Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Fagsjef i Human-Etisk Forbund og tidligere partisekretær for SV, Bente Sandvig, advarer mot å se på islam og islamisme som samme ting. Muslimer må være en del av vår felles kamp mot ekstremisme og terror, mener hun.
 Foto: Til høyre: Merete Haseth/HEF

Fagsjef i Human-Etisk Forbund og tidligere partisekretær for SV, Bente Sandvig, advarer mot å se på islam og islamisme som samme ting. Muslimer må være en del av vår felles kamp mot ekstremisme og terror, mener hun. Foto: Til høyre: Merete Haseth/HEF

– Skivebom fra Solhjell og Raknes om islam

Tidligere SV-topp Bente Sandvig går hardt ut mot partikollegers forslag om «fem prinsipp for religion i nye Noreg».

Publisert:

Sist oppdatert: 18.05.2017 kl 14:22

På mandag denne uka lanserte Bård Vegar Solhjell og Ketil Raknes fra SV «fem prinsipp for religion i nye Noreg» i VG. Førstnevnte er storingsrepresentant for partiet, mens Raknes var statssekretær for Solhjell da han var miljøvernminister i den rødgrønne regjeringen (2012-2013).

Solhjell og Raknes maler et bilde av et Norge der folk flest er sekulære, men at vi nå trues et stadig mer konservativt og politisk islam som verken anerkjenner noe skille mellom stat og religion, eller mellom politikk og religion.

For at det sekulære verdisynet på den ene siden, og det religiøse på den andre, skal gå sammen, lanserer Solhjell og Raknes fem prinsipp som de mener Norge bør bli tøffere både til å definere og håndheve. Det mest sentrale er at staten må være livssynsnøytral og at religionen må være tilbaketrukket i samfunnet, også kristendommen.

De argumenterer blant annet for full skille mellom stat og kirke og at skolen må være fri for forkynning og religiøst press.

Dernest bør alle innbyggere sette norske fellesskapsverdier foran religiøse krav, noe som blant annet bør føre til forbud mot ansiktsdekkande plagg som nikab og burka i utdanningssystemet samt forbud mot kjønnsdelt svømmeundervisning. Hensynet til det norske fellesskapet må stå over enkelte foreldres rett til å underlegge barna sine strenge religiøse krav, mener de to.

– Man skal være norsk først, og religiøs etterpå, fastslår Solhjell og Raknes.

Det holder ikke å få panikk og foreslå forbud

Bente Sandvig er fagsjef i Human-Etisk Forbund og tidligere partisekretær for SV.

Hun får en følelse av ubehag av å lese utspillet fra sine partifeller. Spesielt reagerer hun på det underliggende premisset om at islam uvegerlig leder til islamisme – altså politisk islam. I tillegg er hun kritisk til at Solhjell og Raknes lanserer et stort norsk «vi» som etter hennes mening framstår som alt for trangt.

– Det stemmer jo ikke at vi alle er så hjertens enige. Politikk handler om ulike verdier, interesser og motsetninger som bryner seg på hverandre. Så også på livssynsområdet, poengterer Sandvig.

Hun mener en følelse av panikk i møtet med ting man ikke liker, ikke er grunn god nok til å rope på forbud og restriksjoner.

– I et land som holder ytringsfriheten høyt, er det ironisk at man samtidig vil begrense en bestemt gruppes rett til religiøse ytringer. Solhjell og Raknes blander problemstillinger, og svarer med enkel medisin. Jeg er ganske sikker på at en slik konfronterende tilnærming skaper flere problemer enn den løser, sier Sandvig.

– Det er neppe mangel på kritikk av islam som er problemet

Sandvig mener det er vanskelig å finne dekning for at en skarp, konfronterende linje har skapt positive resultater og god integrering.

– Solhjell og Raknes ser også ut til å mene at «faren fra islam» er noe vi vil demme opp for hvis vi blander oss borti kvinners bekledning og holder religion på bakrommet. Men Frankrike har med sin konfronterende linje når det gjelder bekledning ikke klart å sikre lojalitet til sitt sekularistiske prosjekt, sier hun.

Sandvig mener at det neppe er mangel på kritikk av islam som er problemet i dagens Norge, og anklager Solhjell og Raknes for å overse mangfoldet innenfor religionen.

– Noe av det de foreslår er fornuftig, men mye av problembeskrivelsen og forslagene til løsninger blir skivebom. Solhjell og Raknes presenterer en ensidig og farlig oppfatning av at islam er lik islamisme, mens realiteten er at det er mange og ulike trender innen islam i Europa, sier hun.

– Muslimer må være med i kampen mot ekstremisme

Sandvig mener løsningen ligger i å mobilisere alle gode krefter, også muslimers – i kamp mot mørkemennene og ekstremisme.

– Hvorfor trekkes ikke de det her snakkes om med i prosessen med å utforme det nye Norge? Staten skal være sekulær og livssynsnøytral, men det finnes bedre og mer inkluderende måter å organisere det sivile samfunnet på, enn å stille menneskerettslig utfordrende krav til innbyggere med en bestemt religion, slår hun fast.

Går ut i VG med Kohn og Joys

Sandvig varsler at hun har sendt et innlegg til VG om saken sammen med forstander i Det mosaiske trossamfunn Ervin Kohn, samt leder i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, Ingrid Rosendorf Joys.

Her lanserer de tre sine egne fem punkter for en god integrering.

Oppdatert

Svaret fra Bente Sandvig, Ervin Kohn og Ingrid Rosendorf Joys: – Ja til et liberalt og inkluderende Norge (VG 26. september 2016)

Vær velkommen til å delta i debatt på Fritanke.no. Vi ønsker en saklig og begrunnet debatt. Skarp kritikk må gjerne fremmes, men vi forventer at debattanter overholder alminnelig folkeskikk og norsk lov. Kommentarer som bryter med dette, kan bli slettet uten varsel eller begrunnelse. Fri tanke forbeholder seg retten til å svarteliste brukere ved spamming, personangrep, usaklige kommentarer og lignende.

Vi forbeholder oss retten til å sitere kommentarer fra Fritanke.no i Fri tankes papirutgave.

blog comments powered by Disqus