Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Fylkesmannen i Aust-Agder setter foten ned for bordvers i skolen der man "ber for" eller "velsigner" maten.

Fylkesmannen i Aust-Agder setter foten ned for bordvers i skolen der man "ber for" eller "velsigner" maten.

Stopper kristen bordbønn i skolen

Fylkemannen i Aust-Agder sier klart nei til bordvers i skolen der det "bes for maten" eller at "maten velsignes". Det betyr tommelen ned for "O du som metter liten fugl".

Publisert:

Sist oppdatert: 26.11.2009 kl 13:25

Arendal bystyre oppfordret i januar skolene i kommunen til å "benytte seg av bordvers/dikt som en del av formidlingen av god bordskikk og som en trygg ramme rundt måltidet", samt legge til rette for "utdeling av religiøs litteratur". I tillegg pålegger bystyret kommunens rektorer å arrangere minst en skolegudstjeneste i året.

Vedtaket ble sendt til Fylkesmannen for lovlighetskontroll i januar i år, og nå har svaret kommet.

Fylkemannen i Aust-Agder viser til tidligere vedtak og konstaterer at bruk av "bordvers" ikke i utgangspunktet anses å være i strid med opplæringsloven. Det pekes på at slik synging fort kan sies å være forkynnende, og at måten bordvers-syngingen presenteres og gjennomføres på, derfor må være "objektiv, kritisk og pluralistisk".

Det heter også i redegjørelsen at det "ikke bare kan brukes bordvers med kristent innhold" ettersom jevnlig bruk av bordvers med kristent innhold lett kan anses som forkynnelse og ikke objektiv, kritisk og pluralistisk formidlet kunnskap.

Hvilke "bordvers med kristent innhold" Fylkesmannen anser som akseptable, innsnevres imidlertid sterkt gjennom denne formuleringen: "dersom det fremstår som at det skal bes for maten eller at maten skal velsignes, så er det ikke anledning til dette i den offentlige grunnopplæringen".

Det betyr at kristne bordbønner og bordvers i praksis er utelukket, ettersom kjernen i de aller fleste kristne bordbønner nettopp er at man "ber for" eller "velsigner" maten.

Fylkesmannen finner for øvrig ingenting ulovlig i det konkrete vedtaket til Arendal kommune, ettersom dette ikke oppfordrer til kristen bordbønn spesifikt. Vedtaket lyder som følger: "Småskolen oppfordres til å benytte seg av bordvers/dikt som en del av formidlingen av god bordskikk og som en trygg ramme rundt måltidet".

Godt at fylkesmannen sier fra

- Jeg tolker denne utredningen slik at det er lov til å lære om bordvers og bønn, men at det ikke er tillatt å synge bordvers der man ber for eller velsigner maten som rutine i skoledagen, sier Hans Christian Nes, skolerådgiver i Human-Etisk Forbund.

Han synes det er godt å se at Fylkesmannen i Aust-Agder gjør jobben sin.

- Det skulle bare mangle at norske myndigheter ikke følger opp den kritikken som kom i Den Europeiske menneskerettighetsdomstolen. Her gjør de jobben sin og setter begrensninger som fører til at kristne bordvers i praksis er utelukket, sier Nes.

Han poengterer at nøkkelen til alt som har med religion og livssyn å gjøre, er at man skal lære om, men ikke delta.

Dette betyr at kristne bordvers der man "ber for" eller "velsigner" maten må være utelukket, sier Nes.

Kommunalt pålegg om julegudstjenester er ok

Fylkesmannen i Aust-Agder har ellers godkjent som lovlig Arendal kommunes vedtak om å pålegge skolene i kommunen å arrangere minst en skolegudstjeneste årlig.

Fylkesmannen presiserer de samme begrensningene når det gjelder dette, som Utdanningsdirektoratet tidligere har gått ut med; En skolegudstjeneste kan ikke ha preg av å være semesteravslutning, og det må tilbys et fullverdig alternativ for de som ikke ønsker å delta.

Fylkesmannen legger seg med andre ord ikke opp i om det er den enkelte rektor som bestemmer at det skal være skolegudstjeneste, eller om dette bestemmes felles for alle skolene i en kommune, i kommunestyret. Fylkesmannen anser Arendal kommunes vedtak å være innenfor det et kommunestyre har myndighet til å gjøre.

Ikke bare religiøs litteratur

Arendal kommune oppfordrer videre kommunens skoler til å "ta imot religiøs litteratur, og finne en hensiktsmessig måte å formidle dette til elever som ønsker å motta det på" samt å "legge til rette for at personer fra ulike religioner som er representert i elevflokken får slippe til med informasjon".

I begge disse tilfellene finner Fylkesmannen vedtaket lovlig, men presiserer at det er viktig med fritaksrett, varsling, og generell likebehandling.

Fylkesmannen kritiserer imidlertid kommunens formulering om at skolene må "ta imot religiøs litteratur". Her presiseres det at også ikke-religiøse grupperinger må være velkommen til å dele ut litteratur på lik linje som andre.

Saksansvarlig hos Fylkesmannen i Aust-Agder, Karen Junker, har ikke vært tilgjengelig for kommentar i dag.

Les utredningene fra Fylkesmannen i Aust-Agder her