På Moholt i Trondheim har Svanholm begravesesbyrå innredet et livssynsnøytralt seremonirom som er mye i bruk til humanistiske gravferder. Foto: Svanholm
Rundt 20 prosent krangler om livssyn
#Rundt 20 prosent av gravferdskonfliktene handler om livssyn, sier Lars Erik Svanholm. Han oppfordrer folk til å si fra på forhånd hvordan de vil ha d...
Rundt 20 prosent av gravferdskonfliktene handler om livssyn, sier Lars Erik Svanholm. Han oppfordrer folk til å si fra på forhånd hvordan de vil ha det for å unngå konflikter. Gravferdsrådgiver i HEF, Vinjar Tufte, slutter seg til oppfordringen.
Tekst: Even Gran
Publisert: 7.6.2007
- Det er nok ikke livssynsorienteringen som er den største årsaken til uenigheter blant de pårørende, sier Lars Erik Svanholm i Svanholm begravelsesbyrå i Trondheim til Fritanke.no.
Han anslår at rundt 20 prosent av konfliktene som oppstår mellom pårørende rundt gravferdsseremonien dreier seg om hvorvidt gravferden skal være kristen eller humanistisk.
I går gikk Svanholm ut i Adresseavisen og rådet folk til å planlegge sin egen begravelse, og gi klare beskjeder til familien om hvordan man vil ha det.
Begravelsesbyrået har laget et eget skjema for dette. Her kan folk melde fra om de vil kremeres eller jordbegraves, om det skal være kristen eller humanistisk seremoni, om det skal være minnestund eller ikke, samt å melde inn ønsker om blomster, sanger og gaver til gode formål. De kan også peke ut en av sine etterlatte som ansvarlig for begravelsen, forteller Svanholm.
- Vi ser ofte at familiekonflikter dempes når opplysninger om avdødes egne ønsker for begravelsen kan fremskaffes, sier Svanholm til Adresseavisen.
Han forteller at konfliktene noen ganger blir så uløselige at det faktisk blir arrangert to gravferder for samme person.
- Fra den ene til den andre bisettelsen kan vi ha full utskifting av blomster, sanger og annen musikk, sier Svanholm. Både han og flere andre i bransjen beklager utviklingen. De ser at konfliktene sliter på alle involverte, også begravelsesbyråenes egne ansatte.
- Konfliktene fører til at den enkeltes bearbeiding av egen sorg blir utsatt. Dermed vil sorgprosessen strekke seg over mye lengre tid enn nødvendig, sier han.
- Fyll ut skjemaet "min siste vilje"
Gravferdsrådgiver i Human-Etisk Forbund, Vinjar Tufte, slutter seg til oppfordringen fra Svanholm om å melde fra hvordan man vil ha sin egen gravferd.
- Vi har et eget skjema for dette som heter "Min siste vilje" som kan lastes ned fra HEFs nettsider, forteller Tufte. Her kan folk melde inn hvem de ønsker skal holde tale, hvilke sanger man ønsker seg, hvilket symbol man ønsker i dødsannonsen og lignende.
Tufte kan ikke huske å ha vært innblandet i konflikter mellom pårørende om hvorvidt gravferden skal være kristen eller humanistisk.
- Når folk kommer til oss, er jo dette avgjort. Men jeg har fått referert at dette har blitt diskutert blant de pårørende i forkant, sier han.
Tufte forteller også at han har blitt oppringt av familiemedlemmer som vil ha råd og informasjon om humanistisk gravferd, og hvor det er tydelig at det pågår en diskusjon blant de pårørende. Noen ganger kommer de tilbake, andre ganger ikke, forteller han.
- Vi er veldig opptatt av ikke å presse oss på. Vi stiller opp når vi er ønsket, men dette er selvsagt helt og holdent opp til familien, sier Vinjar Tufte.
Det er kanskje derfor de synes det er greit å tvinge Østfold og Buskerud til å slå seg sammen med dem? antyder HEFs fylkesleder i Buskerud, Therese L. Gedde.
En informasjonskapsel er en mekanisme der din nettleser kan ta vare på informasjon den får fra nettsider, for så å sende disse tilbake til nettsidene igjen senere. Dette gjøres automatisk uten at brukeren trenger å tenke på det.
Informasjonskapslene kan ha flere funksjoner, for eksempel å holde rede på innstillinger, hvilken bruker du er logget inn som, hva du har tilgang til, hjelp til å sørge for at du får tilsendt riktig innhold, sporing av annonsevisninger og annet.
Informasjonskapsler gjør det mulig å holde rede på slike innstillinger og annet over tid, slik at informasjonen er lettere tilgjengelig ved gjentatte besøk til nettstedet. Informasjonskapslene brukes også til midlertidig håndtering av brukerspesifikk informasjon når man besøker forskjellige deler av samme nettsted.
To eksempler fra de mange funkjsonene nettstedet bruker informasjonskapsler for å vedlikeholde: Én informasjonskapsel brukes for å huske innstilling for lydstyrke på videoavspilleren, en annen brukes for å huske om du har krysset vekk denne boksen med informasjon, slik at du ikke trenger å se den igjen neste gang du besøker dette nettstedet fra samme nettleser som du bruker nå.
Informasjonskapsler lagres automatisk av nettleseren din som små tekstfiler på din datamaskin. Du kan selv endre innstillinger for hvordan informasjonskapsler skal håndteres i din nettleser.
Informasjonskapsler kan leveres av alle typer innhold på nettstedet, både tekstsider, bilder og annet. Informasjonskapslene sendes kun tilbake til det nettstedet du fikk dem fra, ikke til andre nettsteder.
Mange nettsteder, dette inkludert, fungerer ikke som de skal dersom du ikke tillater bruk av informasjonskapsler.
Dette nettstedet lagrer informasjonskapsler for å håndtere tre nivåer av funksjonalitet:
Kritiske informasjonskapsler brukes til å holde rede på brukerinformasjon, tilgang, noen personlige innstillinger og annet. Uten disse fungerer ikke nettstedet som det skal.
Analyse-informasjonskapsler brukes for å holde rede på trafikk på nettstedet, hvilke deler av det som er mest populært, hvilke deler som brukes mest og annet. Deler av disse er tredjepart informasjonskapsler
levert av eksterne tjenesteleverandører. Informasjonskapsler for analytisk funksjon brukes for å forbedre nettstedet (som er under stadig utvikling), men disse er ikke kritiske for nettstedets funksjonalitet.
Annonse-informasjonskapsler brukes av interne og tredjeparts annonsesystemer for å holde oversikt over og spore visninger av annonser.
Det er lovpålagt krav om at denne informasjonen gjøres tilgjengelig for deg som bruker av nettsteder som benytter slike informasjonskapsler.
Teknisk info
Når du besøker et nettsted vil webserveren logge noe teknisk info som din IP-adresse, hvilken nettleser du bruker og tidspunktet for hver gang du forespør data fra serveren, altså når du klikker på en intern lenke og laster
en ny nettside eller tilhørende data som skrifttyper, bilder, ulike script som kreves for at nettsiden skal fungere.
Disse dataene spares bare en viss tidsperiode for å kunne utføre feilsøking og feilretting i systemene, og deles aldri med avisens ansatte eller tredjepart.
Brukerinformasjon
Vi lagrer noe informasjon om deg som bruker. På dette nettstedet lagres ingen sensitiv informasjon, men enkel kontaktinformasjon som du gir fra deg når du oppretter en brukeronto eller kjøper tjenester i nettavisen
vil lagres i våre databaser. Dette er nødvendig for å kunne levere tjenestene til deg. Disse dataene slettes når du sletter din brukerkonto.
Hvem lagrer vi data om?
Vanlige besøkende/lesere:
Hvis du besøker dette nettstedet uten å ha registrert en brukerkonto eller abonnement, lagres følgende data om deg:
Noe teknisk informasjon som IP-adresse og nettleser lagres i webserveren sine logger. Denne tekniske informasjonen spares i 180 dager, og er nødvendig for at tjenesten skal fungere og for å ivareta sikkerheten.
Disse dataene utleveres aldri til hverken avisens ansatte eller tredjeparter.
Google Analytics teller sidevisninger for å opprettholde en besøksstatistikk. Denne informasjonen er anonymisert og kan ikke brukes for å spore deg.
Enkelte tredjepartstjenester som nedlastede skrifttyper og script kan logge din IP-adresse og annen informasjon på eksterne servere.
En informasjonskapsel settes for å identifisere deg som bruker mens du surfer på nettsidene. Denne slettes når du lukker nettleseren din, eller senest etter 360 minutter med inaktivitet.
Innloggede brukere og abonnenter:
Hvis du velger å opprette en brukerkonto og/eller abonnement på nettavisen, vil også følgende informasjon lagres om deg:
Navn, adresse og annen kontaktinformasjon du selv oppgir i registreringsprosessen. Disse data er lagret frem til du sletter din brukerkonto.
Informasjon om abonnementet ditt, f.eks. når det ble kjøpt, hvordan det ble betalt, noen få sifre fra ditt kredittkort, abonnementets varighet og hvilket abonnement du har. Disse data lagres frem til brukerontoen slettes.
NB: Etter at data er slettet vil de likevel kunne spares i inntil 180 dager i backuper. Backuper lagres med høy sikkerhet og begrenset tilgang, og er nødvendig for å kunne drive
feilsøking og ivareta brukerenes og datasystemenet sikkerhet.
Dine rettigheter:
Som bruker av dette nettstedet kan du kontakte avisen for å få dine data utlevert og/eller slettet.
Har du en brukerkonto/abonnement, kan du logge inn i din brukerprofil og laste ned dine lagrede data, samt slette din brukerkonto og tilhørende data når som helst.
Du kan også slette alle lokale data i din nettleser. Fremgangsmåten for dette varierer mellom ulike nettlesere og enheter.
Anbefaling: Ved å benytte deg av EU-tjenesten YourOnlineChoices.com kan du selv til en viss grad styre hvordan ulike annonseleverandører sporer deg,
samt lese mange gode tips til hvordan du kan tilpasse hvilke annonser som vises. Åpne YourOnlineChoices.com i et nytt vindu.
NB: Enkelte systemkritiske data som finnes i for eksempel webserverens logger vil ikke kunne slettes på forespørsel, men disse slettes automatisk etter kort tid iht informasjonen ovenfor.
Hvis du trykker AVVIS vil ingen informasjonskapsler lagres i din nettleser og ingen data om deg logges i våre databaser. Det betyr også at vi ikke kan vite om du har godkjent eller ikke,
slik at du vil se denne advarselen på hver side du besøker. Teknisk informasjon (webserverlogger) vil likevel lagre din IP-adresse og nettleserinformasjon, men dise slettes fortløpende som beskrevet ovenfor.
Vi tar ditt personvern på alvor
Ved å besøke dette nettstedet vil noen data bli lagret. Dette er informasjon som er nødvendig for å kunne tilby tjenesten til deg.
Vi lagrer så lite data vi kan, så kort tid som mulig.