mindre opptatt av å snakke om religion som noe irrasjonelt og tullete. De mener ikke at religiøse er dumme; religiøse tenker bare annerledes og vi har veldig mye til felles. Jeg har møtt flere i den eldre generasjonen som mener religiøse er dumme, men dette finner du både blant unge og eldre.

Garbom Backe presiserer at han ikke oppfatter dette er utbredt i Human-Etisk Forbund.

Utfyllende duo

Human-Etisk Forbund befinner seg da også i spenningsfeltet mellom å være et livssynssamfunn og en interesseorganisasjon. Den påtroppende nestlederen mener begge deler er viktig. Og at i så måte sier han seg enig i at han og gjenvalgt leder Tom Hedalen utfyller og komplimenterer hverandre.

I sin tale til landsmøte la lederen større vekt på religionskritikken og interessepolitiske saker enn den dialogen HU fronter. Noen stor motsetning i lederduoen er det imidlertid likevel ikke snakk om.

– Jeg er kanskje mer dialogorientert. Men jeg er fortsatt humanist. Jeg er fortsatt ateist. Jeg er fortsatt uenig i hva de religiøse tror, og mener det er en feil måte å se verden på. Jeg er bare opptatt av at de ikke er mindre intelligente fordi de tror noe annet enn meg.

– Jeg vet at Tom er engasjert i religionskritikk. Det er jeg også. Men alle har forskjellige sider og retorikk. Vi må tåle de forskjellene.

Lederduoen har for øvrig kjent hverandre siden 2009. Den gang var det på Anders’ første stand for HEF. Senere har det blitt mange møter, og under hele perioden som samtidige leder for sine respektive organisasjoner har de hatt halvårige samarbeidsmøter. Den personlige relasjonen kaller han god.

Humanistisk arv

Sine unge år til tross er han altså ingen fersking i organisasjonen. Hans mor er også mangeårig medlem. Hun sitter i dag i fylkesstyret i Vestfold, og var blant delegatene på årets landsmøte.

– Er du arvelig belastet?

– Hehe. Det må sies at jeg engasjerte meg før mamma. Dette var første gang jeg var på en HEF-samling med mamma. Det var litt morsomt.

Garbom Backe hadde et forhold til kristendommen som fag på skolen. Hvor nøytral undervisningen var vil han ikke uttale seg om, men han opplevde religionshistorie som historie, og frem til han gikk i syvende trodde han på Gud, og ba om at han måtte vinne fotballkamper.

– Da spørsmålet om konfirmasjon kom, spurte mamma om jeg ville konfirmere meg humanistisk eller kristent. Jeg svarte bare "Humanistisk! Det er ikke noe spørsmål." Så begynte jeg å tenke på hva hun trodde. Jeg visste det ikke. Hun fortalte da at hun var medlem av HEF.

– Jeg visste ikke hvor mamma sto før jeg var 14. Jeg visste ikke at hun var humanist. Hun hadde vært veldig opptatt av at jeg ikke skulle ha noen påvirkning. Men det er selvsagt en påvirkning det også.

- Har du tid til noe annet enn Human-Etisk Forbund?

– Jeg er vant til å ha mange baller i luften. Men selv om jeg prioritere HEF først, har jeg blant annet snart sort belte i taekwondo og er instruktør. Jeg har også egentlig et band, der jeg spiller bass, som det kanskje kan bli litt liv i igjen. Og så må jeg jo ikke glemme samboeren min, som jeg har lovet mer tid til.

Personvern og datalagring

Lagring og logging av data

Ved å besøke dette nettstedet lagres noen tekniske data om din internettforbindelse og nettleser. Disse data kan kategoriseres som følger:

Informasjonskapsler

Dette nettstedet bruker cookies/"informasjonskapsler" for å forbedre funksjonalitet og brukeropplevelse.

Vis mer

Teknisk info

Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.

Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.

Brukerinformasjon

Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukerkonto eller kjøper tjenester i nettavisen vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.

Hvem lagrer vi data om?

Vanlige besøkende/lesere:

Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:

Vis mer

Innloggede brukere og abonnenter:

Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:

Vis mer

NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.

Tredjepartsaktører

Her finner du informasjon om våre samarbeidspartnere:

Vis mer

Dine rettigheter:

Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.

Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.

Vis mer


Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke, slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.

Vi tar ditt personvern på alvor

Fri Tanke bruker cookies (informasjonskapsler) til å personalisere annonser og forbedre nettstedet. Ved å benytte nettstedet aksepterer du at vi kan sette cookies i din nettleser.

Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.

Noe gikk galt! Vennligst forsøk på nytt.

Mer informasjon

Siden lastes nå på nytt...