Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Gravferdsrådgiver Vinjar Tufte og seremonisjef Lene Mürer i Human-Etisk Forbund mener staten må informere bedre. – Det er alarmerende at så få kommuner kjenner til tilskuddsordningen, sier de.
 Foto: Even Gran

Gravferdsrådgiver Vinjar Tufte og seremonisjef Lene Mürer i Human-Etisk Forbund mener staten må informere bedre. – Det er alarmerende at så få kommuner kjenner til tilskuddsordningen, sier de. Foto: Even Gran

Stor uvitenhet om seremonirom i kommunene

– Et brudd med statskirkeforliket, sier Human-Etisk Forbund.

Sju av ti kommuner vet ikke at de kan søke staten om støtte til å få bygd livssynsnøytrale seremonirom. – Staten løper fra ansvaret, sier Lene Mürer i HEF.

Publisert:

Sist oppdatert: 02.09.2015 kl 11:56

I en undersøkelse utført av Norgesbarometeret for Human-Etisk Forbund, går det fram at sju av ti ordførere og rådmenn, ikke vet at de kan søke støtte for å bygge livssynsnøytrale seremonirom.

Norgesbarometeret har spurt 237 ordførere og rådmenn i norske kommuner unntatt Oslo. 71 prosent av dem kjenner ikke til regjeringens tilskuddsordning for livssynsnøytrale seremonirom. 22 prosent kjenner til ordningen, og sju prosent vet ikke.

Akershus skiller seg positivt ut. Her kjenner 64 prosent til ordningen, mens 27 prosent ikke vet. For alle de andre fylkene, er det uvitenheten om ordningen som dominerer.

Sogn og Fjordane kommer dårligst ut, der 92 prosent av ordførerene og rådmennene er uvitende om ordningen. Uvitenheten er jevnt fordelt ut over partiene, og det er heller ingen nevneverdig forskjell mellom ordførere og rådmenn.

– Departementet har sviktet

Det har blitt hevdet at tilskuddsordningen til livssynsnøytrale seremonirom er mislykket fordi det er så få som søker. Resultatet fra spørreundersøkelsen blant rådmenn og ordførere kan imidlertid tyde på det ikke er interessen der skorter på, men kunnskapen.

Seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Lene Mürer, mener departementet har sviktet.

– Når så få av toppfolkene i kommunene kjenner til ordningen, har det opplagt sviktet et sted. Departementet må informere bedre og gi tydelige signaler før de kan konkludere med at det ikke er noen interesse, sier hun.

Hvor blir utredningen av?

Mürer minner om at det store forliket om statskirken fra 2008 der alle partier ble enige om at det bør arbeides for å lovfeste kommunenes ansvar for å tilby livssynsnøytrale seremonirom. I avtalens pkt. 6 står det som følger:

«Det skal igangsettes en utredning med sikte på lovfesting av et kommunalt ansvar for at livssynsnøytrale seremonirom finnes til bruk ved gravferd og ved ekteskapsinngåelse. Utredningen skal blant annet utrede spørsmålet om finansiering».

Mürer lurer på hvor det denne utredningen blir av.

– Når alle partier vedtar at det skal utredes en mulig lovfesting, så må departementet følge opp. Her har de forsømt seg. Human-Etisk Forbund kommer til å følge opp denne saken, sier hun.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus