Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Her er de fire som skiller seg ut så langt. Ski, Gjesdal, Tjøme og Porsgrunn kommuner vil ha fullt skille mellom kirke og stat.

Her er de fire som skiller seg ut så langt. Ski, Gjesdal, Tjøme og Porsgrunn kommuner vil ha fullt skille mellom kirke og stat.

Stort flertall for statskirke blant kommunene

#Fritanke.no har gått gjennom Gjønnes-høringssvarene fra kommunene etter at høringsfristen gikk ut 1.desember. 77,4 prosent av de som tar stilling øns...

Publisert:

Sist oppdatert: 05.12.2006 kl 23:17

Fritanke.no har gått gjennom Gjønnes-høringssvarene fra kommunene etter at høringsfristen gikk ut 1.desember. 77,4 prosent av de som tar stilling ønsker å videreføre dagens ordning med grunnlovsforankret statskirke. Kun fire kommuner ønsker fullt skille; Gjesdal, Tjøme, Ski og Porsgrunn.

Tekst: Even Gran
Publisert 6.12.2006

Da Fritanke.no klikket seg gjennom Kirke- og kulturdepartementets liste over kommuner som har levert høringsuttalelse i går ettermiddag, var det 154 kommuner som hadde levert høringssvar.

17 av disse tar ikke stilling til selve hovedspørsmålet. Av de 137 som tar stilling, ønsker 106 å videreføre statskirkeordningen som i dag, og at denne forankres i Grunnloven. Dette utgjør 77,4 prosent av de kommunene som har bestemt seg.

27 kommuner (19,7 prosent) ønsker mellomløsningen. Det vil si at alle formuleringer om kirke og statsreligion fjernes fra Grunnloven, og at det opprettes en ny kirkelov.

Bare fire kommuner (2,9 prosent) ønsker fullt skille mellom stat og kirke. Det er Gjesdal kommune i Rogaland, Ski i Akershus, Tjøme i Vestfold og Porsgrunn i Telemark.

Mens Ski og Tjøme går inn for fullt skille - at Den norske kirke fristilles og behandles på samme måte som alle andre tros- og livssynsamfunn, er kommunestyret i Gjesdal mer uklar på dette punktet. De tilrår at dagens statskirkeordning blir opphevet og at "nærare og mer detaljerte reglar for finansiering av ei ny folkekyrkje må utarbeidas". I Porsgrunn ble saken bare behandlet i Formannskapet med et lite flertall for fristilling.

To kommuner er svært nær et flertall for fullt skille. I Horten kommune tapte tilhengerne av fullt skille med én stemme (15) mot de som ville ha mellomløsningen (16). Øvre Eiker kommune var også nær ved å gå for fullt skille. Det var 19 representanter som ønsket dette, mens 20 stemte for fortsatt grunnlovsforankret statskirke.

Likegyldigheten vinner
Likevel, hvis det skal kåres en virkelig vinner i statskirkedebatten, må det være likegyldigheten. 277 av landets 431 kommuner har ennå ikke uttalt seg. Blant dem landets to største byer, Oslo og Bergen.

En henvendelse til Oslo kommune viser at hovedstaden faktisk har tenkt å uttale seg, men at saken ikke har blitt tatt opp i Bystyret ennå.

Bergen kommune forteller at det har vært treghet i saksbehandlingen, og at det fortsatt ikke er avklart politisk om Bergen velger å uttale seg i saken.

Lav oppslutning også i intern Ap-høring

Det er ikke bare i den statlige høringen det har vært dårlig oppslutning. I den interne høringen i Ap var det særdeles dårlig oppslutning. Kun 48 av partiets 1200 lokallag prioriterte å svare.