Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
SVs Rolf Reikvam vil ikke ha noen "snikavvikling" av statskirken. Foto: SV

SVs Rolf Reikvam vil ikke ha noen "snikavvikling" av statskirken. Foto: SV

SV-Reikvam kritiserer «snikavvikling» av statskirken

#- Jeg synes ikke man skal fjerne den siste muligheten staten har til å styre kirken, sier SVs Rolf Reikvam. - Reikvam er inkonsistent, sier Kristin M...

Publisert:

Sist oppdatert: 18.09.2007 kl 12:52

- Jeg synes ikke man skal fjerne den siste muligheten staten har til å styre kirken, sier SVs Rolf Reikvam. - Reikvam er inkonsistent, sier Kristin Mile.

Tekst: Even Gran
Publisert: 18.9.2007

SV er det eneste partiet på Stortinget som utvetydig går inn for et fullt skille mellom stat og kirke. Men på Dagsnytt atten på NRK P2 sist fredag kritiserte likevel SVs stortingsrepresentant Rolf Reikvam Kirkerådet for å ville "snikavvikle" statskirkeordningen.

Utgangspunktet er at Kirkerådet ønsker å endre nominasjonsordningen for nye biskoper. I dag foreslår Kirken tre kandidater som staten kan velge mellom. I framtiden ønsker Kirkerådet å nominere kun én biskpekandidat overfor staten, fortalte Kirkerådets leder Nils-Tore Andersen til NRK. Dermed har ikke staten annet valg enn å utnevne den kirken foreslår.

Naturlig med statsutnevnte biskoper
SVs Rolf Reikvam kritiserte forslaget i en debatt med Andersen på Dagsnytt atten sist fredag. Han mente det var et forsøk på "snikavvikling" av statskirken.

- Jeg synes statskirkeordningen er merkelig, men det er ikke merkelig at vi har en statsråd som utnevner biskoper. Det er en helt naturlig konsekvens av at vi har en statskirke, sa han.

Reikvam understreket at han vil "avvikle statskirkeordningen", men at det "ikke bør skje på denne måten".

Da programlederen spurte om han fryktet at en slik omlegging ville gjøre det lettere å få inn konservativt kristne som biskoper, svarte Reikvam at han først og fremst var redd for at statskirken skulle bli avviklet uten en "skikkelig debatt".

- Dette kan bety at hvis visse deler av kirken mobiliserer, så øker sjansen for at vi får biskoper som vi ellers ikke ville ha fått, men jeg frykter ikke dette så mye. Det jeg frykter er at man prøver å avvikle statskirken uten at man har en god og skikkelig debatt i forkant, sa Reikvam til NRK.

Inkonsekvent av Reikvam

- Jeg kan ikke skjønne hvorfor Reikvam som statskirkemotstander skulle være imot dette forslaget, sier generalsekretær i HEF, Kristin Mile.

Hun stusser over at en representant fra et parti som står sammen med HEF i ønsket om å få et fullt skille mellom kirke og stat, protesterer mot et forslag som vil fremme nettopp dette.

- Dette synes jeg er inkonsekvent av Reikvam. Forslaget fra kirken er jo svært godt. Det vil sikre dem større selvstyre og redusere statens makt, innenfor dagens statskirkeordning. Det må vel en statskirkemotstander applaudere, sier Mile.

Hun legger til at man ikke skal se bort fra at et endelig skille mellom stat og kirke kan framskyndes av den politikken Kirkerådet nå foreslår.

- Hvis statens reelle styring over kirken reduseres gjennom dette, skal man ikke se bort fra at det i neste omgang vil bli lettere å argumentere for et fullt skille også formelt. Så Reikvams motstand mot forslaget er helt uforståelig, sier hun.

Mile stusser videre over Reikvams utsagn om at statskirkeordningen gjennom dette kan "avvikles uten en skikkelig debatt".

- Jeg skjønner ikke hvilken ytterligere debatt det er Reikvam etterlyser? Vi har jo hatt flere store utredninger om dette. Debatten har gått livlig hele tiden, og de politiske partiene har tatt sine standpunkter. Så hvilken ekstra debatt er det Reikvam ønsker seg? spør Mile.

Rolf Reikvam er ikke tilgjengelig for kommentar denne uka.

Se pressemelding fra Kirken om den foreslåtte nyordningen til bispevalg