Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Dette produktet er nå på vei ut av Hjelpemiddeldatabasen til NAV.

Dette produktet er nå på vei ut av Hjelpemiddeldatabasen til NAV.

"Strålingsbeskyttelse" fjernes fra NAVs hjelpemiddelbase

NAV fjerner produktet «Memonizer COMBI» fra sine nettsider. Produktet påstås blant annet å beskytte mot trådløse nett, ionisk ubalanse og «geopatiske forstyrrelser».

Publisert:

Sist oppdatert: 22.01.2013 kl 15:32

Det finnes ingen troverdig forskning som tyder på at stråling fra mobilnett eller wifi-stasjoner er skadelig. Likevel finnes det en rekke produkter som tar sikte på å beskytte folk mot dette ikke-dokumenterte problemet.

«Memonizer COMBI» er ett av dem. Dette selges av nettbutikken Imedvind, og blir i dag profilert i NAVs hjelpemiddeldatabase.

På presentasjonen under NAVs logo kan vi blant annet lese at «Memonizer COMBI» reduserer svevestøvet i luften og «balanserer naturlig negative og positive ioner i alle rom». Produktet påstås videre å nøytralisere negativ påvirkning fra blant annet trådløse nett, telemaster osv, samt «geopatiske forstyrrelser som påvirker helsen». Det påstås at produktet har målbar effekt på inneklima og ionebalansen i alle rom.

Fjerner produktet

Seniorrådgiver i Nav, Inger Granum Holstad, skriver i en epost til Fritanke.no at NAV alltid sjekker om informasjonen som leverandører oppgir er så nøytral og faktaorientert som mulig, før de eventuelt legger det ut på Hjelpemiddelbasen. Ut over dette har ikke NAV noe ansvar for innholdet, understreker hun.

– Lenke/henvisning til leverandørens egen hjemmeside og email-adresse oppgis alltid, slik at den enkelte kan finne ytterligere informasjon eller eventuelt kontakte firma ved behov. Det blir opp til den enkelte bruker, pårørende og hjelpeapparat å vurdere det aktuelle hjelpemiddelet og effekten av dette, skriver Granum Holstad.

Hun poengterer at det ikke finnes noen offentlig godkjenningsordning for hva som er et hjelpemiddel. Dette styres derfor av den enkelte brukers behov. Hjelpemiddeldatabasen er åpen for å vise alle typer produkter som kan være aktuelle hjelpemidler, uavhengig om det er brukeren selv som bestiller og betaler produktet eller om brukeren får innvilget utlån eller stønad fra Nav, får vi vite.

Holstad forteller at Nav også tidligere har fått en henvendelse om «Memonizer COMBI» som påpeker at produktet mangler faktaopplysninger om effekt.

– På bakgrunn av denne og din henvendelse, har vi besluttet at vi ikke lenger ønsker å presentere produktet i Hjelpemiddeldatabasen, og vil gjøre leverandøren oppmerksom på dette, skriver Granum Holstad.

I skrivende stund ligger produktet fortsatt ute. Hvis denne lenka fortsatt fungerer, er ikke produktet fjernet ennå.

– Teknovrøvl

Fysiker Alvin Brattli, skriver i en kommentar på Ingen liker å bli lurt at forklaringen på hvordan «Memonizer COMBI» og tilsvarende produkter er ment å virke, ser ut til å være teknovrøvl fra ende til annen.

– De bruker ord og terminologi hentet fra fysikken, men teksten er åpenbart skrevet av noen helt uten forståelse for fysikk, eller av noen som bevisst er ute etter å skrive nonsens, skriver Brattli.

Om et relatert produkt på nettbutikken Imedvind, nemlig et produkt som skal beskytte en hel buss mot stråling og «elektrosmog» mm., skriver Brattli at det er fullstendig utelukket at en liten dings montert på bilbatteriet skal kunne gjøre det reklamen sier.

– Om den kunne gjøre det reklamen sier, ville du ikke kunne bruke en mobiltelefon ombord i bussen. Radioen i bussen, GPS-en og radiokommunikasjonen sjåføren har med sentralen ville ikke fungere. Om noen av disse tingene fungerer på en buss som har utstyret installert, så gjør ikke produktet det det lover. Dette burde være enkelt å finne ut av, mener Brattli.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus