Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Slik ser det ut i det som nå skal hete "Sállirsalen".
 Foto: Tromsø kommune

Slik ser det ut i det som nå skal hete "Sállirsalen". Foto: Tromsø kommune

Seremonihuset i Tromsø ble ikke «krematorium» likevel

Human-Etisk Forbund er fornøyd med det nye navnet.

Publisert:

Sist oppdatert: 26.02.2018 kl 12:04

Tromsø kommune har fått et nytt seremomihus i bydelen Sandnessund på Kvaløya. Det livssynsnøytrale seremonirommet ligger vegg i vegg med byens krematorium. Selve seremonirommet har så langt blitt kalt «Nordlyssalen», men hele anlegget – både krematoriet og seremonirommet – har blitt hetende «Tromsø krematorium».

Det har ikke lokallaget til Human-Etisk Forbund i ishavsbyen vært noe særlig fornøyd med.

– Hvem vil gifte seg i et krematorium? har lokallaget spurt, og heller foreslått at navnet burde bli «Sandnessund seremonihus».

HEF har blant annet opplevd at folk har droppet å gifte seg i lokalet på grunn av navnet.

– Paret ville ikke invitere til bryllup i et krematorium og valgte heller et annet sted, sa Sissel Elisabeth Nordnes fra Tromsø Human-Etisk Forbund til avisa iTromsø i mai i fjor.

Det har vært stor debatt om saken i Tromsø det siste året, med mange tildels kreative navneforslag.

«Sállir seremonihus»

I forrige uke ble det endelig bestemt hva bygningen skal hete. Formannskapet vedtok den 20.2. at navnet på seremonihuset blir «Sállir seremonihus», mens selve seremonirommet blir «Sállirsalen».

Krematoriet som ligger vegg i vegg skal fortsatt hele «Tromsø krematorium».

Det var et flertall fra Ap, Venstre, SV og Rødt som la fram dette som fellesforslag. Et mindretallet på tre fra Høyre og Frp stemte imot. Innstillingen fra rådmannen gikk ut på å kalle krematoriet «Tromsø krematorium», mens selve seremonirommet skulle beholde navnet «Nordlyssalen».

Ordet «seremonihus» er viktigst

Tromsø Human-Etisk Forbund er svært fornøyd med vedtaket.

– Vi foreslo Sandnessund seremonihus, men det er helt greit å kalle det Sállir seremonihus. Sállir er det samiske navnet på Kvaløya der seremonihuset ligger. Dette navnet er helt uproblematisk for oss, sier Aud Tåga til Fritanke.no. Hun er den som har jobbet mest med denne saken på vegne av Tromsø Human-Etisk Forbund.

Det som har vært viktig for lokallaget var at ordet «seremonihus» ble beholdt, og at navnet ble frikoblet fra krematoriet ved siden av.

– Det er vanlig å sette ordet «hus» bak offentlige bygg som er ment for alle, slik som kulturhus eller rådhus. Det har vært viktig for oss på koble oss på denne navnetradisjonen og de signalene den gir om felles bruk, sier hun.

Tok for lang tid

Tåga synes det er uprofesjonelt av kommunen at det tok så lang tid fra bygningen stod ferdig til det ble vedtatt et endelig navn.

– Dette bruker jo å være bestemt lang tid i forveien, for eksempel hvis det skal bygges en skole eller et bibliotek. Det er synd at bygningen stod ferdig i over et år før navnet ble bestemt, sier hun.

Tåga forteller at Human-Etisk Forbund i løpet av det siste året har hatt sju navnefestseremonier i det som nå blir hetende Sállirsalen, og en rekke gravferder.

Det har imidlertid ikke vært noen humanistiske vigsler der ennå, forteller Gudveig Berntsen Berger, organisasjonssekretær for Human-Etisk Forbund i Troms.

– Men vi kan jo håpe det er noen som får lyst til å gifte seg der ute nå når det har blitt et nytt navn. Lokalet er i hvert fall godt egnet, og omgivelsene ute på Sandnessund er også veldig fine, sier hun.

Sállir seremonihus og Tromsø krematorium ligger fortsatt i samme bygning.
 Foto: Tromsø kommune

Sállir seremonihus og Tromsø krematorium ligger fortsatt i samme bygning. Foto: Tromsø kommune