Fri tanke - nettavis for livssyn og livssynspolitikk
Barne- og familieminister frykter sterkt at en utredning bare vil være et første skritt på veien mot å innføre aktiv dødshjelp.
 Foto: NTB-Scanpix

Barne- og familieminister frykter sterkt at en utredning bare vil være et første skritt på veien mot å innføre aktiv dødshjelp. Foto: NTB-Scanpix

HEF skuffet over at Ropstad avviser utredning av aktiv dødshjelp

Det er underlig og skuffende at ministeren avviser en kvalitetsikret debatt om dødshjelp, mener Human-Etisk Forbund.

Publisert:

Sist oppdatert: 11.09.2019 kl 15:51

Human-Etisk Forbunds landsmøte i juni vedtok å arbeide for en politisk utredning av aktiv dødshjelp, men nå svarer KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad at det er uaktuelt.

Ropstad sier til Vårt Land at han advarer sterkt mot forslaget om utredning. Ifølge barne- og familieministeren er det en «kjent måte» å jobbe på at man først bare vil ha en utredning, og så er man på vei mot legalisering.

– Dette beveger seg i en bestemt retning, og jeg frykter sterk at en utredning bare vil være et første skritt på veien mot å innføre aktiv dødshjelp, sier han.

Ropstad foreslår istedenfor utredning om dødshjelp heller ta initiativ til livshjelp, et initiativ tilhengere av aktiv dødshjelp ofte mener ikke står i motsetning til dødshjelp.

– Jeg mener vi heller burde se på hvordan man kan bedre lindrende behandling. Vi må sikre god behandling så eldre ikke har det vondt, og da vil man ikke trenge aktiv dødshjelp, sier Ropstad.

Skuffet

Styreleder Tom Hedalen i Human-Etisk Forbund er ikke overrasket over Kjell Ingolf Ropstads standpunkt til dødshjelp. Derimot synes han begrunnelsen for å avvise selv en utredning av saken er merkelig.

– Jeg er skuffet. Det virker som statsråden ønsker å kvele debatten før den kommer i gang, sier Hedalen til Fri tanke.

– Debatten rundt dødshjelp er i dag litt tabloid. Den er gjerne preget av følelser og enkelthendelser. Det er underlig å ikke ville kvalitetsikre debatten ved å legge fakta til grunn.

Human-Etisk Forbund (HEF) har nettopp bedt om en politisk utredning med et ønske om å løfte en debatt preget av «følelsesladde personlige historier» og «skyttergravsretorikk».

Hedalen forstår det slik at Ropstad hevder at det å få vite mer om hva aktiv dødshjelp i praksis betyr i dag, er et første steg på veien mot legalisering. Men han kan ikke forstå Ropstads slutning om at man derfor skal la være å ha en vitenskapelig tilnærming til spørsmålet.

– Jeg er overrasket over Ropstads begrunnelse for sitt standpunkt. Undersøkelser viser at et flertall i befolkningen ønsker dette. Og politikerne må la seg styre av majoriteten.

Han understreker for øvrig at HEF ikke har tatt standpunkt i saken. Men altså kun ønsker en offentlig utredning. HEF vil fortsette å jobbe inn mot politiske myndigheter for at en slik utredning skal skje.

– Vi kan ikke iverksette en utredning på egenhånd. Det må det offentlige gjøre. Vi vil imidlertid gjøre det vi kan for å påvirke politikerne i den retningen. Hvordan vi vil jobbe med dette er derimot ikke klart ennå.

Det som derimot er klart er at dødshjelp vil være et tema som løftes frem under Humanistisk uke. Hedalen nevner særlig debatter i Oslo, Stavanger, Bergen og Tønsberg.

Les også Tom Hedalens svar til Kjell Ingolf Ropstad i VG i dag.