Klargjør siden...
Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Tre av tre innmeldte bøker fra Humanist forlag ble antatt av innkjøpsordningen i den siste runden. Det har ikke forlagssjef Anitra Figenschou (innfelt) noe imot.

Tre av tre innmeldte bøker fra Humanist forlag ble antatt av innkjøpsordningen i den siste runden. Det har ikke forlagssjef Anitra Figenschou (innfelt) noe imot.

Strålende fornøyd forlagsredaktør

Det er i ferd med å løsne for Humanist forlag etter en periode med trange tider. Nylig fikk de full uttelling fra Kulturrådet. Alle de tre påmeldte titlene ble antatt.

Publisert:

Sist oppdatert: 28.10.2011 kl 14:00

Humanist forlag har slitt i det siste. I 2009 ble de for eksempel nødt til å kutte en stilling.

Men nå er tiden i ferd med å snu for forlaget, som holder til i samme hus som Human-Etisk Forbund i Oslo. Nylig ble alle de tre påmeldte titlene til Kulturrådets innkjøpsordning for ny norsk sakprosa kjøpt inn. Dette betyr 400.000 kroner i økte inntekter.

De innkjøpte titlene er:

Det betyr at to bøker av Erik Tunstad er kjøpt inn de siste årene. I 2009 ble hans bok Darwins teori. Evolusjon gjennom 400 år også antatt.

100% treffrate

Humanist forlag utgir nesten bare sakprosa, og her er det mye vanskeligere å bli antatt enn i innkjøpsordningen for skjønnlitteratur der nesten alt blir kjøpt inn og forfattere som ikke kjøpes inn blir omtalt som "nullet".

– Tidligere ble rundt halvparten av alle sakprosabøker kjøpt inn, men nå har andelen sunket til rundt 30 prosent. Dette gir oss en treffrate på 100 prosent denne gangen. Jeg tror ikke noen andre forlag kan skilte med det samme i denne runden, sier en smilende forlagsredaktør Anitra Figenschou.

Å bli kjøpt inn av innkjøpsordningen betyr at rundt 1000 eksemplarer av hver bok blir kjøpt og spredt til landets folkebibliotek. Innkjøpet betyr også økte inntekter til forfatteren. Forlaget må øke forfatterens andel av salget fra 13 til 22 prosent - en utgift forlaget delvis får kompensert.

Dyktige forfattere og redaksjonsmedarbeidere

Anitra Figenschou mener æren for fulltrefferen denne gangen må deles mellom forfatterne og det redaksjonelle arbeidet som forlaget har bidratt med.

– Det er ikke matematikk i at man får hver tredje bok antatt, selv om 30 prosent kjøpes inn. Man må være dyktig. Denne gangen har vi hatt strålende dyktige forfattere, i tillegg til at vi har jobbet veldig godt redaksjonelt. Så dette har vi litt ære for alle sammen, sier Figenschou.

Opp fra bølgedalen

Forlagssjefen forteller at salget har tatt seg opp i det siste. Dette gjelder både direktesalget som for det meste skjer via nettsidene, og salget ute i bokhandlene.

– Vi har hatt et godt salg av de nye titlene våre. Sekter av Audhild Skoglund går godt. Det gjør også Juks av Erik Tunstad. I tillegg har backlistesalget tatt seg opp. Det egoistiske genet at Richard Dawkins er en gammel tittel der salget har økt veldig etter at pocketutgaven kom ut. Dette er jo en bok som har blitt en klassiker etter at vi fikk den oversatt i 2002. Også bøkene som har kommet på pensum ulike steder, som Broer ikke murer, Menneskerettigheter en innføring og Kvinnereisen går bra, forteller hun.

Den eneste nedturen er at andreopplaget av Levi Fragells memoarer "Vi som elsket Jesus" ikke har gått like godt som forventet. Dette var en bok som solgte så godt at hele førsteopplaget forsvant. Forlaget bestilte dermed et nytt opplag, men det har ikke solgt like godt.

– Uansett er dette en tittel som kommer til å selge jevnt og trutt i årene framover, så jeg tror nok det er greit å ha et lite lager av den, sier Figenschou.

Kommentarfeltet er stengt mellom kl 23:00 og kl 06:00 norsk tid.