Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
De fleste brukte nettskjemaet for å registrere barn slik at HEF kan få offentlig støtte. Mange brukte også sms.

De fleste brukte nettskjemaet for å registrere barn slik at HEF kan få offentlig støtte. Mange brukte også sms.

Over en million i økte tilskudd:

Stor suksess for barneregistrering

Det var ingen dårlig ide å sende brev til 30.000 HEF-medlemmer med oppfordring om å registrere barn under 15 år. Så langt kan forbundet kreve offentlig støtte for over 1300 nye hoder.

Publisert:

Sist oppdatert: 13.11.2012 kl 12:31

Støttemodellen for tros- og livssynssamfunn utenfor statskirken er slik at man kan kreve støtte for alle barn av medlemmer, fra de er nyfødt. Dette er problematisk for Human-Etisk Forbund, som ikke aksepterer medlemmer under 15 år.

Forbundet har likevel lagt seg på en kompromisslinje der medlemmer (over 15 år) frivillig kan registrere barna sine slik at forbundet kan kreve offentlig støtte for dem. Denne registreringen innebærer på ingen måte medlemskap, og barna blir automatisk strøket når de blir 15 år. Det offentlige yter like mye støtte for disse barna pr. hode som man får pr. voksne medlem.

I noen år har Human-Etisk Forbund levd med den paradoksale situasjonen at antallet barneregistreringer har gått ned, mens antall medlemmer har økt.

For å gjøre noe med dette, sendte forbundet i slutten av oktober ut rundt 30.000 brev til hovedmedlemmer mellom 22 og 55 år og oppfordret dem til å registrere barna sine, slik at forbundet kan kreve offentlig støtte for dem.

Over én million ekstra

Brevet har gitt gode resultater. Den 12. november hadde forbundet fått registrert 1316 nye barn under 15 år. Dermed er totaltallet oppe i 8127 registrerte barn. Hvis vi legger til grunn at man i snitt får 800 kroner pr. hode i offentlige tilskudd fra stat og kommuner, betyr dette en økning til Human-Etisk Forbund i 2013 på over én million kroner.

Her er det imidlertid mer å hente. Hvis forbundet hadde hatt like mange barn registert i i forhold til medlemstallet i dag som i 1997, ville det totale antallet barn ha vært på rundt 16.000.

Brevet som ble sendt ut den 24. oktober oppfordret medlemmene til å registrere barn enten gjennom papirbrev, på nettet, eller på sms. Her er det nettskjemaet som har vært suverent mest brukt, forteller generalsekretær i Human-Etisk Forbund, Kristin Mile.

– Registrering av barn er kontroversielt. Har forbundet fått noen utmeldinger på grunn av denne henvendelsen?

– Det har vært en håndfull negative reaksjoner, men ikke noe å snakke om, sier hun.

Mile mener det gode resultatet er en påminnelse om at forbundet kanskje burde ha gjort dette tidligere.

– Vi har hatt en nedgang i antall registrerte barn de siste årene til tross for stigende medlemstall. Kanskje det skyldes at vi ikke har informert godt nok, eller på riktig måte. Nå har vi imidlertid funnet en måte som har gitt effekt, så dette kommer vi nok til å følge opp, sier hun.

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus